Οι περιοδείες Μητσοτάκη στην Αττική, η υπαρκτή συσπείρωση της ΝΔ, η Καρυστιανού που ξεκίνησε εκδηλώσεις στην επαρχία, ο Νίκας κατά Σαμαρά στη Μεσσηνία, το νέο κόμμα πριν (;) το καλοκαίρι και ο τσακωμός Λατινοπούλου στη Λάρισα
ΤΖΟΚΕΡ
Η παραπολιτική στήλη "Τζόκερ" με πολλά και αποκλειστικά παρασκήνια κάθε πρωί στο parapolitika.gr
Επόμενος (προεκλογικός) σταθμός το Λεκανοπέδιο
Σήμερα θα ξεκινήσω με τον κύκλο των περιοδειών που συνεχίζει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη Ρόδο, λοιπόν, σειρά παίρνει το Λεκανοπέδιο. Ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, συνεχίζοντας τις επαφές που έχει εγκαινιάσει με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες. Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα Κόρμπι και στη συνέχεια το Κέντρο Υγείας Βάρης. Ακολούθως, θα συναντηθεί με εθελοντές δασοπυροσβέστες στο Δημαρχείο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με πολίτες σε καφέ της Βούλας. Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ανάδειξης του έργου της κυβέρνησης επισκέφθηκε, χθες, το μόνιμο κέντρο υποδοχής ζώων συντροφιάς, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, στο Γαλάτσι, εκπέμποντας το μήνυμα ότι με τη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Προστασίας Ζώων η Πολιτεία αποδεικνύει ότι ακούει και συνεργάζεται με την κοινωνία των πολιτών. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μετά τον απεγκλωβισμό Ελλήνων μαζί με τα κατοικίδιά τους από χώρες του Κόλπου εν μέσω πυραυλικών επιθέσεων από το Ιράν, είχε γίνει θέμα σε πολλά διεθνή ΜΜΕ με χιλιάδες απ’ όλο τον κόσμο να αποθεώνουν στα social media την ελληνική πρωτοβουλία που είχε ως στόχο να μην μείνουν πίσω εγκαταλελειμμένα, παρατημένα στην τύχη τους τα κατοικίδια.
"Κάθε µέρα µετράει"
Όσον αφορά τη σηµερινή περιοδεία του πρωθυπουργού σε Βούλα, Βάρη, Βουλιαγµένη εντάσσεται γενικότερα, στο ευρύ πλαίσιο της εξόρµησης των στελεχών της Ν∆ δίνοντας το στίγµα ότι το κόµµα βρίσκεται σε προεκλογικό συναγερµό, µε το Μέγαρο Μαξίµου να κινείται στη λογική «κάθε µέρα µετράει». Και έχοντας ήδη δώσει σε υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της Ν∆ «φύλλο πορείας» για ολόκληρη τη χώρα µε στόχο την προετοιµασία του κοµµατικού µηχανισµού για τον προεκλογικό µαραθώνιο µε τερµατικό σταθµό τις κάλπες του 2027.
Συσπειρώνεται (αργά) η ΝΔ, εξαφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και υποχωρεί το ΠΑΣΟΚ
Η νέα δημοσκόπηση της ALCO αποτυπώνει μια πολιτική σκηνή σε διαρκή ανακατάταξη, με τη Νέα Δημοκρατία να εμφανίζει σημάδια ενίσχυσης της συσπείρωσής της, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την καθοδική του πορεία προς την… εξαφάνιση και το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σημαντικές απώλειες υπό τη σκιά του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ΝΔ ανεβάζει τα ποσοστά της από το 22,8% στο 23,3%, επιβεβαιώνοντας ότι διατηρεί την πολιτική πρωτοκαθεδρία και κατορθώνει να περιορίζει τις διαρροές της. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει περαιτέρω δυνάμεις, με την εικόνα του να παραμένει εξαιρετικά αδύναμη, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί αισθητά από το 12,2% στο 10,3%, εξέλιξη που πολλοί συνδέουν με την κινητικότητα γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό. Πτωτική πορεία καταγράφουν επίσης το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ η Νίκη εμφανίζεται να συρρικνώνεται σημαντικά. Αντίστοιχα, η Πλεύση Ελευθερίας χάνει σημαντικό μέρος της δυναμικής της, υποχωρώντας από το 5,7% στο 3,6%. Στον αντίποδα, η Φωνή της Λογικής καταγράφει μικρή αλλά αξιοσημείωτη άνοδο, από το 2,6% στο 2,9%.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα των πολιτικών σχηματισμών που συνδέονται με τη Μαρία Καρυστιανού και τον Αλέξη Τσίπρα. Το κόμμα «Ελπίδα» της Μαρίας Καρυστιανού εμφανίζεται να συγκεντρώνει 8,1%, ενώ η «ΕΛΑΣ» του Αλέξη Τσίπρα καταγράφει εντυπωσιακό ποσοστό 14,2%, αναδεικνύοντας τη δυναμική που εξακολουθεί να διαθέτει ο πρώην πρωθυπουργός σε τμήματα του εκλογικού σώματος. Ωστόσο, το πολιτικό τοπίο μόνο ξεκάθαρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς ένα σημαντικό 16% των ερωτηθέντων δηλώνει ακόμη αναποφάσιστο, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για νέες μετακινήσεις και ανατροπές.
