ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στις φυλακές του Μάλτεπε, η φιγούρα της νεαρής γοητευτικής γυναίκας με τα μαύρα μαλλιά που φοράει συνήθως σκουρόχρωμα ταγιέρ η μαύρα εφαρμοστά παντελόνια, είναι μια συνήθης εικόνα για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Πρόκειται, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα ΠΑΡΠΑΟΛΙΤΙΚΑ για την δικηγόρο κ. Σειντάν Γιλντιρίμ, η οποία πηγαινοέρχεται πολύ συχνά συχνά τις τελευταίες εβδομάδες για να συναντήσει τον έλληνα πελάτη της, κ. ’γγελο Φιλιππίδη, πρώην ισχυρό ανήρ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που κρατείται εκεί.

Η 35χρονη συνήγορος του πρώην προέδρου του Τ.Τ. είναι η μόνη μαζί με τον αδερφό του κ. Αλέξανδρο Φιλιππίδη, που τον επισκέπτεται κάθε εβδομάδα προκειμένου να τον ενημερώνει για την πορεία της έκδοσής του.

Μια έκδοση που έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη για την κ. Γιλντιρίμ αφού εκτός από τις αξιώσεις των Τούρκων για ανταλλαγή του κ. Φιλιππίδη με δύο πράκτορες της ΜΙΤ και έναν Κούρδο που κρατούνται στην Ελλάδα, προέκυψε και το δεύτερο ένταλμα σύλληψής του. 

Η επιλογή της πάντως από τον κ. Φιλιππίδη, δεν έγινε καθόλου τυχαία, αφού από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, φρόντισε να ενημερωθεί από επιχειρηματίες φίλους του στην Τουρκία, για το ποιον δικηγόρο πρέπει να προσλάβει για την υπόθεσή του.

Σχεδόν όλοι του υπέδειξαν σύμφωνα με πληροφορίες την κ. Σειντάν Γιλντιρίμ, αφού πρόκειται για μια διόλου τυχαία γυναίκα.

Είναι γνωστότατη στην Τουρκία ως μια «σκληρή» δικηγόρος που αναλαμβάνει τις πλέον δύσκολες ποινικές η αστικές υποθέσεις και η οποία δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τα ΜΜΕ.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» την αναζήτησαν στο γραφείο της προκειμένου να παραχωρήσει μια συνέντευξη στην εφημερίδα για τις συνθήκες κράτησης και την ψυχολογική κατάσταση του κ. Φιλιππίδη, που επιζητεί απεγνωσμένα να επιστρέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Δεν επικοινώνησε ποτέ, αποδεικνύοντας πόσο αποστασιοποιημένη είναι από τον Τύπο γενικότερα, με εξαίρεση κάποιες σποραδικές δηλώσεις για πολύ μεγάλους πελάτες της.

Δύο από αυτούς είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Πρόκειται για τους Ρεζά Ζαράμπ και Αλαατίν Κακιτσί, ο πρώτος πάμπλουτος Αζέρος επιχειρηματίας που ενεπλάκη στο σκάνδαλο που συγκλονίζει την Τουρκία από τις αρχές Δεκεμβρίου, με την εμπλοκή υπουργών και των υιών τους, αλλά και του Μπιλάλ Ερντογάν, γιου του πρωθυπουργού.

Ο δεύτερος, ο Αλαατίν Κακιτσί είναι μια μυθιστορηματική φιγούρα, μέλος των «Γκρίζων Λύκων» πρώην νονός της Τούρκικης Μαφίας και σύμφωνα με τις μαρτυρίες πρώην στελεχών της ΜΙΤ, πληρωμένος εκτελεστής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Οι Τουρκικές αρχές του προσάπτουν τις δολοφονίες 41 ανθρώπων και παραμένει φυλακισμένος από το 2004, όταν συνελήφθη στην Αυστρία με πλαστό διαβατήριο και εκδόθηκε στην Τουρκία.

Αυτές τις ημέρες όμως η Σειντάν Γιλντιρίμ δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τον Κακιτσί. Προτεραιότητά της είναι ο Ζαράμπ που συνελήφθη στις 17 Δεκεμβρίου για τον οποίο όπως δήλωσε στο Bloomberg είναι πεπεισμένη για την αθωότητά του.

Ο τελευταίος φέρεται να είναι ο άνθρωπος που μεσολαβούσε ώστε να προμηθεύεται η Τουρκία πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν πληρώνοντας τους Ιρανούς με ράβδους χρυσού, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Στο μεταξύ τα δημοσιεύματα στην Τουρκία  αναφέρουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012 η χώρα προχώρησε στην εκροή χρυσού αξίας 8.800.000.000σ. δολαρίων, ενώ την ίδια περίοδο του 2011 είχε πραγματοποιήσει εξαγωγή αξίας μόλις 1.800.000.000 δολαρίων. 

Το Ιράν αντίστοιχα  εισήγαγε χρυσό αξίας 5.000.000.000 ευρώ οπότε εικάζεται πως η σημαντική αυτή αύξηση προέρχεται από τις εξαγωγές σε ράβδους χρυσού και πολύτιμες πέτρες, πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται ο Ζαράμπ.

Οι αρχές τον συνέλαβαν μαζί με τους γιούς  των υπουργών εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ενώ η περιουσία του κατασχέθηκε άμεσα. 

Εικάζεται πως χρηματοδότησε ακόμη και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, ώστε να τον βοηθήσει να καλύψει τις παράνομες συναλλαγές του και να λάβει την τουρκική υπηκοότητα.

Ο Αλαατίν Κακιτσί από την άλλη, είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση πελάτη. Διαβόητο μέλος των «Γκρίζων Λύκων» είχε ήδη εμπλακεί σε εφτά δολοφονίες, όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80, τον «προσέλαβε» η ΜΙΤ, η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Σύμφωνα με δύο τουλάχιστον πρώην υψηλά στελέχη της, τους Μεχμέτ Εϊμούρ και Γιαβούζ Ατάκ, ο Κακιτσί ήταν ήδη καταζητούμενος από την Αστυνομία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Υπηρεσία να του αναθέτει αποστολές στο εξωτερικό.