Τους συντελεστές του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνάντησε ο Παναγιωτόπουλος
Ποιά θέματα συζήτησε ο υπουργός με τον κ. Εϊπίδη
Τους συντελεστές του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνάντησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος
Η πρόσκληση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου προς τούς συντελεστές τού 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για μια συνάντηση λίγο πριν από την τελετή λήξης, στη Θεσσαλονίκη, ήταν ανεπίσημη, αλλά είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η συζήτηση για τον Ελληνικό κινηματογράφο ήταν φιλική και ελεύθερη, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να αναπτύξουν τα ζητήματα που απασχολούν το χώρο.
«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ανθρώπους του φεστιβάλ, από τη διοίκηση έως τους διαγωνιζομένους, αλλά και τούς παραγωγούς των ταινιών. Όμως, είμαστε εδώ και για τα δύσκολα. Για να ακούσουμε τα προβλήματά τους και να τα αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, υποδεχόμενος κατ αρχήν το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο τού Δ.Σ. τού φεστιβάλ κ. Γιάννη Μπουτάρη, τον Γενικό Διευθυντή κ. Δημήτρη Εϊπίδη και τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής
κ. Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος ήρθε μαζί με τους κ.κ. Κωνσταντίνο Βήτα και Σκοτ Φούντας, μέλη επίσης της επιτροπής.
Τρία ήταν τα θέματα που συζήτησε ο υπουργός με τον κ. Εϊπίδη:
* Τη δυνατότητα να διασφαλιστεί η συνέχεια τού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ως ανεξάρτητης οντότητας εντός τού οργανισμού τού Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
* Το αίτημα να εγκριθεί έκτακτη επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ για τη επόμενη, την 55η διεθνή διοργάνωση, ώστε να διασφαλιστεί το κενό της χρηματοδότησης της περιόδου ΕΣΠΑ και της επόμενης προγραμματικής περιόδου των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
* Και το αίτημα να κατοχυρωθεί η πλήρης κυριότητα της συλλογής HELLAFI στο φεστιβάλ, ανεξάρτητα από τη διαδικασία εκκαθάρισης τού ΟΠΕΠ, προκειμένου να αποφευχθεί η εκποίηση της συλλογής ή η κατάσχεσή της από πιστωτές του ΟΠΕΠ.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κινηματογραφιστές κυριάρχησαν κατόπιν στη συζήτηση. Η κα Μαργαρίτα Μαντά, ο κ. Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, ο κ. Γιάννης Σακαρίδης και η κα Ελίνα Ψύκου κουβέντιασαν με τον κ. Παναγιωτόπουλο για το θέμα της απόδοσης τού 1,5% επί των ακαθαρίστων διαφημιστικών εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών στην κινηματογραφική παραγωγή.
* Για τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων που θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακά εργαλεία στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στην κινηματογραφική διαδικασία.
* Για την πιθανότητα αναθεώρησης της ισχύουσας νομοθεσίας για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα με σκοπό την καλύτερη προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό και την ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής κοινότητας (νέες θέσεις εργασίας, εισροή κεφαλαίου, αξιοποίηση και βελτίωση των υπαρχουσών υλικοτεχνικών υποδομών).
* Για τη θέσπιση μέτρων μείωσης της γραφειοκρατίας, η οποία καθυστερεί την εγχώρια κινηματογραφική διαδικασία και αποθαρρύνει το ενδιαφέρον των ξένων παραγωγών για τη χώρα μας.
* Για το αίτημα της μείωσης τού ΦΠΑ στο εισιτήριο της κινηματογραφικής αίθουσας στο επίπεδο εκείνου τού θεάτρου.
* Για τη βελτίωση της κινηματογραφικής παιδείας, ως απαραίτητου στοιχείου της εθνικής κινηματογραφίας.
* Για τη μεγαλύτερη υποστήριξη και προβολή των Ελληνικών ταινιών οι οποίες προκρίνονται και διαγωνίζονται σε ξένα φεστιβάλ.
«Πρέπει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τον Ελληνικό κινηματογράφο ως εθνικό και εξαγώγιμο προϊόν», συμφώνησαν οι σκηνοθέτες. Και πρόσθεσαν: «Δεν μπορεί η κινηματογραφική παραγωγή να στηρίζεται μόνο στον ηρωισμό των ανθρώπων». Ενώ ο παραγωγός κ. Χρήστος Κωνσταντακόπουλος εστίασε στην ανάγκη θέσπισης φορολογικών κινήτρων που θα διευκολύνουν τις Ελληνικές όσο και τις ξένες παραγωγές στη χώρα μας.
«Κάθε αυθεντικός καλλιτέχνης είναι ικανός να βγει μπροστά και να ανοίξει δρόμους. Αλλά και η Πολιτεία οφείλει να τον στηρίζει, ώστε να μη βασίζεται μόνο στον προσωπικό του ηρωισμό», είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Και απευθυνόμενος ταυτόχρονα στον Πρόεδρο, στην Αντιπρόεδρο τού Δ.Σ και στο Γενικό Διευθυντή τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, τον κ. Τώνη Λυκουρέση, την κα Φοίβη Αγγελοπούλου και τον κ. Γρηγόρη Καραντινάκη, καθώς και στον Πρόεδρο της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών κ. Χάρη Παπαδόπουλο και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου κ. Βασίλη Κατσούφη, που συμμετείχαν στη συζήτηση, πρόσθεσε:
«Αρκετά από όσα σήμερα εθίγησαν είναι δίκαια αιτήματα. Και η διαδικασία της εκπλήρωσής τους πρέπει να περάσει μέσα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον κατ εξοχήν αρμόδιο δημόσιο φορέα για το σινεμά. Η Πολιτεία θα παράσχει τα απαραίτητα εργαλεία, λαμβανομένης υπ όψιν της βαθιάς οικονομικής κρίσης, ώστε το Ε.Κ.Κ να επιτελέσει τον αυξημένο από τα πράγματα θεσμικό του ρόλο. Διανύουμε μια δύσκολη εποχή στο οικονομικό πεδίο, αλλά, αν οι σύγχρονοι κινηματογραφιστές κατορθώνουν να υπερβούν τα εμπόδια που συναντούν, οφείλουμε και εμείς, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν, να υπερβούμε τα δικά μας».