Το μεσημέρι της 9ης Οκτωβρίου 2012 το αεροσκάφος που μεταφέρει τη Γερμανίδα καγκελάριο προσγειώνεται στο «Ελ. Βενιζέλος» με την ελληνική σημαία να κυματίζει μπροστά από το πιλοτήριο

Η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ είναι η πρώτη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την αποσόβηση της χρεοκοπίας στις αρχές του καλοκαιριού όταν η χώρα δοκιμάζονταν έντονα από την πολιτική ασάφεια. Μπορεί οι επαφές τους να κρίθηκαν εκ του αποτελέσματος θετικές ωστόσο στη διάρκεια των 2,5 ετών της πρωθυπουργίας του ο Αντ. Σαμαράς αντιμετώπιζε με ιδιαίτερη επιφύλαξη τους Γερμανούς και δεν είχε άδικο αφού πλείστες όσες φορές τον «άδειασαν» ενώ δεν πρέπει να παρακάμπτεται ότι η δρομολόγηση πυκνών πολιτικών εξελίξεων το Φθινόπωρο του 2014, οφείλονταν εν πολλοίς στην αδιαλλαξία των Μέρκελ - Σόιμπλε να ολοκληρώσουν έγκαιρα το 2ο Μνημόνιο.

Ο Σαμαράς ανέκαθεν πίστευε (σς και το έλεγε άλλως… περιφραστικώς) ότι οι δανειστές σκόπευαν, α ο καθένας για τους δικούς του λόγους, να κρατήσουν την Ελλάδα απολύτως εξαρτημένη από τέτοια ιδιότυπα δάνεια.

Το δημοσίευμα

Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2015 η Wall Stret Journal είχε αποκαλύψει μια άγνωστη παράμετρο της τελευταίας συνάντησης Σαμαρά - Μέρκελ στην Αθήνα που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2014, ανήμερα της παρθενικής εξόδου της χώρας στις αγορές χρήματος μετά από 4 χρόνια!

Η εφημερίδα σημείωνε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναζήτησε βοήθεια από την Μέρκελ για την ελάφρυνση μέρους του χρέους. «Η Μέρκελ ζήτησε από έναν διερμηνέα να μεταφράσει την φράση ανακούφιση χρέους (debt relief), σύμφωνα με πηγές που γνώριζαν για την συνάντηση. Και τότε είπε στον κ. Σαμαρά ότι δεν ακούγεται και τόσο καλά στα Γερμανικά. Ήταν μια αρχική ένδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να περιμένει μεγάλη επιείκεια από τους πιστωτές της». Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν στην εφημερίδα ότι στα μάτια των Γερμανών «ο Σαμαράς είχε διαπράξει ύβρη» καθώς η καγκελάριος δεν ήθελε να δεχθεί τερματισμό της λιτότητας πριν ολοκληρώσει τη δική της παρουσία στην κεντρική διεθνή πολιτική σκηνή.

Τι του είχε πει για το 2021

Πέραν της απώλειας της εμπιστοσύνης της και της άγριας κοροϊδίας που είχε αναμφίβολα υποστεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, η Μέρκελ υπολόγιζε διαφορετικά τα πράγματα.

Στο ραντεβού του Οκτωβρίου του 2012 φέρεται ότι είχε πει στον πρωθυπουργό ότι θα παρέμενε καγκελάριος μέχρι το 2021 για να κόψει μαζί με τους Έλληνες αξιωματούχους την «κορδέλα» των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Όπως ο Όθωνας τον Ιανουάριο του 1833 ήλθε στο Ναύπλιο ως ο πρώτος βασιλιάς του σύγχρονου ελληνικού κράτους έτσι κι εκείνη το 2021 φιλοδοξεί να τιμηθεί ως … σωτήρας ή τουλάχιστον να καταγραφεί ιστορικά με τέτοια περγαμηνή.

Ο Σαμαράς διόλου δεν είχε εκπλαγεί τότε και μάλιστα αυτό το έφερνε ξανά και ξανά στο μυαλό του κάθε φορά που οι Γερμανοί του έβαζαν εμπόδια.

Τα χρόνια πέρασαν και σήμερα η Μέρκελ ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την πολιτική το 2021. Με δεδομένο ότι οι εκλογές στη Γερμανία γίνονται αρχές Φθινοπώρου, την 25η Μαρτίου 2021 θα βρίσκεται εδώ για να γιορτάσει με τους Έλληνες την απελεύθερωση. Αν δεν έχει πέσει μέχρι τότε, θα είναι η μακροβιότερη γυναίκα πρωθυπουργός της Ευρώπης με τη μακροβιότερη διαρκή θητεία στην καγκελαρία. Εξελέγη το 2005 και έκτοτε κυβερνά ανελλιπώς όχι μόνο τη χώρα της… Σημειωτέον ότι το βρετανικό πλοίο «Μαδαγασκάρη» που μετέφερε τον Όθωνα στην Ελλάδα ήταν σημαιοστολισμένο με τη γαλανόλευκη, όπως και το Air Force One της Μέρκελ το 2012.