Οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ φυσάνε και δεν τους κρυώνει τα λάθη που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ και τους άφησαν έκθετους στον Έλληνα πολίτη. Το πρώτο και σημαντικότερο λάθος ήταν ότι δεν διάβασαν ποτέ το νόμο που ψήφισαν τον περασμένο Δεκέμβριο και έτσι δεν κατάλαβαν τις επιπτώσεις που θα φέρει η εφαρμογή του. 

Το αμέσως επόμενο λάθος ήταν ότι όταν αποκαλύφθηκαν τα ευτράπελα του νόμου έσπευσαν να βρουν και να ρίξουν τις ευθύνες σε αυτόν που έφτιαξε το νόμο. 

Ακόμα και όταν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών εντόπισαν, έστω και αργά, τα λάθη είχε έρθει η περίοδος των διακοπών και… σκόρπισαν στα νησιά, χωρίς να ασχοληθούν με την λύση του προβλήματος. 

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είδε τις εξαγγελίες που έκανε στην ΔΕΘ επικοινωνιακά να εξατμίζονται αφού όλα τα επισκίαζε ο ΕΝΦΙΑ και οι συζητήσεις γύρο από αυτόν. Είδε επίσης την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να διχάζεται και να επαναστατεί κατά του ΕΝΦΙΑ και να χαλάει την εικόνα της κυβερνητικής συνοχής. Ένα μάθημα και για τον πρωθυπουργό ήταν ο ΕΝΦΙΑ που στην παρούσα φάση το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να το αξιοποιήσει για να μην γίνει κάτι παρόμοιο στο μέλλον.