Ηταν Ιούλιος του 2013, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «φρέσκος» τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συναντούσε στο γραφείο του στη Βασιλίσσης Σοφίας αντιπροσωπία μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επισκεπτόταν την Αθήνα. Ανάμεσά τους και ο 40χρονος τότε Μάνφρεντ Βέμπερ. Από εκείνη την περίοδο, μια σχέση αλληλοεκτίμησης υπάρχει ανάμεσα στους δύο πολιτικούς, που ενδυναμώθηκε από τότε που ο Βέμπερ έγινε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο Μητσοτάκης πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, μάλιστα, πρωτοστάτησε ώστε να δοθεί το όνομα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, κάτι που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο. Οταν έφτασε η ώρα να διεκδικήσει το χρίσμα του ΕΛΚ για να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν το 2019, απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους αρχηγούς κομμάτων-μελών του ΕΛΚ στον οποίο απευθύνθηκε ο Μάνφρεντ Βέμπερ για να ζητήσει τη στήριξή του.

«Είναι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή στιγμή και είναι αυτός που χρειάζεται για να γίνει η Ευρώπη αυτό το οποίο θέλουμε», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας δημόσια τη στηριξη στο πρόσωπό του. Είχαν προηγηθεί πολύωρες συζητήσεις μεταξύ τους, στις οποίες ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαπίστωσε ότι ο κ. Βέμπερ συμμερίζεται το όραμά του για τη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη σε κεντρικό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία, να βελτιωθεί ο τρόπος λήψης αποφάσεων, να αισθάνονται έμπρακτα οι πολίτες πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να γίνει η Ε.Ε. πιο ελκυστική στους λαούς της Ευρώπης.

Παράλληλα, μέσα από την προσωπική του γνωριμία με τον κ. Βέμπερ, αλλά και γνωρίζοντας καλά τους συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι ο Γερμανός πολιτικός μπορεί να σταθεί απέναντι στις ακραίες δυνάμεις του λαϊκισμού, τόσο εκτός όσο και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και να υποστηρίξει τις αρχές της Ν.Δ. και του ΕΛΚ για ανοιχτές αγορές, φιλελεύθερη οικονομία, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο Βέμπερ είναι ένας φίλος της Ελλάδας, που θα γίνει ένας πολύ καλός πρόεδρος της Κομισιόν», τονίζει στο «Secret» συνεργάτης του αρχηγού της Ν.Δ. Εφόσον εκλεγεί, ο κ. Βέμπερ θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου του 2019. Εφόσον κερδίσει τις εθνικές εκλογές και γίνει πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει πολλά στη σχέση του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια αγαστή συνεργασία προς όφελος της χώρας μας.