Ο Τσίπρας "απορροφά" τον ΣΥΡΙΖΑ και η Καρυστιανού τη Νίκη
Η ανάλυση των εκλογικών ροών αποκαλύπτει ότι η «ΕΛΑΣ» αντλεί το 62% της δύναμής της από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι η βασική δεξαμενή της βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Παράλληλα, προσελκύει το 6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 9% του ΚΚΕ, το 7% της Πλεύσης Ελευθερίας και το 6% όσων είχαν επιλέξει την αποχή. Από την πλευρά της, η «Ελπίδα» της Μαρίας Καρυστιανού φαίνεται να αντλεί δυνάμεις κυρίως από συντηρητικά, αντισυστημικά και διαμαρτυρόμενα ακροατήρια. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει το 24% των ψηφοφόρων της Νίκης, το 25% όσων είχαν επιλέξει άλλα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, το 9% των πολιτών που είχαν στραφεί στην αποχή, ενώ καταγράφει εισροές 6% από τη ΝΔ και 7% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σκέλος της έρευνας που αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς. Στο ερώτημα για το ποιος πολιτικός αρχηγός αντιλαμβάνεται καλύτερα τα προβλήματα της κοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 23%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 12%. Ωστόσο, το πλέον ηχηρό μήνυμα προέρχεται από το 32% των πολιτών που απαντούν «κανένας», στοιχείο που καταγράφει το βαθύ έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος και την αδυναμία της αντιπολίτευσης να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης.
Η πλειοψηφία του κόσμου βλέπουν αρνητικά Τσίπρα και Καρυστιανού
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποιοτικά ευρήματα της χθεσινής δημοσκόπησης της ALCO για τα δύο νέα πολιτικά εγχειρήματα. Παρά τα αξιοσημείωτα ποσοστά που καταγράφουν σε επίπεδο εκλογικής επιρροής, η πρώτη εικόνα που σχηματίζουν οι πολίτες για τα κόμματα του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Καρυστιανού παραμένει κατά βάση αρνητική. Συγκεκριμένα, έξι στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ότι έχουν αρνητικές εντυπώσεις τόσο για την «ΕΛΑΣ» όσο και για την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία», γεγονός που καταδεικνύει ότι, παρά τον θόρυβο που προκαλούν, δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να πείσουν την πλειοψηφία της κοινής γνώμης για την προοπτική και τη δυναμική τους. Στο ερώτημα «θα λέγατε ότι οι πρώτες σας εντυπώσεις για κάθε ένα από τα νέα κόμματα είναι θετικές ή αρνητικές;», η «ΕΛΑΣ» συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 25%, ενώ το 62% διατυπώνει αρνητική άποψη. Αντίστοιχα, για την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» οι θετικές εντυπώσεις περιορίζονται στο 22%, με το 60% να εκφράζει αρνητική αξιολόγηση. Πίσω από αυτή την πρώτη ανάγνωση, ωστόσο, κρύβονται στοιχεία με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Παρά το υψηλό ποσοστό αρνητικών εντυπώσεων, το 25% των πολιτών θεωρεί την «ΕΛΑΣ» ως πιθανή εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης, ενώ το 42% τη βλέπει ως όχημα έκφρασης ψήφου διαμαρτυρίας. Πρόκειται για ένα εύρημα που δείχνει ότι το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα δεν περιορίζεται μόνο στην καταγραφή δυσαρέσκειας, αλλά διαθέτει και χαρακτηριστικά δυνητικού κυβερνητικού πόλου, δημιουργώντας μια εκλογική δεξαμενή με περιθώρια περαιτέρω διεύρυνσης. Στην περίπτωση της Μαρίας Καρυστιανού, η εικόνα είναι διαφορετική αλλά όχι αμελητέα. Μόλις το 10% των ερωτηθέντων θεωρεί την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες την αντιμετωπίζουν ως μια ευκαιρία ψήφου διαμαρτυρίας απέναντι στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα.
