Στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης κλήθηκε να απαντήσει σε πολλά και διαφορετικά ερωτήματα. Άλλα ήταν αναμενόμενα, άλλα δύσκολα και κάποια, όπως φαίνεται, ήταν αρκετά άβολα για να πάρουν την απάντηση που περίμεναν όσοι τα έθεσαν.

Η ερώτηση-παγίδα στη ΔΕΘ

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η ερώτηση του αρχισυντάκτη του parapolitika.gr και διευθυντή έκδοσης της εφημερίδας «Στο Καρφί», Χρήστου Δρούζια. Ούτε περιστροφές ούτε πολιτική… σάλτσα. Η ερώτηση πήγε κατευθείαν στο ζουμί: εάν το ΠΑΣΟΚ κινηθεί κάτω από τον εκλογικό πήχη που έχει θέσει ο ίδιος ο Ανδρουλάκης, θα αναλάβει την προσωπική ευθύνη; Θα θέσει την ηγεσία του στην κρίση της βάσης; Ή μήπως θεωρεί ότι η θέση του παραμένει αδιαπραγμάτευτη μέχρι τη λήξη της θητείας του, το φθινόπωρο του 2028, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα;

Απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν μπήκε στον πειρασμό να ανοίξει τα χαρτιά του. Απέφυγε να δεσμευτεί και επέλεξε να μεταφέρει τη συζήτηση από την προσωπική του πολιτική ευθύνη στη μάχη για την «πολιτική αλλαγή». Με άλλα λόγια, το μήνυμα ήταν: τώρα κοιτάμε την κάλπη και όχι την καρέκλα. Μόνο που κανείς δεν ρώτησε για την καρέκλα. Ρωτήθηκε τι θα γίνει εάν η κάλπη δεν δικαιώσει τον πήχη που έχει θέσει ο ίδιος. Και κάπου εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον παρασκήνιο.

Γιατί η μη απάντηση, όσο κι αν επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως θεσμική ή ενωτική στάση, διαβάστηκε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ως μήνυμα. Και μάλιστα ως μήνυμα που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει κατά το δοκούν.

Το παρασκήνιο και οι επίδοξοι "δελφίνοι"

Οι επίδοξοι «δελφίνοι» έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν λέξεις, τελείες και αποσιωπητικά, επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσουν τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Γιατί όταν ένας αρχηγός αποφεύγει να απαντήσει σε ένα τόσο συγκεκριμένο ερώτημα για την επόμενη ημέρα των εκλογών, η σιωπή του αποκτά αυτομάτως πολιτικό περιεχόμενο. Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει. Τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης εάν το ΠΑΣΟΚ δεν πετύχει τον στόχο που ο ίδιος έχει θέσει; Θα αναλάβει την ευθύνη και θα θέσει την ηγεσία του στην κρίση της βάσης ή θα θεωρήσει ότι η θητεία του είναι δεδομένη έως το 2028;

Για την ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. Οι υπόλοιποι, όμως, στο εσωτερικό του κόμματος φαίνεται πως θα αρχίσουν να τα… ανοίγουν.