Δεν γνωρίζουμε αν ήταν συνεννοημένοι, ωστόσο την ίδια μέρα, την προηγούμενη Τετάρτη, οι δυο κορυφαίοι παράγοντες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Φίλης, έριξαν «βόμβες» κατά του Αλέξη Τσίπρα. Αμφότεροι αμφισβήτησαν ευθέως κεντρικές επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη λογική των μεταγραφών, την αντιπολιτευτική του στάση, τις επιλογές των συνεργασιών, ακόμα και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κυβέρνηση, ιδίως στο πεδίο της πανδημίας και των εμβολίων. Ο πρώην τσάρος της οικονομίας επέλεξε το βήμα της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’Αθήνας του κόμματος, προκειμένου να υπερασπιστεί με όλους τους τρόπους τον λεγόμενο ΣΥΡΙΖΑ του 3%.

«Κάποιοι έξω από εμάς θέλουν να μας διαιρέσουν, μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% έφερε το κόμμα στην κυβέρνηση» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να προσθέσει με νόημα πως «δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τις ρίζες μας και τις αξίες μας. Δεν είναι δυνατόν π.χ να μη μιλάμε για το μεταναστευτικό». Εν προκειμένω έθιξε ένα ταυτοτικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα δεν άφησε ασχολίαστη τη στάση του κόμματος τόσο στο θέμα των εξορύξεων στο Αιγαίο, όσο και στην επένδυση του Ελληνικού. Και για τα δυο ζητήματα ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να υπάρξει αναθεώρηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η διαφοροποίηση Τσακαλώτου σε σχέση με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας όταν κάνει κάτι καλό η κυβέρνηση, να μην διστάζει ο Αλέξης Τσίπρας να λέει τον καλό του λόγο. Και επικαλέστηκε το ζήτημα του εμβολιαστικού προγράμματος, παίρνοντας αποστάσεις από τη στείρα αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι κακό να πούμε για τη Ν.Δ πως έχει οργανώσει καλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα».

Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφύλασσε για τον κ. Τσίπρα και ο Νίκος Φίλης, εκφράζοντας ευθέως τη διαφωνία του με τη λογική των μεταγραφών, όπως αυτή του Συμεών Κεδίκογλου. «Δεν συμφωνώ στην ιστορία των μεταγραφών. Ένα κόμμα το οποίο πηγαίνει προς την κυβέρνηση, η δύναμή του δεν αντλείται από τις μεταγραφές. Δεν θέλω ένα κόμμα που να έχουμε μεταγραφές, θέλω ένα κόμμα που να έχουμε συμμαχίες, και πολιτικές συμμαχίες», τόνισε (ρ/σ Alpha) ο πρώην υπουργός Παιδείας. Ως προς τις συμμαχίες, έκανε ειδική αναφορά στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, στο ΚΚΕ, αλλά και σε δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής. Έδειξε, δηλαδή, ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κοιτάξει προς τα αριστερά του στο κομμάτι των συμμαχιών, περιμένοντας και τις σχετικές εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής.

Ανεξάρτητα από το αν ήταν ή όχι συντονισμένοι οι δυο κορυφαίοι παράγοντες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με τις παρεμβάσεις τους θέλησαν να βάλουν φρένο σε κεντρικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα αλλά και να δείξουν ότι δεν έχει «λευκή επιταγή».