Η "Ελπίδα" άρχισε τις περιφερειακές εκδηλώσεις
Σε ιδιαίτερα θετικό και δημιουργικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στον Πύργο η πρώτη συνάντηση των μελών του κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού στον Νομό Ηλείας. Η εκδήλωση αποτέλεσε το πρώτο οργανωμένο βήμα παρουσίας του νέου πολιτικού εγχειρήματος στην περιοχή, συγκεντρώνοντας στελέχη και υποστηρικτές που επιθυμούν να συμβάλουν στη συγκρότηση των τοπικών δομών του κινήματος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, πρέσβης επί τιμή και προσωρινός υπεύθυνος του κινήματος για τη Δυτική Ελλάδα, ενώ παρών ήταν και ο συντονιστής του κινήματος στον Νομό Ηλείας, Θεόδωρος Γεωργόπουλος. Ο κ. Χρυσανθόπουλος διαθέτει μακρά διπλωματική διαδρομή, έχοντας υπηρετήσει ως πρέσβης της Ελλάδας στην Αρμενία, την Πολωνία και τον Καναδά, ενώ διετέλεσε γενικός γραμματέας του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) την περίοδο 2006-2012 και γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών. Το 2013 του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, απόφαση που ανακλήθηκε το 2016. Ωστόσο, το όνομά του είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας πριν από μερικούς μήνες εξαιτίας μιας υπόθεσης παραπληροφόρησης που προκάλεσε αίσθηση. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Κρήτη TV, είχε υποστηρίξει ότι κυκλοφορούσε επίσημο έγγραφο που προέβλεπε προληπτική επιστράτευση στην Ελλάδα λόγω της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Μάλιστα, είχε αναφέρει ότι το έγγραφο έφερε ημερομηνία 1ης Οκτωβρίου και αφορούσε την «προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και την προετοιμασία του ελληνικού στρατού», ενώ φερόταν να υπογράφεται από υποστράτηγο με το όνομα Πιτσιλής. Η πληροφορία αναπαράχθηκε ταχύτατα σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φτάνοντας ακόμη και στη Βουλή μέσω σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσε τότε ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Νίκος Παπαδόπουλος. Η συνέχεια, όμως, ήταν διαφορετική. Όπως αποδείχθηκε, το επίμαχο έγγραφο ήταν πλαστογραφημένο, ενώ το πρόσωπο που εμφανιζόταν ως υπογράφων δεν υπήρχε καν στην ιεραρχία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μετά τις αποκαλύψεις, ο δημοσιογράφος της εκπομπής «Αντιθέσεις» του Κρήτη TV διευκρίνισε μέσω ανάρτησής του στο Χ ότι ο πρώην πρέσβης είχε πέσει θύμα ψευδούς εγγράφου και επρόκειτο να επανορθώσει. Πράγματι, ο ίδιος ο κ. Χρυσανθόπουλος προχώρησε αργότερα σε δημόσια διάψευση των αρχικών ισχυρισμών του, αναγνωρίζοντας ότι είχε παραπλανηθεί και παραδεχόμενος το λάθος του.
