Του Δημήτρη Κοτταρίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά δύο μήνες από τον Αντώνη Σαμαρά δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους στενούς συνεργάτες του, όπως δεν ήταν έκπληξη και το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 25 Ιανουαρίου, στη συντομότερη δυνατή ημερομηνία δηλαδή. Επίσημα αυτό που λένε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο κ. Σαμαράς προκήρυξε εκλογές-εξπρές για να δείξει ότι η χώρα πρέπει να βγει από την αβεβαιότητα. Η αλήθεια, όμως, είναι πως ο πρωθυπουργός αφενός αποδέχθηκε το αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος θέλει να προλάβει τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου, και αφετέρου είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εκλογών, συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις. Στο Μαξίμου θεωρούν πως το παιχνίδι δεν είναι χαμένο και πως η Ν.Δ. μπορεί, αν ακολουθήσει την κατάλληλη στρατηγική, να κερδίσει τις εκλογές, βγάζοντας ένα κρυφό χαρτί που προκύπτει από τις κρυφές μετρήσεις, σε συνδυασμό με την ψυχολογία του φόβου, που πολλαπλασιάζεται όσο βαδίζουμε προς τις κάλπες. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει, σύμφωνα με στελέχη που έχουν αναλάβει να τρέξουν αυτό τον προεκλογικό αγώνα, να γίνει κατανοητό στον ελληνικό λαό το διακύβευμα που έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά επισημαίνουν πως ήδη στις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους παρουσιάζεται μια αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει ταβάνι. Παράλληλα, η διαφορά έχει περιοριστεί στις 3 με 4 μονάδες. Στο Μαξίμου θεωρούν πως τις επόμενες εβδομάδες η Ν.Δ. μπορεί να περάσει ακόμα και μπροστά, το δύσκολο όμως είναι να καταφέρει, όπως παραδέχονται, να περάσει μπροστά και στην παράσταση νίκης. Ηδη, πάντως, στο προσκλητήριο του κ. Σαμαρά έχουν αρχίσει να δηλώνουν παρόντες ανεξάρτητοι βουλευτές και στελέχη που τα τελευταία χρόνια είχαν αποστασιοποιηθεί. Οταν ολοκληρωθεί και αυτός ο κύκλος, στη Ν.Δ. θεωρούν πως θα έχει δημιουργηθεί και η κατάλληλη δυναμική. Η βασική εκτίμηση στο Μαξίμου είναι πως τα μικρότερα κόμματα, δηλαδή το «Ποτάμι», η Χ.Α., το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝ.ΕΛ., αλλά και ο ΛΑΟΣ και ο νέος πολιτικός φορέας από τον Γ. Παπανδρέου δεν θα καταφέρουν συνολικά να συγκεντρώσουν πάνω από 38%-39% των ψήφων, καθώς το πολωτικό κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί θα λειτουργήσει υπέρ του δικομματισμού. Με βάση αυτή την ανάλυση, τα δύο μεγάλα κόμματα του δικομματισμού θα ξεπεράσουν το 60%-62%. Με αυτά τα δεδομένα, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η Ν.Δ. μπορεί να μαζέψει ψήφους από περισσότερες «δεξαμενές» (ΠΑΣΟΚ, «Ποτάμι», ΑΝ.ΕΛ., Χ.Α., ΛΑΟΣ, με εξαίρεση ίσως το ΚΚΕ). Δηλαδή, μέσα σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης και μπροστά σε ένα ενδεχόμενο κατάρρευσης της οικονομίας, ψηφοφόροι από τα μικρότερα κόμματα μπορούν να μετακινηθούν ευκολότερα προς τη Ν.Δ. από ό,τι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να ελπίζει σε ψήφους από το ΚΚΕ, τους ΑΝ.ΕΛ. και ενδεχομένως λιγότερες από το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ. Βέβαιο θεωρούν στη Λεωφόρο Συγγρού και το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα αντλήσει ένα ποσοστό, το οποίο μπορεί να φτάνει και το 2%, από σημερινούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό ο Αντ. Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις να επενδύσει στη ρητορική του και ακόμα περισσότερο στο σενάριο του τρόμου ενόψει της πιθανής ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην καθιέρωση στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων εννοιών όπως η ανευθυνότητα και η αστάθεια που θα αποδίδονται στην Κουμουνδούρου.

Οι προετοιμασίες για την επόμενη ημέρα

Το έδαφος για την επόμενη ημέρα προετοιμάζουν στο Μαξίμου, καθώς θεωρούν πως, αν η Ν.Δ. βγει πρώτο κόμμα, η διαδικασία για τη δημιουργία κυβέρνησης θα είναι εύκολη υπόθεση, επειδή υπάρχουν ήδη δίαυλοι επικοινωνίας με το «Ποτάμι». Από εκεί και πέρα, υπάρχει προβληματισμός για το ποιο ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να μπει στη Βουλή. Αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου ή αυτό του Γιώργου Παπανδρέου; Στο Μαξίμου εκτιμούν παράλληλα πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα αν ο Αλέξης Τσίπρας πάρει στα χέρια του την καυτή πατάτα της διακυβέρνησης της χώρας. Πρώτον, θεωρούν πως πολύ δύσκολα στην Κουμουνδούρου θα καταφέρουν να κάνουν κυβέρνηση, καθώς εκτιμούν πως οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα μπουν στην επόμενη Βουλή, ενώ και η προοπτική συνεργασίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν φαντάζει εφικτή. Δεύτερον, ακόμα και αν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει θα οδηγήσουν σύντομα σε νέες εκλογές. «Αν η Ν.Δ. ηττηθεί με μικρή διαφορά και πάρει ένα ποσοστό της τάξης του 25% και άνω, ο Αντώνης Σαμαράς θα παραμείνει ισχυρός», υποστηρίζουν στελέχη της Ν.Δ. που θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του προσπάθεια για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους θα καταλάβει πως έχει δύο επιλογές: Είτε να ενδώσει και να ακολουθήσει πολιτική ανάλογη με αυτή της Ν.Δ. είτε να οδηγήσει τη χώρα σε ουσιαστική ρήξη με τους εταίρους, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την ελληνική οικονομία και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και γενικότερα για την πολιτική κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Κοριοί των ΗΠΑ στο Μέγαρο Μαξίμου

’λλαξε το δρομολόγιό του ο Σαμαράς λόγω... διαμαρτυρίας (VIDEO)