Αυτοί είναι οι ευρωβουλευτές που επιτέθηκαν στον Σαμαρά
Φάρατζ και Γκρίφιν: Τα ... κακά παιδιά του Ευρωκοινοβουλίου
Το «κακό παιδί» του Ευρωκοινοβουλίου, Νάιτζελ Φάρατζ και ο ηγέτης του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, Νικ Γκρίφιν, εξαπέλυσαν τα βέλη τους κατά του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τη χθεσινή του ομιλία
O Νάιτζελ Φάρατζ είναι το «κακό παιδί» του Ευρωκοινοβουλίου και αυτό ο ίδιος όχι μόνο το γνωρίζει, αλλά το εκμεταλλεύεται στο έπακρο δίνοντας πύρινες ομιλίες κατά πάντων.
Μπορεί στη Μεγάλη Βρετανία πολλοί να υποστηρίζουν ότι το κόμμα του διαχέεται από εθνικιστικά έως και ακροδεξιά συναισθήματα, όμως, ο Φάρατζ δεν έχει σκοπό να πτοηθεί από σχόλια φιλοευρωπαϊστών.
’λλωστε, ο στόχος του να έρθει το τέλος στην κρίση με ένα βασικό εργαλείο: την απόρριψη των κυρίαρχων κομμάτων που σύμφωνα με τον ίδιο αντί να σταθεροποιούν την κατάσταση, φέρνουν τις χώρες στο χείλος του γκρεμού.
Γεννημένος στο Κεντ, ο 50χρονος Φάρατζ έγινε γνωστός στην Ελλάδα το 2010 όταν η ομιλία του στο Στρασβούργο, ενώπιον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, έγινε ανάρπαστη με δεκάδες Ελλήνων να εντυπωσιάζονται από τον στομφώδη λόγο του και την ειρωνική του διάθεση απέναντι στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Οι φράσεις του, όπως: «Κύριε βαν Ρομπέι όταν μιλάτε για σταθερότητα, θα μπορούσα να σας χειροκροτήσω για το χιούμορ σας», «Δε θέλουμε αυτή τη σημαία (ευρωπαϊκή)», «Η βλακεία και η απληστία των Ιρλανδών έπαιξε ρόλο γιατί δεν έπρεπε να μπουν στο ευρώ», «Ποιο στο διάολο είστε; Είστε όντως πολύ επικίνδυνοι. Καταστρέφετε τη δημοκρατία», έγιναν πρωτοσέλιδο, τίτλοι στα δελτία ειδήσεων και βασικές ατάκες σε κουβέντες ευρωσκεπτικιστών.
Δε θα μπορούσε, λοιπόν, να χάσει το μοναδικό του ύφος και χθες Τετάρτη κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, όπου μονομάχησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
«Είμαι σίγουρος ότι ο λαός θα χορεύει στους δρόμους της Αθήνας, ανεξάρτητα από το ότι η χώρα σας, με τις κακές συμβουλές της Goldman Sachs, υιοθέτησε ένα νόμισμα, το οποίο δεν έπρεπε, ασχέτως από το 30% της ανεργίας, το 60% της νεανικής ανεργίας, από το ότι ένα νεοναζιστικό κόμμα προελαύνει, ότι υπήρξε τρομοκρατική επίθεση στη γερμανική πρεσβεία», ανέφερε ο Φάρατζ.
«Κι έρχεστε εδώ κύριε Σαμαρά και μας λέτε ότι αντιπροσωπεύετε την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού; Λοιπόν, λυπάμαι αλλά δεν είστε επικεφαλής της Ελλάδας και σας προτείνω να μετονομάσετε το κόμμα σας. Λέγεται Νέα Δημοκρατία, προτείνω να το ονομάσετε Μη Δημοκρατία», τόνισε.
Η περίπτωση Νικ Γκρίφιν
Σπουδαγμένος στο Κέιμπριτζ ο Νικ Γκρίφιν από το 1995, οπότε και βρέθηκε στα ηνία του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, επιχειρεί να πείσει - χωρίς επιτυχία όπως δείχνουν τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα - τους Βρετανούς ότι το κόμμα του απέχει παρασάγγας από τη λογική των βρετανών σκίνχεντ της δεκαετίας του '70.
Παρόλα αυτά οι δύο φουσκωτοί που τον συνοδεύουν σε όλες του τις δημόσιες εμφανίσεις, δηλώνουν το αντίθετο σημειώνει σε αφιέρωμα του στον 54χρονο Γκρίφιν ο Telegraph.
