Στον καλύτερο συντονισμό των διαδοχικών προεδριών της ΕΕ από την Ελλάδα και την Ιταλία στον τομέα της αμύνης και της ασφαλείας των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, ιδιαιτέρως στην περιοχή της Μεσογείου, που πλήττεται καίρια  από τα διαδοχικά κύματα λαθρομεταναστών και την ανάδειξη του συγκεκριμένου προβλήματος ως πανευρωπαϊκού, με αντίστοιχη συνολική αντιμετώπιση και χρηματοδότηση, προχώρησαν σήμερα οι Υπουργοί Αμύνης των δύο χωρών Δημήτρης Αβραμόπουλος και Mario Mauro αντιστοίχως, ο ι οποίοι και μετά τη συνάντησή τους υπέγραψαν και «Κοινή Δήλωση Προθέσεων», μεταξύ των δύο υπουργείων.

Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν διαδοχικές προεδρίες το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2014 και αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υπάρξει ένας συντονισμός και μία χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής σε διάφορα – πολύ σοβαρά – θέματα που απασχολούν άμεσα τις δύο χώρες και εμμέσως ολόκληρη την ΕΕ.  

Οι δύο υπουργοί υπόγραψαν και μια Κοινή Δήλωση Προθέσεως μεταξύ των δύο υπουργείων, όπου δηλώνεται η πρόθεση για: 

1)Ευαισθητοποίηση των πολιτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

2)Ύπαρξη κοινών απειλών που πρέπει να αντιμετωπίζονται με κοινή αντίληψη που θα πρέπει να συμφωνηθεί από όλους τους εταίρους. 

3)Χάραξη και υιοθέτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής σχετικά με την θαλάσσια ασφάλεια

4)Λήψη συγκεκριμένων μέτρων, που θα δίνουν την δυνατότητα αποτελεσματικής επιτηρήσεως των ευρωπαϊκών συνόρων στην περιοχή. 

Επίσης συζητήθηκε και το θέμα της παρανόμου μεταναστεύσεως, «το οποίο επιβαρύνει με ένα τεράστιο οικονομικό αλλά και διοικητικό βάρος την Ελλάδα, καθώς και την Ιταλία, χωρίς να αγνοούμε φυσικά την ανθρωπιστική παράμετρο αυτού του ζητήματος», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «την επείγουσα φύση του ζητήματος των μεταναστευτικών ρευμάτων, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., υπό το πρίσμα των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών». 

Από την πλευρά του ο Ιταλός ΥΠΑΜ, μεταξύ άλλων τόνισε και αυτός ότι τα προβλήματα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και της λαθρομεταναστεύσεως δεν είναι εθνικά προβλήματα, αλλά ευρωπαϊκά, και στάθηκε «στην ανάγκη στενής συνεργασίας όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για τη δημιουργία μιας κοινής επιχειρησιακής εικόνας θα είναι προς όφελος όλων». 

’κολούθως ο Ιταλός ΥΠΑΜ είχε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών και με τον Αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως και ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Λ.Σ.Μ.