Η λέξη «Σαλαμίς» ήταν αυτή που κυριάρχησε κατά τη σημερινή επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Reuven Revlin στο Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος. Και αυτό βεβαίως όχι για τους προαναφερθέντες λόγους… «εντοπιότητος» ή τουλάχιστον όχι μόνο γι’ αυτούς, αλλά για μία σειρά ακόμα λόγων που θα εκθέσουμε πιο κάτω.

Συμφώνως με τις πληροφορίες μας κατά την παρουσίαση που του έγινε του επισημάνθηκε ότι η θάλασσα είναι αυτή που «ενώνει» Ελλάδα και Ισραήλ, ενώ τα ναυτικά των δύο χωρών αποτελούν «τη γέφυρα» της ενώσεως αυτής. Από ιστορικής πλευράς του αναφέρθηκε ότι Ελλάδα και Ισραήλ οφείλουν τη διάσωσή τους στα πλοία. Η μεν Ελλάς στα «ξύλινα τείχη» που της έδωσαν τη νίκη το 480 π.Χ. σε αυτά τα νερά της Σαλαμίνος εναντίον του υπέρτερου αριθμητικώς στόλου των Περσών, οι δε Ισραηλινοί με την «κιβωτό του Νώε», που και αυτή τότε έσωσε το λαό του Ισραήλ από την βιβλική καταστροφή.

Ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ, μετά την παρουσίαση των δυνατοτήτων και της αποστολής του Αρχηγείου στον Ισραηλινό πρόεδρο, Ρούβεν Ρίβλιν, του πρόσφερε ως αναμνηστικό δώρο ένα μικρό αντίγραφο αρχαίας Αθηναϊκής τριήρους, «του πλοίου που κέρδισε τον περσικό στόλο στη ναυμαχία της Σαλαμίνος», όπως του επισημάνθηκε σχετικώς (και με νόημα).

Επίσης ο Ισραηλινός πρόεδρος είχε εκφράσει την επιθυμία να κάνει μία σύντομης διάρκειας κρουαζιέρα στο Σαρωνικό. Το Πολεμικό Ναυτικό άδραξε αμέσως την ευκαιρία και με τη…«βοήθεια» των «μέτρων ασφαλείας» πρότεινε αυτή η μίνι-κρουαζιέρα να έχει τη μορφή της μεταφοράς εν πλω του Ισραηλινού προέδρου και της συνοδείας του από το Ναύσταθμο Σαλαμίνος στο λιμένα του Πειραιώς (Ακτή Ξαβερίου) επιβαίνοντας στην πυραυλάκατο του Στόλου ΤΠΚ «ΔΑΝΙΟΛΟΣ», κάτι που αποδέχτηκε ασμένως η ισραηλινή πλευρά.

Κατά τον πλου αυτόν, στο στενό της Σαλαμίνος και πέριξ της Ψηττάλειας, επί της ελληνικής πυραυλακάτου, εκτός των επισήμων (Ισραηλινού προέδρου, Έλληνος ΥΕΘΑ, αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, Στόλου, και αρχηγού ισραηλινών Ναυτικών Δυνάμεων), ήταν και ο καθηγητής της Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Ζήσης Φωτάκης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να δείξει «επί του πεδίου» όλα τα σημεία και όλες τις φάσεις της σπουδαίας ναυμαχίας που έσωσε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλο τον τότε γνωστό κόσμο από την προς Δυσμάς επέκταση της περσικής αυτοκρατορίας. Μάλιστα ο κυβερνήτης της πυραυλακάτου πρόσφερε στον Ισραηλινό πρόεδρο ένα καπελλάκι του πλοίου (με διπλή «κλάρα»), καθώς και τον θυρεό του σκάφους, σε ανάμνηση της επισκέψεώς του σε αυτό.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι αναφορά στη ναυμαχία της Σαλαμίνος και στη μεγάλη σημασία της έγινε στις ομιλίες, τόσο του Ισραηλινού προέδρου, όσο και του Έλληνος ΥΕΘΑ.

Τέλος, οι επίσημες δηλώσεις των δύο προαναφερθέντων επισήμων πραγματοποιήθηκαν σε ειδικώς διαρρυθμισμένο χώρο, ακριβώς μπροστά από τη φρεγάτα του Στόλου «ΣΑΛΑΜΙΣ» (F-455), το πλήρωμα της οποίας ήταν παρατεταγμένο στο μώλο στο πλάϊ («παρά τω ισχύω») του σκάφους!