Πολιτική θύελλα και «ιερές» διαφωνίες στον απόηχο του συλλαλητηρίου
Σφοδρότατη αντιπαράθεση για το μήνυμα, την ΕΡΤ, τις συμμετοχές, αλλά και τον όγκο του συλλαλητηρίου.
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, και όχι μόνο, καθώς παρατηρείται και ρήγμα στους κόλπους της Εκκλησίας, έβαλε το ογκώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει σφοδρότατη αντιπαράθεση τόσο για το μήνυμα που εστάλη από το συλλαλητήριο και μπορεί να τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης -για εν κρυπτώ διαπραγμάτευση, ωστόσο, την κατηγορεί η αντιπολίτευση- όσο και για τον χρόνο που αφιέρωσε η κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ) στην κάλυψη του συλλαλητηρίου, αλλά και για τον όγκο του πλήθους που συμμετείχε.
Η εξέλιξη ωστόσο αυτή φέρνει ανατροπή στην πολιτική σκακιέρα. Η κυβέρνηση από τη μία εξακολουθεί να δείχνει εμφανώς αμήχανη για το περίγραμμα της λύσης με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό για την ονομασία των Σκοπίων, ωστόσο είναι προβληματισμένη τόσο για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης όσο και για τη στάση του Πάνου Καμμένου.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι στελέχη των ΑΝΕΛ βρέθηκαν στο συλλαλητήριο, ενώ ξεκάθαρα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι το μήνυμα του συλλαλητηρίου πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση για την επόμενη κίνησή της. Από την πλευρά του πάντως ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να κάνει οποιοιδήποτε σχόλιο για το θέμα του Πάνου Καμμένου, δείχνοντας ότι και το Μαξίμου βρίσκεται σε… αναμονή.
Αποτέλεσμα η προσπάθεια απαξίωσης του συλλαλητηρίου, κάτι που ωστόσο δεν της βγήκε, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλάει για συλλαλητήριο-διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης.
Τα βλέμματα ωστόσο τώρα όλων στρέφονται στο Νταβός και στη συνάντηση αύριο Τετάρτη του Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζάεφ, ενώ όλα τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται επί ποδός. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι βαθύ ρήγμα εμφανίζεται και στους κόλπους της Εκκλησίας και αναμένεται να υπάρξουν στη συνέχεια και εξελίξεις σχετικά με την τοποθέτηση και τη στάση του αρχιεπισκόπου.
Το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα, στην έδρα του αρχιεπισκόπου, θα κρίνει πολλά από τις παρουσίες ή όχι ιεραρχών σ' αυτό.