Το τελευταίο διάστημα, οι λεγόμενοι «νεολοχαγοί» της Ν.Δ., που πριν από λίγους μήνες αποτελούσαν εξέχοντα μέλη της «φρουράς» του πρώην πρωθυπουργού, κρατούν αποστάσεις από τον στενό πυρήνα των σαμαρικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος διαγράφει πλέον τη δική του πορεία στο εσωτερικό μέτωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε συζητήσεις του ασκεί κριτική για αρκετά από τα πεπραγμένα της «γαλάζιας» συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «διαχειριστήκαμε λανθασμένα το πλεόνασμα των 500 εκατ. ευρώ, καθώς έπρεπε να είχε διοχετευθεί προς τη μείωση του ΕΝΦΙΑ». Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και μια σειρά από άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που πέρασαν από κυβερνητικές θέσεις επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Κώστα Σκρέκα, αλλά και τον Νότη Μηταράκη.

Ο τελευταίος σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι η όποια συμφωνία έρθει στη Βουλή θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία, στάση η οποία είναι αντίθετη από τη θέση που εκφράζουν οι σταθεροί υποστηρικτές του Μεσσήνιου αρχηγού, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Αποστάσεις από την ηγεσία της Συγγρού κρατούν και αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που παλαιότερα ανήκαν στην ομάδα των «νεολοχαγών». Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, η βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο βουλευτής Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος.

Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει προβληματισμό στα υψηλά κλιμάκια των κεντρικών γραφείων της Ν.Δ. και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα -αν δεν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο- ο κ. Σαμαράς να ξεκινήσει συναντήσεις με τα εν λόγω στελέχη, για να αναθερμάνει τις σχέσεις τους. Στόχευση που έχει φανεί και από το ότι εσχάτως δέχεται στο γραφείο του στελέχη που τον είχαν στηρίξει στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος, αλλά τελευταία εμφανίζονταν να συμμετέχουν στις διεργασίες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.