Δώδεκα φοιτητές του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) στο Αμπου Ντάμπι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να ενημερωθούν όχι μόνο για την ιστορία του κτιρίου αλλά και για τη λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι φοιτητές ήταν από διαφορετικές χώρες του κόσμου: Αμερική, Ιταλία, Αιθιοπία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Νιγηρία, Ονδούρας, Αίγυπτο, Ινδονησία και επισκέπτονταν την Ελλάδα στα πλαίσια ενός πανεπιστημιακού μαθήματος που μελετά τα προβλήματα και τις προοπτικές μιας πρωτεύουσας (της Αθήνας ) που αντιμετωπίζει πολλαπλού τύπου κρίσεις (οικονομία, μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή, διαχείριση πόρων, κοινωνική συνοχή κλπ). Οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Κοινοβούλιο σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ανακατάταξη των πολιτικών δυνάμεων, η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία αποτέλεσαν αντικείμενο μεγάλης συζήτησης και προβληματισμού.

Στη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκαν με τους βουλευτές: Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Πλακιωτάκη, Μάκη Βορίδη, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Δημήτρης Κυριαζίδης που σε έναν ανοικτό διάλογο τους ενημέρωσαν για μία σειρά από κρίσιμα θέματα.



Ο Γιάννης Πλακιωτάκης εστίασε την προσοχή του στις παγκόσμιες προκλήσεις και ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα και που επηρεάζουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό, όπως για παράδειγμα τις επικείμενες ευρωεκλογές, και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη,  τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.  

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια ιστορική αναφορά στο θέμα του Μακεδονικού και με πολύ ξεκάθαρο τρόπο έθεσε τα διλήμματα,  τον προβληματισμό και τη διαφωνία της ελληνικής κοινωνίας όσο και της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την συγκεκριμένη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Μάκης Βορίδης, σε ερωτήσεις των φοιτητών σχετικά με το τι τον οδήγησε να συμμετάσχει στα κοινά μίλησε για το πάθος του για την πολιτική, τις δυσκολίες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της εφαρμοσμένης πολιτικής αλλά και τη βαθιά του πίστη ότι όποιος πολιτεύεται πρέπει να παραμένει κοντά στην κοινωνία, να ακούει και να απαντά στις νέες ανάγκες που προκύπτουν  ιδιαίτερα αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τον λαϊκισμό που απειλεί σήμερα το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης τέλος αναφέρθηκε διεξοδικά στην βαριά βιομηχανία της Ελλάδας τον τουρισμό, εξηγώντας με στοιχεία τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και την ανάγκη στήριξης του τουριστικού κλάδου που αποτελεί νευραλγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Στα πλαίσια αυτά μίλησε για το τι μπορεί να κάνει το κράτος να συμβάλει στην άνθηση του τουρισμού στη χώρα και ποια μέτρα μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη της ανάπτυξης.

Τους φοιτητές συνόδευε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Σοφία Καλαντζάκου, παλιά κοινοβουλευτικός, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια φέρνει τους φοιτητές της κάθε Ιανουαρίου στην Αθήνα.