Πόσο μεγάλο είναι τελικά το πρόβλημα στη Δημόσια Υγεία και ποια η σκέψη σας όταν ήρθατε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με αυτόν τον φάκελο;

Στο χώρο της υγείας είμαι παλιός, τόσο λόγω επαγγέλματος ως μάχιμος φαρμακοποιός επί 25 χρόνια με ιδιόκτητο φαρμακείο στο Περιστέρι, όσο και λόγω της πολιτικής μου δράσης ως μέλος του τομέα Υγείας της ΝΔ και επί 4 χρόνια ως Υποδιοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής. Μπορώ δηλαδή να τολμήσω να πω ότι γνωρίζω αρκετά καλά τα προβλήματα και τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα.

Εδώ και 6 μήνες περίπου που έχω την τιμή να είμαι σύμβουλος του Υπουργού Υγείας κ. ’δωνι Γεωργιάδη στα θέματα φαρμάκου, αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη αλλά και την κατανόηση των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει ο σημερινός Υπουργός, ο οποίος καλείται να δώσει άμεσες λύσεις σε επιτακτικά αλλά και χρονίζοντα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας. Σ’ έναν χώρο πολύ δύσκολο και ευαίσθητο στην διαχείρισή του, αφού σ’ αυτόν συγκρούονται δύο βασικά προβλήματα του ανθρώπου: ο πόνος και το κέρδος.

Το Υπουργείο Υγείας καλείται δηλαδή να οργανώσει έτσι το σύστημα ώστε να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος και σε ισορροπία με τις ανάγκες των παρόχων του (γιατρών, φαρμακοποιών, φαρμακεμπόρων , επιχειρηματιών κλπ), όπου συχνά συγκρούονται σημαντικά οικονομικά συμφέροντα. Στους καιρούς μάλιστα της πρωτοφανούς οικονομικής μας κρίσης και των δημοσιονομικών απαιτήσεων, καταλαβαίνετε πόσο εκρηκτικές διαστάσεις όλα αυτά μπορεί να αποκτούν.

Με τις σκέψεις αυτές καταβάλω όση προσπάθεια χρειάζεται για να σταθώ επάξια στο πλευρό του Υπουργού ’δωνι Γεωργιάδη, με την μεγάλη αποφασιστικότητα για εξορθολογισμό των δομών του συστήματος.

Ως εργαζόμενος φαρμακοποιός του πάγκου σε μια τέτοια θέση, ποια είναι τα θέματα που ακουμπάτε πρώτα;

Σχεδιάζουμε στο Υπουργείο μια πολιτική Φαρμάκου που θα επιτρέψει σε όλους τους λειτουργούς του συστήματος Υγείας – Φαρμάκου να ασκούν το λειτούργημά τους με εντιμότητα , με επιστημοσύνη, με σαφείς κανόνες και όρια. Να σταθεί στα πόδια του το Ελληνικό Ιδιωτικό Φαρμακείο του οποίου την προσφορά θεωρώ πολύτιμη χάρη στην εύκολη πρόσβασή του κάθε έλληνα πολίτη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της επικράτειας, καθώς και χάρη στην παροχή ποιοτικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλους .

Με την πολιτική του Υπουργείου δίνουμε επίσης κίνητρα στον γιατρό να συνταγογραφεί φάρμακα φτηνά και πάντα σύμφωνα με τις θεραπευτικές του ανάγκες και τις σύγχρονες επιστημονικές παραδοχές, με αυστηρό έλεγχο στην υπερσυνταγογράφηση ή στην κατευθυνόμενη συνταγογραφία.

Δίνουμε κίνητρα στον φαρμακοποιό του πάγκου να προτείνει το φθηνότερο και ποιοτικά άρτιο φάρμακο, είτε γενόσημο είτε πρωτότυπο.

Δίνουμε κίνητρο στο πολίτη να προτιμά το φθηνότερο αλλά και αποτελεσματικότερο γι αυτόν φάρμακο σύμφωνα πάντα με τη υπόδειξη του γιατρού αλλά και του φαρμακοποιού του.

Μειώνουμε την δημόσια δαπάνη για το φάρμακο χωρίς «εκπτώσεις» στην ποιότητα ή την εύκολη πρόσβαση σε αυτό.

Επαναφέρουμε τα φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα Ιδιωτικά Φαρμακεία για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών από την δυσκολία πρόσβασης σε αυτά, χωρίς επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ. Έτσι 700 εκατομμύρια ευρώ επανέρχονται στον τζίρο των φαρμακείων με πλαφόν 20.000 ευρώ ανά φαρμακείο.

Ποιά προτεραιότητα βάζετε στον τομέα της υγείας βάσει των προβλημάτων τα οποία είναι πολλά και άλυτα για πολλά χρόνια;

Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η επιβίωση και η σωστή λειτουργία χωρίς ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ εξορθολογίζοντας και ελέγχοντας καλύτερα τις δαπάνες. Το δεύτερο, είναι η αναδιάρθρωση των Νοσοκομείων της χώρας και ο έλεγχος προμηθειών, η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας και η μετακίνηση προσωπικού εκεί που χρειάζονται ώστε να λειτουργεί το σύστημα πιο αποτελεσματικά. Τρίτον, η περαιτέρω μείωση της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο με τον εξορθολογισμό των τιμών φαρμάκων και την διείσδυση των γενοσήμων τα οποία θα προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων για να προωθήσουμε νέα καινοτόμα φάρμακα που θα βελτιώσουν τις θεραπείες και θα σώσουν ζωές. Τέταρτον, είναι η στήριξη του Ελληνικού παραγόμενου φαρμάκου και το συνάλλαγμα που προσφέρει με τις εξαγωγές του στην πατρίδα μας καθώς και οι θέσεις εργασίας.

Από όλα τα θέματα που αφορούν τον Φαρμακευτικό Κλάδο ποιό βρίσκετε πρώτο σε προτεραιότητα για το Υπουργείο;

Νομίζω σε προτεραιότητα βρίσκονται το θέμα των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ σε τακτές ημερομηνίες , το θέμα της επάρκειας φαρμάκων στην αγορά, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και η παραμονή των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία.

Τα μέτρα προσανατολίζονται στην προσπάθεια εξορθολογισμού των λειτουργιών των δομών της Υγείας ώστε μεταξύ άλλων να δοθούν λύσεις σε θέματα όπως:

α) Nα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ εντός 75 ημερών από την κατάθεση με προοπτική τις 60 ημέρες. β) Να ασκούνται ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά του φαρμάκου ώστε να μη παρατηρούνται ελλείψεις όπως αυτές από παράλληλες εξαγωγές. γ) Να επιλυθεί το ακανθώδες θέμα του ωραρίου των φαρμακείων, όχι με την δημιουργία φαρμακείων 3 ταχυτήτων που επέβαλε ο νόμος Λοβέρδου , αλλά με ένα ωράριο το οποίο να εξυπηρετεί τον πολίτη που έχει ανάγκη γρήγορης πρόσβασης και εξυπηρέτησης από το φαρμακείο του, χωρίς όμως και να μετατρέπει τον φαρμακοποιό από υγειονομικό επιστήμονα σε «βιονικό φαρμακοποιό – σούπερ μάρκετ». Χρειάζεται μια χρυσή τομή που να επιτρέπει στον φαρμακοποιό που θέλει να επενδύσει και να λειτουργεί το φαρμακείο του περισσότερες ώρες σε κατάλληλα γι αυτό σημεία να το κάνει, αλλά και σε αυτόν που θέλει να έχει ένα μικρότερο κόστος λειτουργίας και ώρες εργασίας εντός των ανθρώπινων δυνατοτήτων και των απαιτήσεων από έναν επιστήμονα υγείας επίσης να το κάνει. δ) Να παραμείνουν τα προϊόντα ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία, διότι είναι φάρμακα και ακόμη διότι η πρόσβαση σε 11.000 σημεία σε όλη την χώρα εξασφαλίζει την εύκολη και ασφαλή εξεύρεση αυτών των προϊόντων έναντι των 4.000 σημείων σούπερ μάρκετ.

Ποιοι είναι οι τρόποι για να επιβιώσει ένα φαρμακείο στις ραγδαίες εξελίξεις και αλλαγές του κλάδου;

Νομίζω πως το Φαρμακείο του μέλλοντος θα πρέπει να είναι οργανωμένο και πλήρως στελεχωμένο με επιστημονικό ιδίως προσωπικό που να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με γνώμονα τις αρχές τις ποιοτικής φαρμακευτικής μέριμνας, διαθέτοντας κάθε σύγχρονο και αναγκαίο προϊόν-λύση (φάρμακο, υγιεινής φροντίδας, καλλυντικό, διαγνωστικό, διαιτητικό, κλπ.). Να αναπτυχθούν συνεργασίες φαρμακοποιών σε μεγαλύτερες μονάδες ή δομές ώστε να επιτευχθούν χρηματοοικονομικές ευχέρειες, οικονομίες κλίμακας και ιδίως οι καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη που ήδη σας ανέφερα. Τέλος πιστεύω ακράδαντα πως οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να μην παραβλέπουν και τις άλλες επαγγελματικές τους διεξόδους όπως τα νοσοκομεία όπου παρατηρείται μεγάλη έλλειψη ιδίως σε εξειδικευμένους συναδέλφους που τόσα έχουν να προσφέρουν στη Δημόσια Υγεία, στη φαρμακοβιομηχανία με την ανάγκη προσφοράς στην ποιότητα αλλά και την έρευνα του φαρμάκου, στις δημόσιες υπηρεσίες, στον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους κα.

