Ο Π.Κ., κατά κόσµον Παναγιώτης Κουρουµπλής, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εξαίρεσε από την πρότασή του για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής στην υπόθεση Novartis, πρέπει ίσως να είναι ο µόνος πολιτικός που, ενώ είχε αποχωρήσει από το υπουργείο Υγείας και είχε µετακινηθεί στο Ναυτιλίας, έκανε γκεστ εµφανίσεις για να µοιράσει επαίνους και βραβεία σε φαρµακευτικές εταιρείες.

Σε µια τέτοια εκδήλωση, τον Νοέµβριο του 2016, κατά την οποία είχε βραβευθεί και η Φωτεινή Μπαµπανάρα, διευθύντρια επικοινωνίας και εταιρικών υποθέσεων της Novartis Hellas, ο Π. Κουρουµπλής απηύθυνε χαιρετισµό ως υπουργός Ναυτιλίας, που, αν µη τι άλλο, ήταν εξαιρετικά φιλικός και προς τις πολυεθνικές.

Για την ακρίβεια, αντιγράφουµε ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου από την ιστοσελίδα euro2day.gr.

«Ο πρώην υπουργός Υγείας και σηµερινός υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουµπλής, τόνισε πως, παρά τη συνεχιζόµενη ύφεση, υπάρχουν επιχειρήσεις που αντιστέκονται την ώρα που διεξάγεται δίπλα µας ένας πόλεµος και µεσούσης µιας προσφυγικής κρίσης.

Εποµένως, κατάφεραν να µετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για θέσπιση ευνοϊκών διατάξεων για τις κλινικές µελέτες, έναν τοµέα παρθένο στην Ελλάδα, όπως τόνισε, για ενιαίο rebate, το οποίο δίνει δικαιοσύνη και διαφάνεια, ενώ απηύθυνε έκκληση οι πολυεθνικές του φαρµάκου να παράξουν στην Ελλάδα τα προϊόντα τους και να µην ασχολούνται µόνο µε την εµπορία.

Αναφέρθηκε ακόµη στην ανάγκη για αποζηµίωση των καινοτόµων φαρµάκων και για την ανάγκη ισότιµης πρόσβασης σε αυτά από όλους τους πολίτες. Χαίροµαι, µάλιστα, που τα µέτρα αυτά τα έχει κατά νου η σηµερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως είπε.

Τέλος, ο κ. Κουρουµπλής εξήρε τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν, καθώς δεν µείωσαν µισθούς, δεν απέλυσαν και διατήρησαν εργασιακή ειρήνη, στοιχείο απόλυτα παραγωγικό, όπως είπε».

Πηγή: SECRET