Νίκας κατά Σαμαρά στην Μεσσηνία
Ένα αιχμηρό άρθρο για τον Αντώνη Σαμαρά που προετοιμάζεται να κάνει ζημιά στη ΝΔ με την ίδρυση νέου κόμματος υπό την ηγεσία του δημοσίευσε σε Μεσσηνιακά μέσα ο τέως Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και πρώην Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Με άρθρο του υπό τον τίτλο «Η παγίδα της βιασύνης για την εξουσία» επισημαίνει ότι «στην πολιτική, η βιασύνη συνδέεται αποκλειστικά με την αρχομανία, αν και η συνήθης αιτιολόγηση βασίζεται στην επίκληση δήθεν πατριωτικών και φιλολαϊκών ή λαϊκίστικων ζητημάτων, για τα οποία ο λαός είναι ευαίσθητος και εύκολα παρασύρεται». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η βιασύνη στην πολιτική έχει εγκλωβίσει αρκετά πολιτικά πρόσωπα με ηγετικό ρόλο στην ιστορία μας και λειτούργησε σχεδόν πάντα ως παγίδα για τους πρωταγωνιστές αλλά και για τα κόμματα, όπως και για την κοινωνία. Η κυριαρχία του φανατισμού, η δημιουργία πολιτικής αστάθειας, όπως και η αύξηση των εθνικών κινδύνων αποτελούν βέβαια παρεπόμενα και παγίδες της βιασύνης για την εξουσία». Και φέρνει ως παράδειγμα τον Αντώνη Σαμαρά… «Το 1993 η Ελληνική Κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη χάνει τη «δεδηλωμένη» και ανατρέπεται από την ΠΟΛΑΝ του κ. Σαμαρά. Στην Κυβέρνηση έρχεται το ΠΑΣΟΚ για τα προσεχή 11(!) χρόνια και ο κ. Σαμαράς καταδικάζεται σε «πολιτική έρημο» για 15(!) σχεδόν χρόνια. Σημειώνεται πως, πιθανότητα, αν δεν υπήρχε η βιασύνη του σε δράσεις και δηλώσεις, ο κ. Σαμαράς να είχε εκλεγεί σύντομα αρχηγός της Ν.Δ και οι εξελίξεις να ήταν διαφορετικές. Η ζημία για τον πρωταγωνιστή και τη Ν.Δ είναι προφανής από την παγίδα της βιασύνης για την εξουσία…», υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Νίκας και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…
Σκέφτεται κόμμα πριν (;) το καλοκαίρι
Τα σενάρια περί δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα από τον Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά αντιθέτως ενισχύονται το τελευταίο διάστημα, με πληροφορίες να συγκλίνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Μάλιστα, όσοι παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, επιταχύνοντας τις πολιτικές εξελίξεις στο κεντροδεξιό στρατόπεδο.
"Βλέπουν" άνοιγμα Σαμαρά προς το ΠΑΣΟΚ
Ο Μεσσήνιος πολιτικός, πάντως, δεν δείχνει διατεθειμένος να κρύψει τις πολιτικές του συμπάθειες και τις νέες γραμμές αντιπαράθεσης που επιχειρεί να χαράξει. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του τελευταίου διαστήματος έχουν προκαλέσει αίσθηση, καθώς λέγεται πως σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται να κάνει άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη (και του Ευάγγελος Βενιζέλου). Την ίδια στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει να τοποθετεί στο ίδιο πολιτικό κάδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι οι δύο πρώην αντίπαλοι εκφράζουν διαφορετικές εκδοχές του ίδιου μοντέλου διακυβέρνησης. Η συγκεκριμένη ρητορική μόνο τυχαία δεν θεωρείται, καθώς ερμηνεύεται ως προσπάθεια διαμόρφωσης ενός διακριτού πολιτικού αφηγήματος, το οποίο θα επιχειρήσει να απευθυνθεί τόσο σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας όσο και σε πολίτες που αναζητούν μια εναλλακτική επιλογή εκτός του σημερινού κομματικού συστήματος.
Πρόταση Λαμπροπούλου για Σουφλιά
Την ονομασία του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας προς τιμήν του Γιώργου Σουφλιά προτείνει ο Μεσσήνιος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Λαμπρόπουλος, με αφορμή τον θάνατο του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας.Σε συλλυπητήρια δήλωσή του, ο κ. Λαμπρόπουλος χαρακτηρίζει τον Γιώργο Σουφλιά πολιτικό που συνέδεσε το όνομά του με τα μεγάλα οδικά έργα τα οποία άλλαξαν την Ελλάδα και τη Μεσσηνία, επισημαίνοντας ότι υπήρξε πρωταγωνιστής στον σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών υποδομών. Όπως αναφέρει, ο εκλιπών προγραμμάτισε, μελέτησε, δημοπράτησε και ξεκίνησε τις εργασίες του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής οδού της Καλαμάτας, ενώ συνέβαλε και στην αποκατάσταση της Τσακώνας μετά την κατάρρευσή της. «Προτείνω να δοθεί το όνομά του στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του», τονίζει ο κ. Λαμπρόπουλος.
En