Θυμηδία προκαλούν οι τελευταίες εμφανίσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή και στα τηλε - παράθυρα. Δεν είναι τόσο οι προβλέψεις του ότι θα λάβει στις επικείμενες Ευρωεκλογές «κάτι λιγότερο από 5%» όσο οι ύβρεις που εξαπολύει κατά των πολιτικών του αντιπάλων και οι δηλώσεις του τύπου «οι κεντρώοι δεν θα συνεργαστούν ποτέ με τη Νέα Δημοκρατία».

Κατ΄ αρχήν ο ίδιος το 1992 είχε συνεργαστεί - ατύπως- με τη ΝΔ στις αναπληρωματικές εκλογές στη Β΄ Αθηνών που διεξήχθησαν την Άνοιξη εκείνης της χρονιάς. Η τότε κυβέρνηση τον είχε στηρίξει απέναντι στην υποψηφιότητα του Γ. Αλ. Μαγκάκη του ΠΑΣΟΚ ο οποίος φυσικά είχε επικρατήσει με αποτέλεσμα ο Λεβέντης να αποδώσει ευθύνες στον Κων. Μητσοτάκη μη αναγνωρίζοντας καμία απολύτως δική του.

Δυο δεκαετίες και βάλε μετά, η Ένωση Κεντρώων καταφέρνει να μπει στη Βουλή τον Ιανουάριο και ακολούθως τον Σεπτέμβριο του 2015. Τότε αριθμούσε τους εξής 9 βουλευτές: Βασίλη Λεβέντη, Μάριο Γεωργιάδη, Γεώργιο Καρρά, Δημήτρη Καβαδέλλα, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Γιάννη Σαρίδη, Αριστείδη Φωκά, Γέωργιο Κατσιαντώνη και Τάσο Μεγαλομύστακα.

Πλέον έχουν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ η … ποιήτρια Μεγαλοοικονόμου και ο Σαρίδης που προχθές έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ ο Φωκάς πήγε στους ΑΝΕΛ, τα «δεκανίκια» του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς τα όσα λέει ο …πρόεδρος σε βάρος του πρωθυπουργού δεν χρειάζεται να τα παίρνει κανείς τοις μετρητοίς αφού χωρίς (και) τους Κεντρώους ο Τσίπρας δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει.

Αντί τέλους

Πρόσφατα ο Λεβέντης δήλωσε: «Η Ένωση Κεντρώων είναι συνδεδεμένη με την πορεία του Βασίλη Λεβέντη. Δεν ανησυχώ. Θα διπλασιαστούν τα ποσοστά μου, πάνω από 5%. Δεν έχω δείξει την σοβαρότητα μου, την εντιμότητα μου και όσα έχω υποσχεθεί. Έχω ακόμα πολύ ενέργεια και διάθεση για προσφορά. Η «δικτατορία» Τσίπρα -Καμμένου δεν βοήθησε». Το να μιλά κανείς για δικτατορία όταν το κόμμα του δεν έχει εσωκομματικά όργανα και διαδικασίες είναι πολιτικώς ξεδιάντροπο όπως και το να υπερβάλλεις στην προσπάθεια σου να βγάλεις λαδι τον υποτιθέμενο πολιτικό σου αντίπαλο.