Καμία ψηφοφορία, όσο μυστική ή συντεταγμένη και να είναι, δεν γλιτώνει από τις διαρροές: Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Novartis, όπου οι δέκα κάλπες έβγαλαν και ορισμένες εκπλήξεις.

Για την ιστορία, ιδού το αποτέλεσμα που προέκυψε για την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων:

Υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν από την αρχή ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Ο αριθμός των παρόντων βουλευτών τους (182) ψήφισε τους Σαμαρά και Στουρνάρα. Η ΝΔ αποφάσισε να μην προσέλθει στην κάλπη, ενώ ΔΗΣΥ και Ποτάμι τύπωσαν δικό τους ψηφοδέλτιο. Η στρατηγική είχε αποτέλεσμα: Η αναζήτηση των παραπάνω ψήφων στρέφεται σε ανεξάρτητους βουλευτές ή όσους δεν ακολούθησαν το «παρών» της Ένωσης Κεντρώων.

Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια, αλλά έτσι όμως προέκυψαν οι έξτρα ψήφοι για τους Βενιζέλο, Γεωργιάδη, Λοβέρδο, ενώ το ρεκόρ Αβραμόπουλου από πολλούς αποδίδεται στην απουσία του.

Στην περίπτωση Λυκουρέτζου (συγκίνησε τους βουλευτές της ΝΔ), Κουτρουμάνη, Πικραμμένου (με τη συγκλονιστική ομιλία του) και Σαλμά υπήρξαν διαρροές. Έμειναν στο 180 ή έπεσαν στο 170 και στο 159, γεγονός που σημαίνει ότι από τους 182 που επίσημα θα ψήφιζαν υπέρ τους, κάποιοι άλλαξαν γνώμη.

Μάλιστα, ο Μάριος Σαλμάς λίγο κόντεψε να μην παραπεμφθεί, αφού η ανοιχτή τοποθέτηση Καμμένου ότι δεν θα τον ψηφίσει περιόρισε τις θετικές ψήφους στις 159 με 17 «όχι» και 16 «παρών». Ουδείς άλλος έλαβε τόσα πολλά «όχι» ή «παρών».