Η χρονιά που έκλεισε θεωρείται για τον Ελληνικό τουρισμό σαν μια χρονιά ορόσημο, καθώς οι 17 εκατομμύρια τουρίστες μεταφράστηκαν σε αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 15,5% και σε αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 14,8% σε σχέση με το 2012. Στοιχειά ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για την Ελληνική οικονομία και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την έξοδο από την ύφεση και την κρίση. Ο Τουρισμός συμβάλλει στο 17% του ΑΕΠ και προσέφερε το 2013 πάνω από 700.000 θέσεις εργασίας. Οι προβλέψεις λένε ότι φέτος θα έχουμε μια ακόμα καλύτερη χρονιά  και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των κρατήσεων (early booking) σε σχέση με πέρυσι.

 

Σημαντική συμβολή στην θετική πορεία που καταγράφει ο Τουρισμός στη χώρα μας έχει η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη  καθώς, μετά από πολλά χρόνια, με σταθερά βήματα προχωρά, στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ανάπτυξης της Τουριστικής Βιομηχανίας στη χώρα μας. Τα δύο βασικά στοιχήματα που θα προσπαθήσει να κερδίσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού με τον ιατρικό και το θαλάσσιο τουρισμό στο επίκεντρο. Κινήσεις όπως η πρόσφατη αναθεώρηση του Χωροταξικού πλαισίου για τον Τουρισμό στοχεύουν στην αναβάθμιση του υπάρχοντος τουριστικού προϊόντος και στην προσέλκυση τουριστών με υψηλό εισόδημα. Αξίζουν να σημειωθούν τα ανοίγματα που γίνονται σε νέες αγορές όπως της Αργεντινής και της Τουρκίας και οι προσπάθειες για προσέλκυση ακόμα περισσοτέρων επισκεπτών από τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια.

 

Παρόλο που ο Ελληνικός τουρισμός καταγράφει μια χρονιά ρεκόρ και δείχνει να αποτελεί στήριγμα για την Ελληνική οικονομία, τα στοιχεία δείχνουν την ανεργία σε υψηλό επίπεδο ακόμα και σε τουριστικές περιοχές για το β΄εξάμηνο του 2013 όπως η Κρήτη με 23,7% και στο Νότιο Αιγαίο με 19,3% έναντι 15,3% την προηγούμενη χρονιά. Για να μπορέσει ουσιαστικά ο Τουρισμός να αποτελέσει την ατμομηχανή της οικονομίας, θα πρέπει να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα συνδέουν την Τουριστική δραστηριότητα και με άλλους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας. Από την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων και την πρωτογενή παραγωγή, μέχρι τις κατασκευές και την παροχή υπηρεσιών. Με στρατηγικό σχεδιασμό που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει νέους επενδυτές.

 

Οι προβλέψεις της McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΤΕ  μιλάνε για 24 εκ. τουριστών μέχρι το 2021, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 9 μονάδες και  με 1 εκ θέσεις εργασίας. Ουσιαστικά μιλάμε για μια μεγάλη ευκαιρία να ευημερούν οι αριθμοί της Τουριστικής βιομηχανίας και να συμπαρασέρνουν μαζί ολόκληρη την οικονομία. Φυσικά προϋπόθεση για να μπορέσει η Τουριστική βιομηχανία να φτάσει αυτούς τους αριθμούς είναι η αύξηση των ετήσιων επενδύσεων για υποδομές, η αύξηση των αριθμών των κλινών και η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στη σωστή προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, μέσω του διαδικτύου, καθώς πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι απέχουμε από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η σωστή αξιοποίηση του διαδικτύου και των social media  θα έφερνε άμεσα αποτελέσματα στην αύξηση της τουριστικής ζήτησης με ευεργετικές συνέπειες για την τόνωση της ανεργίας και με αύξηση του ΑΕΠ.

 

Ένας άλλος τομέας που δείχνει ότι μπορεί να στηρίξει την Τουριστική βιομηχανία στη χώρα μας είναι αυτός της κρουαζιέρας. Οι επενδύσεις που γίνονται διεθνώς στο συγκεκριμένο τομέα είναι τεράστιες και η Μεσόγειος αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό κρουαζιέρας. Τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά καθώς στη χρονιά που έκλεισε σημειώθηκε αύξηση περίπου 12% στις αφιξοαναχωρήσεις επιβατών κρουαζιέρας, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ευρώπη πίσω από τις Ισπανία και Ιταλία . Η δυναμική παρέμβαση του Δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου, στις αρχές του προηγούμενου έτους, πάγωσε τις όποιες σκέψεις για δημιουργία νέου λιμανιού κρουαζιέρας εκτός της πόλης του Πειραιά ενώ φέτος αναμένονται να ξεκινήσουν και τα έργα επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας στο μεγάλο λιμάνι, έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό 95% της συνολικής δαπάνης. Η χώρα μας έχει την ευκαιρία να επενδύσει σε ένα τομέα που στην παγκόσμια τουριστική αγορά κάνει τεράστια άλματα.

 

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο Τουρισμός στη χώρα μας θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε με σωστό σχεδιασμό, κίνητρα για την επιχειρηματικότητα, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και σωστή προβολή μέσω διαδικτύου. Η αναπτυσσόμενη δυναμική του τουριστικού τομέα πρέπει να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

 

 

 

*Ο Γιώργος Μιχαλολιάκος είναι Τοπογράφος Μηχανικός, Μεταπτυχιακός φοιτητής  Μ.Β.Α Tourism του Πανεπιστημίου Πειραιά και Τομεάρχης Τουρισμού & Νησιωτικής Πολιτικής της ΟΝΝΕΔ.