Σήμερα, συμπληρώνονται 18 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη. Την περίοδο εκείνη ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Το τραγικό δυστύχημα, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, σημειώθηκε την ώρα που ταξίδευαν μαζί με το γιο του και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, με το υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, για την Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.

Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια.

Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο έξι από τους δεκατρείς συνολικά επιβαίνοντες, που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος,της ΕΡΤ, και Νίνα Ασημακοπούλου, της ΕΡΑ, ο εικονολήπτης της ΕΡΤ,Παναγιώτης Πούλος, ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Για αρκετή ώρα, τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδιδαν πώς όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους ήταν νεκροί, σκορπώντας τον πανικό σε συγγενείς και φίλους των επιβαινόντων. Παρότι οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες και δεν υπήρχαν στοιχεία, ο θάνατος όλων ήταν θεωρούνταν βέβαιος.

Έτσι, η σύζυγος ενός δημοσιογράφου που βρίσκονταν στο αεροσκάφος επικοινωνούσε με τους συνεργάτες του ώστε να μάθει, απελπισμένη πλέον με όσα άκουγε, κάποιο νεότερο.

Τότε, ο πολιτικός συντάκτης, Γιώργος Κατσίγιαννης, τηλεφώνησε στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν πρόεδρος του συλλόγου των Ελληνών φοιτητών, Ρουμανίας ώστε να τον παρακαλέσει να μεταβεί στο αεροδρόμιο της πόλης και να μάθει τυχόν νεότερα.



Η ζώνη που έσωσε ζωές

Μετά από ώρες αρκετές ώρες αγωνίας, το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρουμανίας.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, κατάφερε και βρήκε τον δημοσιογράφο ζωντανό. Αμέσως, τηλεφώνησαν στους συνεργάτες του στην εφημερίδα και παρά το σοκ, τους εξήγησε πώς ήταν καλά. Όσο καλά βέβαια μπορεί να είναι κάποιος μετά από μια τέτοια εμπειρία. Οι συνάδελφοι του ενημέρωσαν, στη συνέχεια, τη σύζυγο του δημοσιογράφου. Ο δημοσιογράφος σώθηκε καθώς ήταν από τους λίγους που φορούσαν τη ζώνη ασφαλείας. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης, την ώρα των αναταράξεων είχε βγάλει τη ζώνη του για να πλησιάσει τους δημοσιογράφους για μια μικρή ενημέρωση, όπως συνηθίζεται σε αυτά τα ταξίδια.

Αξίζει να σημειωθεί πώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τελευταία στιγμή δεν ταξίδεψαν στο μοιραίο αεροσκάφος και, αντιστοίχως, άλλοι που δεν ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν με το Φάλκον, τελικά βρέθηκαν στην τελευταία του πτήση.