Δύο φατρίες εναντίον του Αντώνη Σαμαρά
Ποιες είναι, ποιοι συμμετέχουν και ποιοι ηγούνται των κινήσεων για την επόμενη μέρα στη Ν.Δ.
Του Νίκου Σίμου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Δύο αντίπαλες ομάδες διεκδικούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή, με διαφορετικό όμως χρονικό στόχο για την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα. Η μια ομάδα, η οποία είναι και η πλέον ολιγάριθμη, απαρτίζεται κυρίως από την τριανδρία Κυριάκου Μητσοτάκη, Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη και φαινομενικώς στηρίζει τις σημερινές θέσεις του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και το κυβερνητικό έργο της διακυβέρνησής του.
Της άλλης ομάδας, που θεωρείται πολυτασική, διότι οι επικεφαλής της έχουν κάποιες αποκλίσεις σε θέματα πολιτικής γραμμής, ηγούνται οι Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ σε αυτή περιλαμβάνονται και καραμανλικοί. Αν και στη συγκεκριμένη ομάδα εντοπίζονται διάφορες τάσεις, στην παρούσα φάση τα μέλη της συγκλίνουν απολύτως σε δύο βασικά σημεία: (α) στην ανάγκη να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας και (β) στην ανακοπή της συνεχιζόμενης πτώσης των ποσοστών της Ν.Δ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στους επικεφαλής της πρώτης ομάδας, η οποία περιλαμβάνει και τους σαμαρικούς, χωρίς να σημειώνεται απόκλιση από τον στόχο της, περιλαμβάνονται και δύο πολιτικοί που θεωρούνται δελφίνοι: Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Βορίδης. Εξίσου ενδιαφέρον σε σχέση με τις εσωκομματικές διαδικασίες τις οποίες θα θελήσει να ακολουθήσει ο κ. Σαμαράς, οψέποτε το
αποφασίσει, είναι αν, με βάση τη μέχρι σήμερα λογική που έχει ακολουθήσει, θα επιδιώξει να αφήσει το δαχτυλίδι της διαδοχής σε κάποιον που θα παγιώσει τη δεξιά στροφή του κόμματος ή σε κάποιον που θα ανοίξει το κόμμα προς το φιλελεύθερο Κέντρο. Στην πρώτη περίπτωση ευνοούμενος θα είναι ο Μάκης Βορίδης και στη δεύτερη, βεβαίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πάντως, όχι χωρίς χαιρεκακία, η οποία προφανώς βασίζεται στον τρόπο της «ευέλικτης» συμπεριφοράς της ομάδας αυτής έναντι του σημερινού αρχηγού της Ν.Δ., μέλη της άλλης ομάδας υποστηρίζουν ότι «οι πρώτοι που θα φάνε τον Αντ. Σαμαρά θα είναι αυτοί οι δύο δελφίνοι»...
ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Η δεύτερη ομάδα, όπως φαίνεται από τις κατά καιρούς τοποθετήσεις των επικεφαλής της (Μπακογιάννη, Δένδια και Στυλιανίδη), έχει ευθέως αμφισβητήσει την ηγεσία του Αντ. Σαμαρά, με την κ. Μπακογιάννη μάλιστα να θέτει και δημοσίως το σχετικό θέμα. Είναι, άλλωστε, η ομάδα που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο για το κόμμα, σε περίπτωση μιας επιτυχίας τελικώς του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πολύ μεγάλη αντοχή της λαϊκής εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του και κατά δεύτερο λόγο προς την κυβέρνηση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι συνεχώς αναδεικνύονται φαινόμενα έλλειψης συντονισμού και διαφορετικών απόψεων μεταξύ των υπουργών σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, τα οποία είναι φυσικό να δημιουργούν προβληματισμό στην κοινή γνώμη. Αντιθέτως, στη συγκεκριμένη νεοδημοκρατική ομάδα διαπιστώνουν με ανησυχία ότι, παρά τα φαινόμενα αυτά και την ανοχή του κόσμου, η απήχηση της Ν.Δ. στην κοινωνία βαίνει μειούμενη, καθώς το κόμμα παρασύρεται από τη συνεχή πτώση της δημοτικότητας του αρχηγού του.
