Ακόμη και αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος μπορεί να κρύβει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή την συνταγματική αναθεώρηση.

Τη νέα «βόμβα» ρίχνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, ο οποίος μέσα από την στήλη του στα ΝΕΑ, κάνει λόγο για «συνταγματικές ακροβασίες», με αφορμή την όχι και τόσο «αθώα» όπως σημειώνει πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρική εκλογή.

«Διότι εκλογή Προέδρου από τον λαό, δια καθολικής ψηφοφορίας, έστω και στην έσχατη περίπτωση για να μην προκηρυχθούν εκλογές, συνιστά αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος. Μάλσιτα, αλ-λα-γή!» σημειώνει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.

Ειδικότερα, αναφέρει στην στήλη του ο Γιώργος Παπαχρήστος: «Δεν είναι τόσο αθώα η αναφορά του προέδρου Αλέξη στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την συνταγματική αναθεώρηση, αν και όποτε αυτή ξεκινήσει. Πολύ περισσότερο δε, αν και όποτε υλοποιηθεί.

Αναφέρομαι ειδικότερα σε αυτή την «ντρίπλα» της «εκλογής από το λαό» του Προέδρου να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αν αποτύχει ο υποψήφιος να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες κατά την τρίτη ψηφοφορία 180 ψήφους στη Βουλή. Με έχει προβληματίσει έντονα. Και όχι μόνο εμένα.

Αλλά και πολύ κόσμο που ασχολείται με αυτά είτε κε καθήκοντος είτε από επιστημονική άποψη. Διότι εκλογή Προέδρου από τον λαό, δια καθολικής ψηφοφορίας, έστω και στην έσχατη περίπτωση για να μην προκηρυχθούν εκλογές, συνιστά αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος. Μάλιστα, αλ-λα-γη!».

Και παρακάτω εξηγεί: «Καθολική ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας μετατρέπει το πολίτευμα της χώρας από Προεδρευόμενη Δημοκρατία που είναι σήμερα, για την ακρίβεια 45 χρόνια, σε Προεδρική Δημοκρατία. Έμμεσα; Έμμεσα».  

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος θέτει σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμούς που προκαλεί η πρόταση Τσίπρα: « Αλλά με το πολιτικό πρόβλημα παρόν και σοβαρό. Σοβαρότατο. Διότι από τη μία θα εκλέγεται Πρόεδρος με τον τρόπο που εκλέγεται σε πολιτεύματα Προεδρικής Δημοκρατίας  (ψηφίζουν όλοι οι εγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πολίτες έναν υποψήφιος από κατάλογο υποψηφίων) και από την άλλη εμείς θα εκλέγουμε με αυτόν τον τρόπο έναν Πρόεδρο με ελάχιστες αρμοδιότητες που αρμόζουν σε Πρόεδρο Προεδρευόμενης Δημοκρατίας.

Και έπειτα, ποιος θα είναι υποψήφιος σε αυτή την εκλογή;

Ένας, αυτός που απέτυχε να εκλεγεί με 180 ψήφους;

Μα τότε δεν είναι εκλογή, είναι ορισμός. Δύο υποψήφιοι;

Ποιος θα είναι ο δεύτερος, μαζί με εκείνον που δεν εξέλεξε η Βουλή;

Και πώς θα ορίζεται αυτός ο δεύτερος υποψήφιος;

Και αν θέλει και ένας τρίτος, εκτός διαδικασιών και κομμάτων θα θέσει υποψηφιότητα σε μια τέτοια περίπτωση, ποιος θα μπορεί να του το απαγορεύσει, χωρίς να συνυπολογίζει τον κίνδυνο να κηρυχθεί άμεσα άκυρη η όλη διαδικασία;

Γενικώς, δηλαδή, ένα μπάχαλο – ένα από τα τόσα που δημιουργηθεί σε κάθε ευκαιρία αυτό το θαύμα της πολιτικής που ονομάζεται Αλέξης Τσίπρας…».