Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, ενώ αποδίδει τις παλινωδίες της Τρόικας περί την έλευσή της ή όχι στην χώρα στις εσωτερικές της αντιθέσεις και στην επιμονή του εκπροσώπου του ΔΝΤ. 

Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επηρεαστεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ από την συμπεριφορά της Τρόικας καθώς έχει μπροστά της δύο δύσκολα νομοσχέδια, την φορολόγηση των ακινήτων και την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Δεν θέλει όμως ούτε και να μην επιστρέψει η Τρόικα η οποία μετά την εμπλοκή του περασμένου Σαββάτου έρχεται σήμερα στην χώρα μας. Εμφανίζεται δε αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά ενώ υποστηρίζει ότι η εμπλοκή οφείλεται στο ΔΝΤ και στις πιέσεις που ασκεί τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στους άλλους μετέχοντες στο πρόγραμμα, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και που ξεκινούν από τις διαφορές για την συνολική διευθέτηση του ελληνικού χρέους. 

Η κυβέρνηση έχει επαναπροσδιορίσει τους στόχους της καθώς η διαπραγμάτευση με την Τρόικα αποδεικνύεται εξαιρετικά σκληρή και επιμηκύνεται. Μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Δεκεμβρίου θα έχει κλείσει η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα και θα εκταμιευθεί η δόση του ενός δις. ’λλωστε το μοναδικό προαπαιτούμενο που έχει απομείνει είναι η Ελληνική Αμυντική βιομηχανία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ΕΑΣ θα παραμείνει ζωντανή, θα αποχωρήσουν περί τους 500 εργαζόμενους και θα διατηρήσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα καθώς επίσης ότι η λύση αυτή θα δοκιμαστεί στην πράξη για έναν χρόνο και μετά θα επανεξεταστεί. 

Το δύσκολο είναι πλέον ο συνολικός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τον οποίο εξαρτάται η εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 4,8 δις ευρώ, ποσό που η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει με εσωτερικό βραχυχρόνιo δανεισμό. Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα την διαπραγμάτευση προκειμένου να μην βαρύνεται κατά την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ. Ωστόσο από την πλευρά της Τρόικας έχει αποκλειστεί μία συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Μετά το τέλος του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και θα διαρκέσουν μια εβδομάδα, ενώ η Τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με στόχο να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μόνη της για την φορολόγηση των ακινήτων και για τους πλειστηριασμούς. Είναι δε πολύ πιθανό καθώς ο χρόνος πιέζει η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμων να έλθει με προεδρικό διάταγμα αν και το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να το αποφύγει. 

Παρά την ψυχραιμία και την αισιοδοξία που αποπνέει το κυβερνητικό επιτελείο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Η Τρόικα επιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει μία σειρά από δεσμεύσεις της. Η κυβέρνηση πάλι απαντά ότι έχει πετύχει μοναδική στα χρονικά των δυτικών χωρών προσαρμογή. 

Με δεδομένες τις πιέσεις της Τρόικας η κυβέρνηση ψάχνει έναν έντιμο συμβιβασμό που θα της επιτρέψει να διατηρήσει το θερμόμετρο στο εσωτερικό της χώρας. Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος καταψήφισης συγκεκριμένου νομοσχεδίου το κλίμα μεταξύ των βουλευτών δεν είναι το καλύτερο δυνατό.