Αβραμόπουλος, Λοβέρδος και Κικίλιας "κοιτούν" τις στρατιωτικές σχολές
Ο τρόπος εισαγωγής στις σχολές έπεσε στο τραπέζι των υπουργών
Το σύστημα εισαγωγής και εκπαιδεύσεως των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ήταν το αποτέλεσμα ειδικής συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στρατόπεδο «Παπάγου» μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργών Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδου και Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αυτό που συζητήθηκε αφορά τον τρόπο εισαγωγής στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με μικρές αλλαγές του σημερινού ισχύοντος.
Στρατιωτικές πηγές αφού μας ανέφεραν ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν ποιος έχει συμφέρον τώρα να αλλάξει ένα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ σύστημα μέσω του θεσμού των Πανελληνίων εξετάσεων για τις Ένοπλες Δυνάμεις, επισήμαιναν ότι με τον σημερινό τρόπο, οι ΕΔ (αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας) αφενός εντάσσουν με απολύτως ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ τρόπο τα νέα τους στελέχη, αφετέρου δε σε αυτές εντάσσονται οι καλύτεροι βαθμολογικώς, καθώς έχοντας ως πρώτη τους επιλογή αυτές εισέρχονται με τις υψηλότερες δυνατές βαθμολογίες οι καλύτεροι.
Τώρα, αυτό που συζητείται, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, είναι διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός ξεχωριστού 6ου πεδίου για τους υποψηφίους παραγωγικών σχολών, κάτι όμως που παρουσιάζει τρομερά πρακτικά προβλήματα, αφού εκεί θα πρέπει να συνυπάρξουν οι υποψήφιοι από τη Στρατιωτική Ιατρική της ΣΣΑΣ μέχρι Μηχανικοί Αεροσκαφών της Σχολής Ικάρων, όπου έχουν διαφορετικά μαθήματα. Το σενάριο αυτό απορρίπτεται από όλες τις πλευρές για πρακτικούς και ουσιαστικούς λόγους.
Αυτό όμως που δεν απορρίπτεται καθόλου, αλλά συζητείται απ όλους είναι τα επανέλθει το θέμα της εισόδου στις παραγωγικές σχολές των επιλαχόντων, που είναι καίριας σημασίας για την εύρυθμη λειτουργίας τους και κατ επέκταση των ΕΔ. Για παράδειγμα. Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με βάση την εγκύκλιο του σχετικού διαγωνισμού, πρόκειται να πάρει 200 νέους και νέες. Μετά τα αποτελέσματα και την κατάταξη των 220 νέων στη Σχολή αποφασίζουν να αποχωρήσουν 25 νέοι. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, αυτοί αντικαθιστούνταν με ισάριθμους εκ των επιλαχόντων, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόβλημα οι ΕΔ. Τα τελευταία χρόνια αυτό είχε καταργηθεί με αποτέλεσμα ο Στρατός να χρειάζεται 200, να του μένουν 175 και να αποφοιτούν τελικών μετά από 4 χρόνια ακόμα λιγότεροι. Τώρα επιδιώκεται αυτή η ελληνική πρωτοτυπία να εξαλειφθεί και οι ΕΔ να παίρνουν όσους ακριβώς χρειάζονται.
Επίσης εξετάζεται η καθιέρωση ενός ορίου σχολών που θα μπορεί να σημειώσει κάποιος για να εισαχθεί στις παραγωγικές σχολές, π.χ. να είναι μέχρι τρεις ή τέσσερις οι σχολές συνολικώς, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών και όχι να εισέρχεται κάποιος σε στρατιωτική σχολή που την έχει Πέμπτη ή έκτη στην προτίμησή του.
Λ.Σ.Μ.