Δώστε μια συμβουλή στους νέους φαρμακοποιούς

Στους νέους φαρμακοποιούς έχω να προτείνω να κυνηγήσουν το όνειρό τους ασκώντας και αναβαθμίζοντας την επιστήμη μας, όχι μόνο στο ιδιωτικό φαρμακείο και την εν γένει επιχειρηματικότητα στο φάρμακο, μα και στην έρευνα, στην βιομηχανία , στις κλινικές και νοσοκομειακές της εφαρμογές. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με τις Φαρμακευτικές Σχολές της χώρας και τον ΠΦΣ να δημιουργήσουμε στο μέλλον σύγχρονες ειδικεύσεις και ευκαιρίες για επιστημονική προσφορά και επαγγελματική ενασχόληση των νέων φαρμακοποιών. Σε όσους όμως προσανατολιστούν προς το ιδιωτικό φαρμακείο, θα τους συμβούλευα να κινηθούν με ζήλο προς την μεταμόρφωσή του στη σύγχρονη και βιώσιμη μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας που το μέλλον του απαιτεί.

Ποιο θεωρείται ότι είναι το καλύτερο ωράριο για τα φαρμακεία που να εξυπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τους φαρμακοποιούς;

Νομίζω ότι πρέπει να είναι ένα ενιαίο ωράριο για όλους που θα περιλαμβάνει και το Σάββατο χωρίς τις υπερβολές του σημερινού διευρυμένου ωραρίου. Φυσικά αυτό προϋποθέτει την κατάργηση των Διευρυμένων Φαρμακείων και την εφαρμογή ενιαίου ωραρίου λειτουργίας Φαρμακείων. Επαναφέρουμε την αρμοδιότητα εφαρμογής του ωραρίου των Φαρμακείων στο Υπουργείο Υγείας και περιμένουμε τις προτάσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων και των εκπροσώπων των Διευρυμένων για να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις.

Προσωπικά έχω προτείνει ένα ενιαίο ωράριο για όλα τα Φαρμακεία 8 -8 καθημερινά και 9-2 το Σάββατο, με εθελοντική επιλογή των φαρμακοποιών και δήλωσή τους ανά 6/μηνο να μπορούν να κλείνουν το μεσημέρι από 2-5μμ. Όλα φυσικά είναι ανοιχτά προς συζήτηση , σίγουρα όμως το σημερινό καθεστώς ωραρίου 3 ταχυτήτων δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή και βιώσιμη λύση.

Εκτός όλων αυτών που ασχολείστε μαθαίνουμε ότι θα είστε υποψήφιος για μέλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στις εκλογές της 30ης Νοεμβρίου. Γιατί το κάνετε αυτό; Για ποιο λόγο ζητάτε την ψήφο των συναδέλφων σας φαρμακοποιών της Αττικής;

Η παρουσία μου στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα των φαρμακοποιών είναι παλιά. Θεωρώ υποχρέωσή μου να συμμετέχω στις προσπάθειες των συναδέλφων μου για καλυτέρευση του ρόλου τους ως επιστημόνων, αλλά ταυτόχρονα και ως επιχειρηματιών που έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα στα φαρμακεία μας προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και είναι κρίμα αυτή η σχέση με τους πολίτες-πελάτες μας να διαταραχθεί από λάθος χειρισμούς της πολιτικής ή Συνδικαλιστικής μας ηγεσίας. Καλώ λοιπόν τους συναδέλφους μου να αξιολογήσουν την πολύχρονη προσφορά και εμπειρία μου στο χώρο μας και στα κοινά και να με τιμήσουν με την ψήφο τους με το ψηφοδέλτιο της Παναττικής Φαρμακευτικής Συνεργασίας (ΠΑΝΦΑΣΥΝ), ώστε να διαχειριστώ όσο μπορώ καλύτερα τα συμφέροντά μας, παράλληλα με τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού που αξίζει ποιοτικό, φθηνό και ασφαλές φάρμακο και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τους φαρμακοποιούς του.

Καλή επιτυχία!

Σας ευχαριστώ πολύ.