Ηταν σαν χθες, πριν από τέσσερις µήνες, στις 26 Μαΐου, που ιδρύθηκε στο Θησείο η Ελληνική Αριστερή Συµπαράταξη. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι σε αυτό το σύντοµο χρονικό διάστηµα των 125 ηµερών έχει πετύχει ένα µικρό θαύµα, παρά το γεγονός ότι οι επικριτές του θεωρούν πως έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει και ότι δεν είναι πλέον σίγουρη η δεύτερη θέση.

Διαβάστε: Οι κυβερνητικές συμπληγάδες με αφορμή τα καύσιμα, η συνταγή Τσίπρα, οι πονοκέφαλοι στο ΠΑΣΟΚ και το αίνιγμα με Πολάκη

Τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στο προσκήνιο

Οπως και να έχει, ο επικεφαλής της ΕΛΑΣ επιµένει στη στρατηγική που έχει χαράξει και µάλιστα σε όσους του επισηµαίνουν τη φθορά που εσχάτως καταγράφει στις δηµοσκοπήσεις φέρεται να απαντά πως «τώρα είναι που δεν θα κάνω πίσω». Και όταν λέει να κάνει πίσω, εννοεί στο θέµα της ένταξης των παλιών πολιτικών στελεχών, που περιµένουν ένα σήµα από την Αµαλίας για να κάνουν το βήµα. Αντιθέτως, οι γνώστες των διαθέσεων του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν ότι θα βγάλουν στις πρώτες σειρές και άλλα φρέσκα πρόσωπα. Ο κατάλογος περιλαµβάνει τα ονόµατα της Χριστίνας Τσαγκλή, του Αργύρη Μπεντενιώτη, του ∆ηµήτρη Νταφόπουλου, του Γιώργου Κωνσταντινίδη, της Κυβέλης Μάρδα, του Βαγγέλη Πούλιου, της Νεκταρίας Αγγελάκη, του Γιάννη Σαλπέα, αλλά και της προερχόµενης από το ΠΑΣΟΚ Ρόζας Βρεττού, που στις αρχές της εβδοµάδας θα ανακοινωθεί πως εντάσσεται στην ΕΛΑΣ.

Αξιολόγηση των προσώπων - "βιτρίνα" της ΕΛΑΣ

Πέραν των προαναφερθέντων, έχει γίνει µια πρώτη ουσιαστική αξιολόγηση των προσώπων που εκπροσωπούν το κόµµα στα πάνελ και αποτελούν τη «βιτρίνα» του. Καλά πληροφορηµένες πηγές αναφέρουν ότι ψηλά στην εκτίµηση της Αµαλίας φιγουράρουν κάµποσα στελέχη. Από αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραµµή φέρεται να ξεχωρίζουν τον ∆ιονύση Τεµπονέρα, τη Θεώνη Κουφονικολάκου, την Ιωάννα Λαλιώτου, την Αννα Παπαδοπούλου, τον Κώστα Καρπουχτσή, τον Παυσανία Παπαγεωργίου, την Κατερίνα Μπέρδου, τον ∆ηµήτρη Λυρίτση κ.ά. Αυτό δεν σηµαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι έχουν «κοπεί», καθώς ο κ. Τσίπρας δείχνει µεγάλη διάθεση επιείκειας, κάτι που εκτιµά πως απηχεί και τις διαθέσεις µεγάλου τµήµατος πολιτών σε σχέση µε τα φρέσκα πρόσωπα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τα λάθη και τις αστοχίες που έχουν καταγραφεί και που µπορεί να έχουν ακόµα και κόστος, όχι απλώς δεν µετανιώνει, αλλά είναι πεπεισµένος πως το αποτύπωµα στην κοινωνία είναι θετικό από το νέο αίµα µε το οποίο έχει µπολιάσει η ΕΛΑΣ το πολιτικό σκηνικό. Σε ό,τι αφορά τους λεγόµενους παλιούς, ο επικεφαλής της ΕΛΑΣ έχει στείλει προς πάσα κατεύθυνση το σήµα πως προκρίνει το µοντέλο που ακολούθησε ο Γιώργος Καραµέρος. Πρώτα παραιτήθηκε από τη βουλευτική έδρα, ήταν ανενεργός πολιτικά για ένα χρονικό διάστηµα και εν συνεχεία, αφού γράφτηκε µέλος στην πλατφόρµα της ΕΛΑΣ, άρχισε σταδιακά να εκπροσωπεί το κόµµα στα πάνελ. Που σηµαίνει πως η προϋπόθεση της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωµα δεν έχει αλλάξει και πως όσοι βουλευτές θέλουν να ενταχθούν στην ΕΛΑΣ θα πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους. Σε αυτή τη δέσµευση ο κ. Τσίπρας είναι απόλυτος και δεν προτίθεται να υποχωρήσει, ακόµα και αν αφορά κεντρικά πολιτικά στελέχη, που πολλοί θα ήθελαν να τα δουν στο κόµµα και έχουν κύρος στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η επιλογή αυτή εν προκειµένω φαίνεται να έχει διευρύνει την απόσταση που χωρίζει την Αµαλίας από τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος µέχρι πριν από λίγες εβδοµάδες θεωρούνταν βέβαιο πως θα κατευθυνθεί προς την ΕΛΑΣ. Πολύ περισσότερο όταν ο ανεξάρτητος βουλευτής όχι µόνο δεν δείχνει διάθεση να παραιτηθεί, αλλά είναι από αυτούς που ασκούν κριτική από τα αριστερά σε µια σειρά από θέσεις που εκφράζει ο κ. Τσίπρας, όπως αυτές για τον νόµο Πιερρακάκη, τις σχέσεις µε το Ισραήλ κ.ά.

Η παραίτηση 

Ξεχωριστό κεφάλαιο είναι πάντα η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία κατά ασφαλείς πληροφορίες θα παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα σε χρόνο που θα συµφωνηθεί µε την ηγεσία της ΕΛΑΣ. Με άλλα λόγια, το ζήτηµα του χρόνου της παραίτησης είναι κοµβικό για τον κ. Τσίπρα. Κάτι που σηµαίνει ότι βουλευτές που είναι στον προθάλαµο της Αµαλίας, όπως ο ∆ιονύσης Καλαµατιανός, ο Χάρης Μαµουλάκης, ο Μίλτος Ζαµπάρας, o Γιώργος Γαβρίλος, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος, θα πρέπει σε σχετικά σύντοµο διάστηµα να παραδώσουν τις έδρες τους.

Την ίδια στιγµή, ειδικού χειρισµού είναι η περίπτωση της Εφης Αχτσιόγλου, στελέχους µε πολιτικό βάρος. Η πρώην υπουργός έχει εδώ και µήνες παραδώσει την έδρα της, έχει επαφή µε στελέχη που είναι δίπλα στην ηγεσία, ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόµη η φόρµουλα της ένταξής της στην ΕΛΑΣ. Είναι, δε, συγκεχυµένες οι πληροφορίες ακόµα και για την περιφέρεια όπου θα πολιτευθεί, καθώς, πέραν του ∆υτικού Τοµέα, έχει ακουστεί και η Α’ Θεσσαλονίκης.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή