Η σημερινή ημερομηνία, 25 Ιανουαρίου 2019, είναι τουλάχιστον διαφορετική, καθώς η Βουλή των Ελλήνων ετοιμάζεται να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τουλάχιστον ένα μέρος της: Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρέα με τους επτά έως οκτώ «πρόθυμους» από άλλα κόμματα: Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Δανέλλης.

Είναι όμως και η τέταρτη επέτειος από την 25η Ιανουαρίου 2015, τότε που η «ελπίδα» του ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις βουλευτικές εκλογές και σχημάτιζε κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο. Τότε σχεδόν όλοι οι βουλευτές που σήμερα θα ψηφίσουν (ως ανεξάρτητοι) μαζί με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκλεγεί με τη ΝΔ (Παπακώστα), τους ΑΝΕΛ (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος), Ποτάμι (Θεοδωράκης, Λυκούδης, Μαυρωτάς).

Είχε προηγηθεί η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Η ΝΔ με πρωθυπουργό τότε τον Αντώνη Σαμαρά, είχε προτείνει τον Σταύρο Δήμα και στην τρίτη ψηφοφορία απαιτούνταν -βάσει Συντάγματος- 180 ψήφοι.

Στην τρίτη ψηφοφορία συμμετείχαν και οι 300 βουλευτές. Υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ -127 και 18 βουλευτές αντίστοιχα- ενώ «παρών» δήλωσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές - με την προσθήκη της Μαρίας Κόλλιας-Τσαρουχά που απουσίαζε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση).

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, «παρών» ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Καπερνάρος, Νίκη Φούντα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη, όπως είχαν πράξει και στις προηγούμενες ψηφοφορίες.

Αντίθετα, τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν, μεταξύ άλλων, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης, Κωνσταντίνος Γιοβαννόπουλος, Κατερίνα Μάρκου, Παναγιώτης Μελάς και Γιάννης Κουράκος.