Από τις αρχές που είχε ξεκινήσει η υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η σκέψη που είχε γίνει στο Μαξίμου ήταν ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ. Η λογική ήταν ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσε να αντισταθεί σε μια λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό, επομένως θα εκτίθετο στα μάτια της κοινής γνώμης. Ενδεχομένως να έβλεπε και βουλευτές της να στηρίξουν τη Συμφωνία που θα έφερνε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Από τότε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι Πρέσπες που υπέγραψαν Τσίπρας-(Καμμένος)-Κοτζιάς με τον Ζόραν Ζάεφ έδωσαν στην ΠΓΔΜ, μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, όπως προκύπτει από τη διακοίνωση που έστειλε στην Αθήνα, ενώ όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά της Συμφωνίας.

To Mαξίμου εκτέθηκε στα μάτια της κοινής γνώμης, καθώς φαίνεται ότι «μαγειρεύει» περίεργη πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή με κεντρικό ρόλο -όπως αποκαλύπτουν τα Παραπολιτικά- στον Αλέκο Φλαμπουράρη.

Όσο για τις πολιτικές εξελίξεις: η ΝΔ είχε 75 έδρες και πλέον έχει 78. Και σταθερή άποψη ότι η Συμφωνία δεν εγκρίνεται, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τις Πρέσπες, ακόμα και αν η κυβέρνηση τού «πετάξει το μπαλάκι» με τυχόν πρόωρες εκλογές.

Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε (και ανάσανε, όπως φάνηκε και από τα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων) τη στήριξη του Πάνου Καμμένου και ορισμένων από τους βουλευτές του. Μάλιστα ο Καμμένος έχει πλέον «απασφαλίσει» και απειλεί να καταψηφίσει όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης με τους 145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και τους «πρόθυμους» που έχουν μαζευτεί γύρω της.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη της Φώφης Γεννηματά είδε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ να σπάει την επίσημη γραμμή και να τίθεται εκτός ΚΟ, ενώ «λαχτάρησε» με τις δηλώσεις Κρεμαστινού. Πρόβλημα όμως και από τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος εκείνος διαφοροποιήθηκε. Φαίνεται ότι στην οικογένεια Παπανδρέου υπάρχει και ενδο-οικογενειακή κόντρα για τις Πρέσπες.

Το Ποτάμι έγινε το πρώτο κόμμα που έχασε την ΚΟ: Είχε 11 έδρες και έμεινε με 4 βουλευτές (έφυγαν οι Μάρκου, Φωτήλας, Θεοχάρης, Αχμέτ και Μπαργιώτας). Ο Σπύρος Δανέλλης διεγράφη και είναι πλέον ανεξάρτητος, λόγω της πρόθεσής του να στηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση Καμμένου. Ο Γιώργος Αμυράς ανεξαρτητοποιήθηκε, λόγω της απόφασης του Ποταμιού να στηρίξει τις Πρέσπες. Η ΚΟ του Ποταμιού αποτελείται πλέον από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό και Γιώργο Μαυρωτά.

Περιπέτειες και για τον Βασίλη Λεβέντη της Ένωσης Κεντρώων. Σχεδόν κοντεύει να χάσει και αυτός το δικαίωμα ΚΟ, αφού από τους 9 βουλευτές έχουν ανεξαρτητοποιηθεί ή ενταχθεί σε άλλο κόμμα οι τέσσερις (Μεγαλοοιοκονόμου, Καρράς, Φωκάς, Κατσιαντώνης) και ένας ακόμα, ο Γιάννης Σαρίδης, ψήφισε τον Δεκέμβριο τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, προκαλώντας εκνευρισμό στον Βασίλη Λεβέντη.