Ο δικηγόρος Φώτης Κουβέλης υπήρξε από τα ιστορικά στελέχη της αριστεράς. Μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού, συμμετείχε στην ίδρυση της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ), η οποία το 1989 μπήκε στον Συνασπισμό.

Στην κυβέρνηση Τζαννετάκη (ΝΔ-Συνασπισμός, 1989) διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης, κομβικό υπουργείο δεδομένου ότι εκείνη η κυβέρνηση είχε ως στόχο την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και όχι μόνο.

Εξελέγη βουλευτής το 1996, το 2000, το 2004, το 2007 και το 2009. Το 2002 ήταν υποψήφιος για τον δήμο Αθηναίων (έλαβε περίπου 6%).

Κορυφαία στιγμή, η διεκδίκηση της ηγεσίας του Συνασπισμού, το 2008, απέναντι στον νεαρό τότε Αλέξη Τσίπρα. Η ήττα ήταν σχεδόν βέβαιη, αλλά το ποσοστό του δεν ήταν μικρό: σχεδόν 29%. Η συνύπαρξη όμως στον Συνασπισμό (μετά ΣΥΡΙΖΑ) με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Ανεξαρτητοποιήθηκε το 2010 μαζί με τους Γρηγόρη Ψαριανό και Νίκο Τσούκαλη και στη συνέχεια ίδρυσε τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ).

Η ΔΗΜΑΡ σε Βουλή και κυβέρνηση

Το 2012 με σύνθημα τη «σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο» κατέβηκε στις εκλογές και κατάφερε να μπει στη Βουλή. Τον Μάιο του 2012 έλαβε 6,11% και 19 έδρες. Στήριξε την ιδέα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (δεύτερος τότε στις εκλογές πίσω από τη ΝΔ), κίνηση που δεν καρποφόρησε. Η χώρα πήγε σε νέες εκλογές τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς με τη ΔΗΜΑΡ να συγκρατεί τα ποσοστά της: 6,26%, και 17 έδρες. Στήριξε μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (ΠΑΣΟΚ) την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, λαμβάνοντας τα υπουργεία Δικαιοσύνης (Ρουπακιώτης) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μανιτάκης).

Δεν άντεχε όμως να ψηφίζει τα δημοσιονομικά μέτρα που λάμβανε τότε η κυβέρνηση, που τελικά περνούσαν από τη Βουλή χάρη στις ψήφους της ΝΔ (129 έδρες) και του ΠΑΣΟΚ (33 έδρες).

Τελικά, ο Φώτης Κουβέλης απέσυρε τη στήριξή του από την κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2013, λόγω ΕΡΤ. Μαζί του παραιτήθηκαν και οι δύο υπουργοί. Τον Αντώνη Μανιτάκη διαδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον Αντώνη Ρουπακιώτη ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Μοιραίος στα τέλη του 2014

Μοιραίος υπήρξε ο ρόλος του στα τέλη του 2014, όταν Σαμαράς και Βενιζέλος προχώρησαν σε επίσπευση της προεδρικής εκλογής με φόντο την αξιολόγηση που δεν έκλεινε και το email Χαρδούβελη. Ο Φώτης Κουβέλης δεν στήριξε την επιλογή Σταύρου Δήμα, τα κουκιά των 180 εδρών στην τρίτη ψηφοφορία για τον πρόεδρο δεν βγήκαν και η χώρα πήγε σε εκλογές. Ο ίδιος ζητούσε «κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο» και αυτό το είδε να συμβαίνει (;) με τον Αλέξη Τσίπρα να συμμαχεί με τον Πάνο Καμμένο, τόσο τον Ιανουάριο του 2015 όσο και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ και το φλερτ

Αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ το 2015, καταγγέλλοντας μάλιστα τη συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και προχώρησε στη δημιουργία της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), μαζί με άλλα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Με τον ίδιο τον Τσίπρα συναντήθηκε στις αρχές του 2016. Αμφότεροι συμφώνησαν «στην ανάγκη να συμβάλλουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για την έξοδο από την κρίση». Ο πρωθυπουργός τον είχε υποδεχθεί στο Μαξίμου με μεγάλη εγκαρδιότητα. «Πρόεδρε, είσαι πολύ κομψός. Τι κάνεις;» τον ρώτησε ο πρωθυπουργός. «Δεν το μαρτυράω», του απάντησε ο κ. Κουβέλης.

Τα καλά λόγια για την κυβέρνηση Τσίπρα δεν σταμάτησαν έκτοτε. Σε οποιαδήποτε φάση το Μαξίμου δεχόταν επίθεση, ο ίδιος έσπευσε να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της. «Δικαίωμα της κυβέρνησης να ασκεί κριτική στις δικαστικές αποφάσεις» είχε σημειώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (Μάρτιος 2018) ενώ όταν ο πρόεδρος του ΣτΕ μίλησε για παρέμβαση στο έργο του, ο κ. Κουβέλης (Πρώτο Πρόγραμμα, Δεκέμβριος 2017) είχε κάνει λόγο για υπερβολές.

Για τη Novartis απεφάνθη επίσης ότι σωστά προχώρησε η Βουλή σε σύσταση Προκαταρκτικής, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η μαρτυρία από μόνη ενός προστατευόμενου μάρτυρα δεν σημαίνει και παραδοχή ευθύνης (Πρώτο Πρόγραμμα 26/2).

Για να έρθει τελικά η θέση του αναπληρωτή υπουργου Άμυνας, υπό τον Πάνο Καμμένο. Με τον οποίο στο παρελθόν είχαν ανταλλάξει βαριές κουβέντες. Τα υπόλοιπα θα φανούν στη συνέχεια.