Άγρια μπλεξίματα με τους αρχαιολόγους εκτιμάται ότι θα έχει ο πρωθυπουργός το αμέσως προσεχές διάστημα, μετά τη χθεσινή άκομψη και πρωτοφανή στα χρονικά παρέμβασή του με την οποία απαίτησε τη ματαίωση της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το ΚΑΣ είναι κατεξοχήν επιστημονικό όργανο, εποπτευόμενο μεν από το υπουργείο Πολιτισμού όχι όμως κατευθυνόμενο. Έτσι όπως τα έχουνε κάνει μαντάρα οι κυβερνώντες με το Ελληνικό, ζητούν τώρα από τους επιστήμονες να μην αναγνωρίσουν την αρχαιολογική οντότητα του χώρου όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πολύπαθη επένδυση.

Το ΚΑΣ φυσικά έχει αντίθετη άποψη και ευθεία κόντρα με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, την οποία θεωρεί «επικίνδυνα ανεπαρκή» για τη θέση αυτή. Ως εκ τούτου, μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να βιάζεται να παρουσιάσει στους δανειστές αποτελέσματα των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όμως οι αρχαιολόγοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Άλλωστε, η λειτουργία του ΚΑΣ είναι ταυτόσημη με εκείνη του νεοελληνικού κράτους (σ.σ. συστήθηκε το 1836 με βασιλικό διάταγμα). Άρα είναι κράτος και νόμος μαζί, το οποίο ουδείς εχέφρων ηγέτης κόμματος τόλμησε να αμφισβητήσει ποτέ. Μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί το εμπόδιο, σύμφωνα με τις «καραβάνες» της αριστεράς είναι είτε ο ανασχηματισμός είτε η αντικατάσταση της ηγεσίας του υπουργείου.