Σχολιαστής, μάλιστα, τον έχει χαρακτηρίσει ως την πιο επικίνδυνη φιγούρα της ακροδεξιάς της Βρετανίας από την εποχή του Όσβαλντ Μόσλεϊ, ο οποίος το 1932 είχε ιδρύσει την Βρετανική Ένωση Φασιστών.
Η πρώτη επαφή του Γκρίφιν με την ακροδεξιά ιδεολογία έγινε σε ηλικία 15 ετών όταν συμμετείχε με τον συντηρητικό πατέρα του σε συνάντηση του τότε Εθνικού Μετώπου. Και μπορεί στα λόγια να υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί ακροδεξιοί τον μισούν επειδή, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, «έχω μετακινήσει το κόμμα από μια αντισημιτική και ρατσιστική οργάνωση στο μόνο κόμμα που τάχθηκε στο πλευρό των Ισραηλινών στη σύγκρουσή τους με τη Χαμάς» αλλά κανείς δεν ξεχνάει στη Βρετανία ότι στη δεκαετία του '90 είχε αρνηθεί το Ολοκαύτωμα λέγοντας ότι αποτελεί «την απάτη του 20ου αιώνα». Απάτη έχει χαρακτηρίσει ο Γκρίφιν και την κλιματική αλλαγή εκπροσοπώντας, μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο σε σύνοδο κορυφής για το περιβάλλον στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 2009.
Ο Γκρίφιν έχει καταδικαστεί σε δύο χρόνια με αναστολή για φυλλάδιο που εξέδωσε το το 1997 με το οποίο κατηγορούσε τους Εβραίους ότι πραγματοποιούν πλύση εγκεφάλου στους Βρετανούς. Εκτός αυτού έχει οδηγηθεί στο δικαστήριο αλλά εχει αθωωθεί επειδή χαρακτήρισε το Ισλάμ ως «παράλογη, εκδικητική πίστη».Αυτό που αποκάλυψε τον Γκρίφιν στα μάτια των Βρετανών ήταν η συνέντευξή του το 2009 στο BBC όταν επιτέθηκε στο Ισλάμ και τους ομοφυλόφιλους, υπερασπίστηκε την Κου Κλουξ Κλάν και δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του περί του Ολοκαυτώματος αρκούμενος στη γραμμή «δεν καταδικάστηκα για αυτές μου τις δηλώσεις».
Η καλύτερη απόδειξη των πραγματικών θέσεων του Γκριφιν είναι η δήλωση της πεθεράς του που τον έχει έχει κατηγορήσει ως ρατσιστή λέγοντας ότι «ζει στον Μεσαίωνα».
Ο 54χρονος ηγέτης του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών που ασχολούνται ενεργά με το κόμμα, με την κόρη του Τζένιφερ να είναι επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος.
Το «όχημα» που χρησιμοποιεί το BNΡ για να προωθήσει τις θέσεις του είναι η υπεράσπιση της βρετανικής παράδοσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του, είναι το μοναδικό κόμμα που υπερασπίζεται τις παραδοσιακές αρχές ενάντια στην πολιτικά καθώς πρέπει ατζέντα του κατεστημένου. Αλλά οπως σημειώνει το BBC, στον πυρήνα του τάσσεται υπερ του εθελοντικού επαναπατρισμού των νόμιμων μεταναστών. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γκρίφιν: «Προτιμώ να πεθάνω τώρα με την τιμή άθικτη, παλέουντα για αυτό που πιστεύω παρά να ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου σαν ένας παθητικός σκλάβος μιας πολυπολιτισμικής κοινοτητας». Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου έχει ζητήσει να βυθίζονται τα πλοία που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες από την Αφρική.
Πρόσφατα έδωσε το παρόν σε ειδική εκδήλωση της Χρυσής Αυγής για την παρουσίαση της πρόθεσης του κόμματος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις προφυλακίσεις των βουλευτών της καλώντας όλους τους εθνικιστές να αγωνιστούν όλοι μαζί και να «πολεμήσουν για την ελευθερία». Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της ΧΑ έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Γκρίφιν εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη του στους Έλληνες πατριώτες που διώκονται από το σύστημα ως συνέπεια της ευρέως ανερχόμενης υποστήριξής τους από τους πολίτες». Τότε είχε δηλώσει ότι «οι επαίσχυντες πράξεις των ελληνικών Αρχών χρησιμοποιώντας ψευδείς κατηγορίες σαν μανδύα της αντιδημοκρατικής τους επίθεσης εναντίον των εθνικιστών, είναι καθαρό παράδειγμα της ολοκληρωτικής συμπεριφοράς των φιλελεύθερων καθεστώτων, που γίνεται όλο και πιο εμφανής».