Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στο «Ίλιντεν» και ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα σε άτακτο φυγή. Το αλυτρωτικό στοιχείο στην ονομασία ήταν κάτι παραπάνω από προφανές για όλο το πολιτικό φάσμα – αριστερό και δεξιό.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, είπε για το όνομα – πρόταση του Ζόραν Ζάεφ που σχεδόν δουλικά δέχθηκε να συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας:

«Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε την εθνική ταυτότητα σε έναν γείτονα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα. Η εξέγερση του Ίλιντεν εξάλλου έχει και στοιχεία εξέγερσης κατά την Οθωματικής Αυτοκρατορίας».

Δεν έφτανε το άσυλο στον σκοπιανό εθνικισμό που, αν μη τι άλλο, συνεπάγεται και ανθελληνισμό, ο κ. Μηταφίδης συνέχισε: «και εμείς έχουμε μερικούς παλαβούς δικούς μας που λένε ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να φτάνει μέχρι τον Ινδό ποταμό».

Σωστό το επιχείρημα του κ. Μηταφίδη. Άλλωστε, η Ελλάδα προσπαθούσε διαχρονικά να κλέψει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ινδίας.