Με την εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ στο «Χίλτον» ασχολείται ο Μικροπολιτικός των Νέων. Τίτλος της, «Η προστιθέμενη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Προκλήσεις και ευκαιρίες».

Όπως εξηγεί: «Εδώ ομιλητές ήταν ο αεικίνητος αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Κάποια στιγμή λοιπόν και καθώς μιλούσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, τα φώτα έσβησαν και ο Κατρούγκαλος έσπευσε να του δώσει το κινητό του για να φωτίσει το χαρτί του. Ο Παντελής Καψής, συντονιστής της εκδήλωσης, διερωτήθηκε με μειδίαμα: 'Ελπίζω να μην είδατε τα μηνύματα του κινητού του ΥΠΕΞ'.

Και ο Κουμουτσάκος απάντησε σε διπλωματική γλώσσα: 'Ποιος δεν θέλει να δει τα μηνύματα που ανταλλάσσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης αυτή την περίοδο;'. Φαντάζεστε πως εννοούσε 'κακά' μηνύματα. Στον δε κύκλο ερωτήσεων που ακολούθησε, ερωτήθηκε ο Κατρούγκαλος, από τον καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη, πώς η κυβέρνησή του έφτασε να έχει τόσο στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο ΥΠΕΞ απάντησε με τη γνωστή ρήση του λόρδου Πάλμερστον: 'Τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς. Εχουν μόνο σταθερά συμφέροντα'. Οταν δε, ο Κουμουτσάκος θύμισε πως τα θεμέλια του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας είχαν τεθεί επί ημερών Μολυβιάτη, ο Κατρούγκαλος είπε πως απλά 'we deliver' (μεταφέρουμε) -και ο άνθρωπός μου αισθάνθηκε τη συλλογική δυσθυμία του ακροατηρίου.»