«Βηματισμό» αναζητεί η κυβέρνηση μέσα στο βαρύ πολιτικό σκηνικό που δημιουργείται από τις ραγδαίες εξελίξεις στα δικαστικά μέτωπα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Χρυσής Αυγής, πλέον και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έπειτα από την απόφαση καταπέλτη της δικαιοσύνης που μπορεί να τον οδηγήσει στο ειδικό δικαστήριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά επιμένουν στη γραμμή ότι «η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το ρόλο της δικαιοσύνης και στηρίζει το έργο της» απάντηση που δίνεται σε κάθε ερώτημα που αφορά τα τρια «καυτά» μέτωπα των τελευταίων ημερών.

Η πρώτη βασική σκέψη που υπάρχει στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού είναι πως σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση μπορεί ακόμη και να κερδίσει σημαντικούς «πόντους» από αυτές τις υποθέσεις με το βασικό επιχείρημα ότι πλέον δεν γίνεται καμία «έκπτωση» σε θέματα διαφθοράς και διαφάνειας ανεξάρτητα το εάν εμπλέκονται «πράσινα» ή «γαλάζια» στελέχη, μικροί ή μεγάλοι επιχειρηματίες, μεσαία ή πρωτοκλασσάτα τραπεζικά στελέχη.

Ο προβληματισμός όμως υπάρχει σε κάθε συζήτηση αφού όλες οι υποθέσεις αυτές -μίζες, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λίστα Λαγκάρντ Παπακωνσταντίνου -εξελίχθηκαν στα «χέρια» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα απόνερα που μπορεί να δημιουργηθούν με τις ηγεσίες που πέρασαν από τα δύο κόμματα και κυρίως τους Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν πάντως ότι η ίδια η δικαιοσύνη με το έργο της και τα αντανακλαστικά που έχει δείξει στις «σκληρές» αυτές υποθέσεις αποδυναμώνει κάθε επιχείρημα είτε της αντιπολίτευσης, για συγκάλυψη, είτε άλλων κύκλων για προσπάθεια αποδόμησης των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σαμαράς: Δεν κάνω εκλογές

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι θα δεχθούν μεγάλη πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτές τις υποθέσεις και όπως εκτιμούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα γενικευμένο κλίμα «σκανδαλολογίας» με στόχο να χτυπήσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο το οποίο, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να προκαλέσει και εσωτερικούς κραδασμούς στα δύο κόμματα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σαμαράς με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής σταθερότητας δείχνοντας προσηλωμένος στους στόχους της ελληνικής προεδρίας και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με το πρωτογενές πλεόνασμα κάνοντας κάποια μικρά βήματα προς την αποκατάσταση αδικιών εις βάρος ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Ο σχεδιασμός του κ. Σαμαρά δεν εξαρτάται όμως μόνο από τον ίδιο. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Der Standard, επανέλαβε ότι η Αθήνα θα πρέπει να δει λύσεις εκ μέρους των εταίρων για το θέμα του χρέους αντιτάσσοντας, εμμέσως, την εγγύηση για πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

«Κανείς δεν θέλει πρόωρες εκλογές εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του» λέει ο κ. Σαμαράς αν και στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η χώρα τον Μάρτιο του 2015 έχει να περάσει τον «σκόπελο» της Προεδρικής εκλογής. Ο πρωθυπουργός πάντως επιμένει ότι δεν θα δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ η ευκαιρία για πρόωρες κάλπες καθώς όπως λέει «η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι φιλοευρωπαίοι» - αναφορά που ευθέως παραπέμπει στο ότι και για τον ίδιο οι ευρωεκλογές είναι μία αμιγώς πολιτική μάχη που εν πολλοίς μπορεί να κρίνει το μέλλον της κυβέρνησής του.