Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία μέτρα που θα οδηγήσουν στην πλήρη απαγόρευση πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης μέχρι το 2021.

Η κ. Σπυράκη τοποθετήθηκε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη σχετική συζήτηση που έγινε προχτές, Τετάρτη, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ήδη έχει εγκαινιάσει και σχετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους συναδέλφους της στην Ευρωβουλή με την επωνυμία «Fish orPlastic».

«Στην Ευρώπη, μπορεί να μην είμαστε πρωταθλητές στη ρύπανση των πλαστικών αλλά παράγουμε 150 000 τόνους κάθε χρόνο και τους πετάμε στη θάλασσα και  αν δεν ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο το 2050 θα έχουμε περισσότερα πλαστικά από ψάρια στις θάλασσές μας» σχολίασε  στην Ολομέλεια η ευρωβουλευτής. 

«Εκείνο που έχει σημασία και επείγει είναι να προχωρήσουμε σε άμεσες εναλλακτικές λύσεις και να αντικαταστήσουμε τα συμβατικά πλαστικά μιας χρήσης με εκείνα που βιοαποδομούνται  ή με εκείνα που μπορούν να γίνουν λιπάσματα. Οφείλουμε να αλλάξουμε και το μοντέλο του καταναλωτή. Πρέπει να αλλάξουν οι καταναλωτές. Κυρίως όμως πρέπει οι κυβερνήσεις, να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν άμεσα σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων με στόχο την Κυκλική Οικονομία και τελικά την αντικατάσταση των πλαστικών είτε με ανακυκλώσιμα είτε με βιοαποδομούμενα πλαστικά» ανέφερε.

Με τους νέους πανευρωπαϊκούς κανόνες θα απαγορευτεί η χρήση πλαστικών αντικειμένων όπως καλαμάκια, πλαστικά στικ σε βαμβακερά επιθέματα (ωτοκαθαριστές), πλαστικά πιάτα και μαχαιροπήρουνα, πλαστικοί αναδευτήρες καφέ και μπαλόνια. Με τροποποιήσει στην πρόταση της Επιτροπής οι νομοθέτες της ΕΕ πρόσθεσαν στον κατάλογο και τις πολύ ελαφρές πλαστικές σακούλες όπως και τα δοχεία γρήγορου φαγητού από πολυστυρένιο. Η κατανάλωση πολλών άλλων ειδών, για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, θα πρέπει να μειωθεί κατά 25% τουλάχιστον από τα κράτη μέλη έως το 2025.