Στο εκλογικό του κοινό προσπαθεί να απευθυνθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ανεβάζοντας τους τόνους για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Αυτήν τη φορά δε δεν λέει μόνο ότι διαφωνεί με την κυβερνητική γραμμή, αλλά κι ότι θα μπλοκάρει και την όποια απόφαση επιχειρήσει να πάρει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Προφανώς, ο κ. Καμμένος ξεχνάει το Άρθρο 85 του συντάγματος, βάσει του οποίου τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι συνυπεύθυνα για όποια κυβερνητική απόφαση. Αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο: «Tα μέλη του Yπουργικού Συμβουλίου, καθώς και οι υφυπουργοί είναι συλλογικώς υπεύθυνοι για τη γενική πολιτική της κυβέρνησης και καθένας από αυτούς για τις πράξεις ή παραλείψεις της αρμοδιότητάς του, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων για την ευθύνη των υπουργών.

Σε καμία περίπτωση η έγγραφη ή προφορική εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απαλλάσσει τους υπουργούς και τους υφυπουργούς από την ευθύνη τους».

Ο Πάνος Καμμένος για το θέμα του Σκοπιανού μπορεί να λέει ότι νίπτει τας χείρας του, προκειμένου να τονώσει το πατριωτικό του προφίλ και να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους του, αλλά ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου θα φέρει το ίδιο μερίδιο ευθύνης αν η κυβέρνηση αποφασίσει η ονομασία των Σκοπίων να έχει τον όρο «Μακεδονία». Άλλωστε, το θέμα της σύνθετης ονομασίας έχει ψηφιστεί από τον ίδιο και από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Ο «τσαμπουκάς» όμως του Πάνου Καμμένου απέναντι στην κυβέρνηση έχει να κάνει και με το ενδεχόμενο ότι ο υπουργός «μιλάει» πια εκ του ασφαλούς, καθώς το θέμα της λύσης του Σκοπιανού φαίνεται να απομακρύνεται, παρά τα όσα δηλώνονται από την κυβέρνηση. Εκτιμάται δε, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιχειρεί τον τελευταίο καιρό να στείλει και τα δικά του μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα, όσο αντιλαμβάνεται ότι στο θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών όχι μόνο βγαίνει σταδιακά από το πλάνο του Μαξίμου, αλλά ήδη η κυβέρνηση αναζητά «συγκυβερνήτη», ιδιαίτερα και μετά το «ναι» του Αλέξη Τσίπρα στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά για συζήτηση περί της αναθεώρησης του συντάγματος.  

Πάντως, οι αντιθέσεις δεν περιορίζονται μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στον ίδιο τον λόγο -υπερτροφικό κατά τον κ. Κουβέλη- του Πάνου Καμμένου. Από τη μία ισχυρίζεται ότι δεν θα στηρίξει μια απόφαση σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων που θα είναι επιζήμια για τη χώρα, ωστόσο θα στηρίξει την κυβέρνηση που θα πάρει αυτή την απόφαση…