Τελικά η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πίσω στην κόντρα με τις Βρυξέλλες για το ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2019, γεγονός που προκάλεσε ευφορία στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ρίχνοντας και τα spread. 

Eίναι άραγε τυχαίο ότι ένα 24ωρο νωρίτερα είχαν δημοσιευθεί στην Corriere della Sera οι «νουθεσίες» Τσίπρα προς τους Ιταλούς; Μάλλον είναι τυχαίο.

Σε κάθε περίπτωση, η εφημερίδα σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Συμβουλές του Τσίπρα προς την Ιταλία: Σταματήστε τώρα, μετά θα είναι χειρότερο» μεταφέρει τις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με Ιταλούς αξιωματούχους, στους οποίους μεταξύ άλλων φέρεται να τους προέτρεψε να δεχτούν τις επιταγές των Βρυξελλών και να μην επαναλάβει τα δικά του λάθη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός «προσέγγισε προσφάτως προσωπικότητες στην Ιταλία, επειδή ως πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε να δώσει κάποιες δικαιολογίες ή έστω εξηγήσεις και μια συμβουλή: Δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιατί θα ήμουν ο πρώτος που θα προκαλέσει υποψίες» είπε ο Τσίπρας, ο οποίος αναφερόταν στην απραξία της Ελλάδας, η οποία δεν βοήθησε σε καμία περίπτωση τη Ρώμη στη διαμάχη της με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό.

Όπως υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα, ο Τσίπρας, έχοντας επίγνωση της υποχώρησης που αυτοσχεδίασε τον Ιούλιο του 2015, αφού επέβαλε τα capital control στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ψηφοφόρων για να αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος, έδωσε συμβουλές στην Ιταλία.

Σύμφωνα μάλιστα με την Corriere della Sera ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε προς τους Ιταλούς συνομιλητές του, ότι «αν έχετε μια άλλη ιδέα, όπως την αποχώρησή σας από το ευρώ, τότε... καλή τύχη».

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφερόταν ίσως και ο βασικότερος λόγος της ιταλικής υποχώρησης: Βάσει του Ευρωβαρόμετρου, η στήριξη της ιταλικής κοινής γνώμης υπέρ του ευρώ έχει μεγαλώσει και φτάνει στο 57%. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι η κοινή γνώμη θα αναγκάσει την κυβέρνηση να υποχωρήσει...