Από πλευράς οργάνωσης, φαίνεται ότι πιο συγκροτημένη, ως προς την προβολή της ιδεολογίας του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, είναι η καραμανλική πτέρυγα, με σχετικές πρωτοβουλίες του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Η «πτέρυγα» αυτή, βεβαίως, εργάζεται κυρίως για την επάνοδο του Κώστα Καραμανλή στην ενεργό δράση. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ντόρα Μπακογιάννη είναι αποδέκτρια της απαίτησης στελεχών και του νεοδημοκρατικού κόσμου από όλη την Ελλάδα για την αλλαγή και ηγεσίας και πολιτικής του κόμματος. Ετσι, συγκεντρώνει πέριξ του προσώπου της έναν σημαντικό πυρήνα ατόμων που θα τη βοηθούσαν στην περίπτωση που θα αποφάσιζε, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να διεκδικήσει ευθέως την ηγεσία της «γαλάζιας» παράταξης. Οι κινήσεις, τέλος, του κ. Δένδια είναι κυρίως σε βουλευτικό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να διευρύνει τους υποστηρικτές του για την επόμενη μέρα.
Στην «πτέρυγα» των καραμανλικών, ο προβληματισμός σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία επιχειρείται να διαχυθεί ευρύτερα μέσα από ένα think tank που φέρει τον τίτλο «Ρεύμα Σκέψης», το οποίο εγκαινίασε την παρουσία του δημοσίως με μια εκδήλωση που είχε ως θέμα τη «Συνταγματική αναθεώρηση ως αναγκαιότητα για την ανασυγκρότηση της χώρας». Στην εκδήλωση αυτή είχαν κληθεί να μιλήσουν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (σε μια σημειολογική επιβεβαίωση ότι το ρεύμα αυτό είναι ανοικτό και σε άλλους χώρους, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης), ο καθηγητής και σημερινός βουλευτής Θεόδωρος Φορτσάκης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Σωτήριος Ρίζος, και ο βουλευτής και πρώην υπουργός που κινητοποιεί το συγκεκριμένο think tank, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Η σιωπή του Καραμανλή, ο Τσίπρας και οι «παρεμβάσεις»
Στη δεύτερη ομάδα της Ν.Δ., που στέκεται ευθέως απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, προσδιορίζουν την τακτική τους με βάση τις εξελίξεις που θεωρούν ότι θα σημειωθούν. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι:
- Ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εξακολουθεί να τηρεί την τακτική της σιωπής, έχει πλέον συγκεκριμένη στρατηγική. Ενδεχομένως να περιμένει τόσο την επίσημη δημοσιοποίηση των εισαγγελικών πορισμάτων, με τον καταλογισμό ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα για τις υποθέσεις των υποκλοπών και της απόπειρας κατά της ζωής του διά του σχεδίου «Πυθία», όσο και την κατάληξη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια, που θα εκθέσει συγκεκριμένους πολιτικούς ως προς τις ευθύνες τους.
- Υπάρχει ορατός κίνδυνος να υποστεί ζημιά ο Αλέξης Τσίπρας όχι από τα μεγάλα θέματα που χειρίζεται τώρα, όπως το οικονομικό και η χρηματοδότηση της χώρας από τους δανειστές, αλλά από ζητήματα της καθημερινότητας, που δεν μπορεί να διαχειριστεί η κυβέρνησή του. Διαβλέπουν, με άλλα λόγια, σοβαρό κόστος λ.χ. στα θέματα Παιδείας, όπου ακόμη υπάρχει η εκκρεμότητα για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια, με 100.000 οικογένειες να αγωνιούν. Το ίδιο κόστος βλέπουν να επωμίζεται η κυβέρνηση στα ζητήματα της έννομης τάξης και ασφάλειας, όπου οι αντιφατικές απόψεις μέσα στην κυβέρνηση προκαλούν σύγχυση, αλλά και έλλειμμα. Επιπλέον, θεωρούν ότι είναι πλήρως απορρυθμισμένη η Διοίκηση. (γ) Η Ν.Δ. μοιάζει να είναι σήμερα ανίκανη να εκμεταλλευθεί τα ελλείμματα διακυβέρνησης, που διαπιστώνουν πλέον και οι πολίτες, καθώς οι σποραδικές παρεμβάσεις του αρχηγού του κόμματος είτε οι επιλεκτικές του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. δεν αρκούν για να θεωρηθούν σοβαρή παρέμβαση ελέγχου της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Διαβάστε επίσης: