Ελπίδες για συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup
Οι Βρυξέλλες περιμένουν λύση έστω και στο παραπέντε της λήξης του τελεσιγράφου των Ευρωπαίων
Μετά το ναυάγιο στο Εurogroup η αγωνία για τις περαιτέρω εξελίξεις κορυφώνεται και στο προσκήνιο επανέρχονται καταστροφολογικά σενάρια. Ακόμη και Ευρωπαίοι ηγέτες που τάσσονταν στο πλευρό της Ελλάδας, όπως ο Ολάντ, από χθες κάνουν λόγο για Grexit. Το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων δεν αφήνει στην κυβέρνηση περιθώρια χρονικά, πολιτικά, οικονομικά ούτε καν επικοινωνιακά. Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο μαύρα όσο φαίνονται. Δυνατότητες συμφωνίας στο παραπέντευπάρχουν ακόμη. Στις Βρυξέλλες περιμένουν ένα ketchup effect - μια απροσδόκητη συνολική λύση χωρίς δραματικές κινήσεις από καμία πλευρά.
Οι εταίροι-δανειστές έχουν ορθώσει τείχος στις ελληνικές προτάσεις, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν αν δεν άρχισαν κιόλας την ώρα που οι υπουργοί του Eurogroup διαπίστωναν το αδιέξοδο.
Το καλό για την ελληνική πλευρά είναι ότι σ' αυτό το τείχος υπάρχουν ήδη ρήγματα: Το ΔΝΤ διαχώρισε ήδη ευσχήμως τη θέση του, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι για το Ταμείο η 28η Φεβρουαρίου δεν αποτελεί καταληκτική ημερομηνία και ότι μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, αρκεί να γίνονται αξιολογήσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι οι δύο πλευρές έχουν εγκλωβισθεί σε μάχη εντυπώσεων:
- - Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει επ' ουδενί να φανεί ότι υποχωρεί. Αφ' ενός γιατί αυτό θα ενθάρρυνε άλλες χώρες (Ιταλία, Ισπανία κλπ) να επιδιώξουν μελλοντικά ανάλογες συμφωνίες. Αφ' ετέρου για λόγους κύρους και εσωτερικής πολιτικής.
- - Ως υποχωρούσα δεν μπορεί να εμφανισθεί ούτε η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εν τοιαύτη περιπτώσει θα αντιμετώπιζε τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα και θα αυτοκτονούσε πολιτικά. Βρίσκεται όμως σε δυσχερή θέση, καθώς οι εταίροι-δανειστές βάζουν στο τραπέζι όρους τους οποίους ξέρουν εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να τους αποδεχθεί.
Ομως, αν επιτευχθεί προσέγγιση στα ουσιαστικά θέματα οικονομικά, δημοσιονομικά, χρηματοδοτικά, τήρησης συμπεφωνημένων - η διαπραγμάτευση δεν θα κολλήσει στο άν η νέα συμφωνία θα λέγεται παράταση - όπως θέλει το Βερολίνο, ή συμφωνία-γέφυρα που τη βαφτίζει η ελληνική κυβέρνηση.