Ενδοκυβερνητική τρικυμία για το εισιτήριο των 25 ευρώ
Διχασμός στην κυβέρνηση
Τροπολογία για την κατάργηση του «εισιτηρίου» των 25 ευρώ στα νοσοκομεία αλλά και του ποσού του 1 ευρώ για κάθε συνταγή που θα εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νότης Μαριάς.
Όπως είπε ο κ. Μαριάς, οι ΑΝΕΛ κατέθεσαν τη σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που συζητείται την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στη Βουλη και σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, «για να θέσουν προ των ευθυνών τους τους διαμαρτυρόμενους βουλευτές της συγκυβέρνησης».
Με την εν λόγω τροπολογία, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν να καταργηθεί άμεσα το νέο «νοσοκομειακό χαράτσι» των 25 ευρώ καθώς επίσης και η υποχρέωση καταβολής ενός ευρώ εκ μέρους των ασφαλισμένων για κάθε συνταγή που θα εκτελείται από τους φαρμακοποιούς.
«Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης έχουν ευκαιρία να αποδείξουν ότι όντως επιθυμούν να μην επιβληθεί το χαράτσι. Έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και όχι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Γεωργιάδης: Κοινωνικά δίκαιο και απαραίτητο το μέτρο των 25 ευρώ
Πάντως, ο ’δωνις Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε εκ νέου σήμερα το μέτρο των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, λέγοντας ότι είναι κοινωνικά δίκαιο και απαραίτητο.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι ο σχετικός νόμος, όπως είναι ψηφισμένος, δεν προέβλεπε καμία απολύτως εξαίρεση για κανέναν, επισημαίνοντας πως τις εξαιρέσεις τις έβαλε η κυβέρνηση, έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Ο υπουργός είπε ότι η καταβολή των 25 ευρώ θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που οι ασθενείς χρειαστεί να νοσηλευθούν μία νύχτα σε δημόσιο νοσοκομείο και αν κάποια γυναίκα γεννάει και κάνει εισαγωγή και νοσηλεία.
Επίσης, σημείωσε ότι αν και ο ίδιος το θεωρεί άδικο, για την ώρα οι άνεργοι δεν μπορούν να εξαιρεθούν. Επίσης, δεν εξαιρούνται οι φυλακισμένοι και οι νόμιμοι μετανάστες.
«Αν ο αριστερός έχει αντίρρηση να πληρώνει ένα 25ευρο τη δεκαετία για τους απόρους, αυτό είναι τρομερή υποκρισία», πρόσθεσε.
Από την καταβολή των 25 ευρώ εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες, οι περιπτώσεις βραχείας νοσηλείας, άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, οι στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας, με την επίδειξη του αντίστοιχου εγγράφου.
Όσον αφορά στο 1 ευρώ ανά συνταγή, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, εξαιρούνται μόνο οι χρονίως πάσχοντες, εκείνοι οι οποίοι είχαν μηδενική συνταγή στα φάρμακα.
Τέλος, ο κ. Γεωργιαδής ξεκαθάρισε ότι «κανένα Δημόσιο νοσοκομείο δεν διώχνει άνθρωπο που δεν έχει λεφτά».
Κρεμαστινός: Δεν υπάρχει αντιπαράθεση με τον Γεωργιάδη
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτρης Κρεμαστινός, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα με τον ’δωνι Γεωργιάδη για την επιβολή «εισιτηρίου νοσηλείας», αν και χθες η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε ότι θα επιμείνει στην απόσυρση του μέτρου, αναλαμβάνοντας όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο νόμος με τον οποίο καθιερώθηκε η σχετική επιβάρυνση ψηφίστηκε ως ένα άρθρο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα και σημειώνει ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει στον υπουργό Υγείας ζήτημα επανεξέτασης της επιβολής των 25 ευρώ, το οποίο «όχι μόνο δεν αρνήθηκε, αλλά σε συνεχείς δηλώσεις του σε ΜΜΕ έκανε λόγο για απόσυρση της διάταξης ή για περιορισμό της στους "έχοντες και κατέχοντες" θεσπίζοντας οικονομικά κριτήρια».
Σημειώνεται ότι ο κ Γεωργιαδης ζήτησε την Παρασκευή από το ΠΑΣΟΚ -αν επιμένει στις αντιρρήσεις του- να παρουσιάσει ισοδύναμα για 110 εκατομμύρια ευρώ.
«Τα "ισοδύναμα" που επικαλείται ο κ. υπουργός ας ψάξει να τα βρει σε κάποια από τα Ζάππεια που χάθηκαν», απάντησε το ΠΑΣΟΚ.