Ήταν Μάρτιος του 2016, όταν ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αποκάλεσε εκ παραδρομής τα Σκόπια «Μακεδονία». Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θύμωσε και απαίτησε την παραίτησή του, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να αποχωρήσει και από την κυβέρνηση. Ο Μουζάλας ζήτησε συγγνώμη -που κατά τον Καμμένο δεν ήταν αρκετή-, οι ΑΝΕΛ δεν έφυγαν από την κυβέρνηση και εκείνη η μίνι κρίση έληξε σχετικά ειρηνικά.

Από τότε πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια. Τα επεισόδια στις σχέσεις του Πάνου Καμμένου και των υπουργών (ή βουλευτών) του με τον ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν. Για την ακρίβεια, λαμβάνουν καθημερινά τη μορφή χιονοστοιβάδας. Εύλογο είναι πλέον το ερώτημα: πόσο μπορούν να αντέξουν οι ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση;

Ο Πάνος Καμμένος δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του στο ζήτημα της χρήσης του όρου «Μακεδονία» (σε κάποια μορφή) από την τελική διευθέτηση του ζητήματος με τα Σκόπια. Αν και από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, δεν κρύβει τη διαφωνία του. Και η ώρα που το προσχέδιο της Αθήνας για τυχόν λύση στο θέμα θα έρθει στη Βουλή πλησιάζει.

Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη μετά τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Κατά σύμπτωση, το περιστατικό συνέβη μόλις ένα 24ωρο μετά την υποδοχή Κουβέλη στο Πεντάγωνο από τον Πάνο Καμμένο. Αμφότεροι -υπουργός και νέος αναπληρωτής- είχαν μόνο καλά λόγια να πουν. Περασμένα-ξεχασμένα.

Για τον Πάνο Καμμένο οι Έλληνες που βρίσκονται στη φυλακή ύψιστης ασφάλειας της Αδριανούπολης είναι όμηροι των Τούρκων, δήλωση που σαφώς τορπίλισε την προσπάθεια της Αθήνας να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ο αναπηρωτής Φώτης Κουβέλης, με τον γνωστό του πολιτικό λόγο, έδωσε απάντηση στον υπουργό του: «Υπερτροφικός» ο λόγος του. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Από κοντά βεβαίως και ο μόνιμος «μπουρλοτιέρης» των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος. Για την ΠΓΔΜ και τα εθνικά συλλαλητήρια είχε βάλει στο στόχαστρο τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλώντας τον «πολιτικό ρουφιάνο», επειδή σημείωνε ποιοι πήγαν στα συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Μετά έπιασε την Ανέτα Καβαδία με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς (αναρωτήθηκε για τον εγκέφαλο της κ. Καββαδία). Όσο για τον Νίκο Φίλη, που είπε να μην ασχολούμαστε με τους Έλληνες στρατιωτικούς, ο Δημήτρης Καμμένος τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη.

Όμως η σταγόνα που φαίνεται να ξεχειλίζει το ποτήρι έπεσε στο γήπεδο της Τούμπας. Τα θλιβερά περιστατικά με πρωταγωνιστή τον Ιβάν Σαββίδη έβγαλαν στα κάγκελα πολλούς βουλευτές από τη βόρεια Ελλάδα, η αλήθεια είναι. Όμως ο καβγάς του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργο Λαζαρίδη κινήθηκε σε επίπεδο σύρραξης.

Ο κ. Βασιλειάδης έκανε λόγο για παραλήρημα του βουλευτή της συγκυβέρνησης και εμετικό λόγο. Ήταν τέτοια η ένταση στη Βουλή που ο προεδρεύων κάλεσε τους εθνοπατέρες να μην κάνουν την Ολομέλεια Τούμπα. Και αν η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου επιχειρεί να αφήσει πίσω της τον Σαββίδη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει σχέσεις με επιχειρηματίες, έρχεται ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ο μόνος από το κόμμα που δεν έχει λάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο) να διαπιστώσει: «Ναι, η κυβέρνηση είχε κάποιες σχέσεις με τον Ιβάν».

Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος επιλέγει τη σιωπή. Οι δημοσκοπήσεις ασφαλώς δεν του προκαλούν ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται κολλημένοι κάτω από το 3%. Σίγουρα δεν θα του χαρίζει ιδιαίτερη ικανοποίηση και η παρουσία Θεοδωράκη στο Μαξίμου, έστω και αν ο επικεφαλής του Ποταμιού σχεδόν ορκίζεται ότι δεν έχει στόχο να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κινείται πατριωτικά.

«Μαζί μέχρι τέλους» συνηθίζει να λέει ο Πάνος Καμμένος για τη συγκυβέρνηση. Μένει όμως να φανεί πού είναι τελικά αυτό το τέλος.