Το άνοιγμα Μητσοτάκη σε Καραμανλή και η στρατηγική επιλογή συσπείρωσης των "γαλάζιων" ψηφοφόρων στις δύσκολες "εκλογικές πίστες" για τη ΝΔ
Οι αποκαλύψεις του "Big Mouth" και του "Τζόκερ"
Σύμφωνα με τις στήλες "Big Mouth" του powergame.gr και "Τζόκερ" του parapolitika.gr, η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει άνοιγμα στον Κώστα Καραμανλή από το Αιγάλεω δεν ήταν τυχαία
Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναφερθεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Αιγάλεω στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, είναι μία στρατηγική επιλογή, η οποία σύμφωνα με τη στήλη "Big Mouth" του powergame.gr, έχει ως στόχο να οδηγήσει σε κάποιο ραντεβού των δύο ανδρών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη στήλη "Τζόκερ" του parapolitika.gr, η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφτεί το Αιγάλεω και να μιλήσει στον κόσμο, δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς στις ευρωεκλογές η ΝΔ είχε δει πτώση στα ποσοστά της. Συνεπώς, η Δυτική Αττική βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού.
Η διαφορετική προσέγγιση Μητσοτάκη σε Καραμανλή και Σαμαρά
Όπως επισημαίνει η στήλη Big Mouth, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον πρόλογό του έκανε αναφορά στον Κώστα Καραμανλή, ενθυμούμενος ότι το 2003 με την ιδιότητα του ολόφρεσκου υποψηφίου βουλευτή, είχε κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε μια ομιλία του τότε αρχηγού της ΝΔ. Η στήλη τονίζει ότι η επιλογή Μητσοτάκη να ξεκινήσει τις αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό, αποτελεί στρατηγική επιλογή, η οποία έχει ως στόχο τη συνάντηση των δύο ανδρών. Πάντως, πλέον γίνεται σαφές ότι ο αρχηγός της ΝΔ, ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς στο δρόμο προς τις κάλπες.
Το Αιγάλεω δεν ήταν τυχαία επιλογή, καθώς εντάσσεται στη στρατηγική της ΝΔ για τη Δυτική Αττική
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει ότι η επόμενη περίοδος θα είναι αφιερωμένη στις περιοχές όπου η Νέα Δημοκρατία εμφάνισε τα μεγαλύτερα σημάδια εκλογικής κόπωσης στις ευρωεκλογές, όπως επισημαίνει η στήλη Τζόκερ. Με απλά λόγια, το κυβερνητικό επιτελείο επιστρέφει στις «δύσκολες πίστες», εκεί όπου χάθηκαν χιλιάδες γαλάζιοι ψηφοφόροι και όπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ανάκτηση της πολιτικής κυριαρχίας. Το Αιγάλεω αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση. Τον Ιούνιο του 2023 η Νέα Δημοκρατία είχε καταγράψει ποσοστό 34,69%, αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ (21,57%) και το ΚΚΕ (11,91%). Έναν χρόνο αργότερα, στις ευρωεκλογές, η εικόνα άλλαξε αισθητά. Η ΝΔ υποχώρησε στο 21,94%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάζει στο 19,60%, ενώ το ΚΚΕ ενίσχυσε περαιτέρω τις δυνάμεις του, φτάνοντας στο 14,60%. Οι αριθμοί εξηγούν από μόνοι τους γιατί η Δυτική Αθήνα βρίσκεται πλέον ψηλά στις προτεραιότητες του πρωθυπουργικού προγράμματος.
Το μήνυμα σε Καραμανλή και η στρατηγική συσπείρωσης της ΝΔ
Σύμφωνα με τη στήλη Τζόκερ του parapolitika.gr, όσοι παρακολούθησαν προσεκτικά την ομιλία του πρωθυπουργού, στάθηκαν περισσότερο σε μία αναφορά παρά στην ίδια την περιοδεία. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε, σε μια περίοδο κατά την οποία ο Κώστας Καραμανλής διατυπώνει δημόσιες ενστάσεις για κυβερνητικές επιλογές, όχι μόνο να τον μνημονεύσει, αλλά να το κάνει με ιδιαίτερα θερμά λόγια.
Η αναφορά κάθε άλλο παρά αυθόρμητη ήταν. Αντιθέτως, εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο μεγαλύτερη σημασία αποκτά η εικόνα της εσωτερικής συνοχής. Και γι' αυτό επιλέγουν να χαμηλώσουν τους τόνους απέναντι στην καραμανλική πτέρυγα, επενδύοντας περισσότερο στις πολιτικές γέφυρες παρά στις αποστάσεις.
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι η πρώτη μου πολιτική εμφάνιση ως υποψήφιος τότε – νεοσσός – βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ήταν σε μία ομιλία που είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής το 2003 στο κλειστό γυμναστήριο λίγο παρακάτω. Τότε ήταν η πρώτη φορά που ήρθα ως πολιτικός στο Αιγάλεω», είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Με τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας εδώ και 22 χρόνια και θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την προσωπική δύναμη που μου δίνετε, αλλά και για τη στήριξη την οποία προσφέρετε απλόχερα στη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Και το 2019 και το 2023 και στις επόμενες εκλογές θα είμαστε πάλι πρώτοι στη Δυτική Αθήνα».
Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει η στήλη, όσοι γνωρίζουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ διαβάζουν πίσω από τις λέξεις. Το μήνυμα είχε δύο αποδέκτες: αφενός τους ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές και αφετέρου τα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας, τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δει στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης.
En