Γιατί ο Μητσοτάκης έγραψε το tweet για τον Πολάκη στα αγγλικά
Οι περιπτώσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας και το άρθρο 7 της ΕΕ
Οι δηλώσεις Πολάκη από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές αν βάλει ορισμένους φυλακή» προκάλεσαν αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
«Το ακούσαμε και αυτό σήμερα. Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλλει φυλακίσεις για να μην συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας ψάχνει τον Ορμπαν στην ΝΔ, ενώ ανέχεται σε ρόλο εισαγγελέα τον Παύλο Πολάκη» τόνισε η ΝΔ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κίνημα Αλλαγής που έκανε λόγο για πανικό της κυβέρνησης και απόπειρα κατασκευής ενόχων. «Πανικόβλητοι μπροστά στην επερχόμενη καταδίκη τους από τον ελληνικό λαό, οι κολλητοί Υπουργοί του κ. Τσίπρα φθάνουν στο κατάντημα να κατασκευάζουν ενόχους και να κατηγορούν την δικαιοσύνη γιατί δεν τους κάνει τα χατίρια. Τζάμπα παιδεύονται, τίποτα δεν τους σώζει» ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ.
Ακόμα και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής (εκλεγείς με τον ΣΥΡΙΖΑ) Κώστας Χρυσόγονος στηλίτευσε (μέσω Twitter) το γεγονός ότι «στο «σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου» που εξήγγειλε χθες ο @atsipras οι υπουργοί παίρνουν «πραγματική εξουσία» δίνοντας οδηγίες στους δικαστές για τη φυλάκιση των πολιτικών τους αντιπάλων και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση. Δοξάστε τους».
Στο «σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου» που εξήγγειλε χθες ο @atsipras οι υπουργοί παίρνουν «πραγματική εξουσία» δίνοντας οδηγίες στους δικαστές για τη φυλάκιση των πολιτικών τους αντιπάλων και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση. Δοξάστε τους https://t.co/wCRAaIokIw
— Κώστας Χρυσόγονος (@Chrysogonos_K) October 14, 2018
Έτσι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε το Tweet στα αγγλικά, προφανώς για να γίνει γνωστό και εκτός συνόρων.
Tsipras’ favorite Minister said that SYRIZA could win the elections if only the government puts some of their political opponents in jail. Nea Demokratia will not be intimidated! The next elections will not just be about the economy. But also about standing up for our core values
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) October 15, 2018
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προχωρήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη διαδικασία της επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας (άρθρο 7) με αφορμή τις προσπάθειες της κυβέρνησης στη Βαρσοβία να ελέγξει την δικαστική εξουσία.
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε η μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία εισήχθη το 2016 από την πολωνική κυβέρνηση, και η πιο πρόσφατη μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου.
Κατά τις Βρυξέλλες, η Βαρσοβία είχε στόχο να ελέγξει τους δικαστές, βάζοντας τα πρόσωπα που είναι αρεστά στην κυβέρνηση. Η ενεργοποίηση του άρθρου 7 είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί σε επόμενο στάδιο ομοφωνία στην ΕΕ. Στην περίπτωση της Πολωνίας βρέθηκε σύμμαχος η Ουγγαρία που πρόβαλε βέτο.
Το Σεπτέμβριο του 2018 το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 7 και στην περίπτωση της Ουγγαρίας του πρωθυπουργού Όρμπαν για παραβίαση του Κράτους Δικαίου. Ο ούγγρος πρωθυπουργός βρήκε σύμμαχο την Πολωνία. Δεν βρήκε όμως σύμμαχο το ΕΛΚ, το οποίο υπερψήφισε την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου. Μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν το ΕΛΚ είναι και η Νέα Δημοκρατία που τάχθηκε υπέρ της πρότασης.
Το θέμα Ορμπάν είχε ξεκινήσει το 2017, όταν η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιούντιθ Σαργκεντίνι ανέλαβε να συντάξει έκθεση αναφορικά με το Κράτος Δικαίου στην Ουγγαρία. Η έκθεση ήταν εξαιρετικά επιβαρυντική για τον Ορμπάν και για τον τρόπου που χειρίζεται τα ΜΜΕ στη χώρα, αλλά και τον περιορισμό της εξουσίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ιδιαίτερη αναφορά γινόταν και στην έλλειψη αλληλεγγύης στο προσφυγικό.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εμφανίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και εξαπέλυσε μύδρους κατά της ΕΕ και της πολιτικής της στο προσφυγικό και όχι μόνο. Δεν έπεισε τους ευρωβουλευτές (ή τουλάχιστον όχι αυτούς που θα έπρεπε) και το άρθρο 7 ενεργοποιήθηκε.
Υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7 για την Ουγγαρία ψήφισαν 448 ευρωβουλετές, 197 ψήφισαν κατά και 48 προτίμησαν την αποχή.
Ουσιαστικά το ΕΛΚ έχει σχεδόν εγκαταλείψει το κόμμα του Ορμπάν, εκκρεμεί η «έξωση» από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η άποψη που επικρατούσε μέχρι σήμερα είναι ότι «καλύτερα εντός, για να ελέγχεται ο Ορμπάν και οι υπερβολές του». Όμως με δεδομένο ότι δεν ελέγχεται τίποτα, η αλλαγή στάσης είναι δεδομένη.