Βενιζέλος: Ευρωπαϊκό πρόβλημα το Φαρμακονήσι
Το μπαλάκι στην Ευρώπη πέταξε ο ΥΠΕΞ
Την έκφραση της λύπης της Ελληνικής κυβερνήσεως για το πρόσφατο πολύνεκρο τραγικό περιστατικό στο Φαρμακονήσι, την αναγγελία ότι υπάρχει σε εξέλιξη σχετική δικαστική διερεύνηση της υποθέσεως, παροχή συγκλονιστικών στοιχείων για τη συνεχή (λαθρο)μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία στο Αιγαίο, αλλά και το ότι συμβάντα όπως αυτά στο Φαρμακονήσι πρόσφατα και στην Λαμπεντούζα πριν από καιρό δεν είναι Ελληνικά ή ιταλικά, αλλά ευρωπαίκά ζητήματα, διατύπωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο κ. Βενιζέλος, μεταξύ των άλλων παρέθεσε τα ακόλουθα εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία: «Από τον Αύγουστο του 2012, η κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος έχει επιβαρυνθεί εντυπωσιακά. Το 2008 είχαμε 15.000 περιστατικά, τα οποία είχαν μειωθεί εντυπωσιακά πριν από την τελευταία έκρηξη στη Συρία, και το 2011 είχαμε μειωμένα περιστατικά, και το 2012. Από τον Αύγουστο, όμως, του 2012, έχουμε μία επιδείνωση. Καλύπτει το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, η ελληνική ακτοφυλακή, μια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θαλάσσια περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Και η περιοχή αυτή, βέβαια, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό νησιών και βραχονησίδων. Μέχρι στιγμής, έχει προβεί σε ενέργειες διάσωσης 3.120 ατόμων. Αυτό αναλογεί στο 29% όλων εκείνων που έχουν διέλθει χωρίς έγγραφα και χωρίς νόμιμες διαδικασίες τα σύνορα».
Για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι ανέφερε ότι το σκάφος του ΛΣ έσπευσε αμέσως στην περιοχή και κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και έσωσε πολλούς, αλλά δυστυχώς χάθηκε και «ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπινων ζωών» όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.
Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα, το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορεί να προδικάσει, ενώ ζήτησε ότι «πρέπει να φανεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, πρέπει να εφαρμοσθεί η αρχή της δίκαιης και αναλογικής κατανομής των βαρών, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πίεση, η οποία είναι καθημερινή και ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που είχα την ευκαιρία στην προηγούμενη συζήτηση να παρουσιάσω αρκετά αναλυτικά», γεγονός που αποτελεί προτεραιότητα τόσο της παρούσης Ελληνικής Προεδρίας, όσο και μία εκ των προτεραιοτήτων της επόμενης Ιταλικής Προεδρίας.
Για το ίδιο θέμα, και στον ίδιο χώρο, η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά σημείωσε και αυτή ότι «Τόσο το Φαρνακονήσι όσο και η Λαμπεντούζα είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκά προβλήματα που αντανακλούν την αδυναμία της ΕΕ να προτείνει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική», όμως καταφέρθηκε εναντίον των υπουργών Δένδια και Μ.Βαρβιτσιώτη για τις δηλώσεις τους λέγοντας: «Η στάση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας είναι όπως έγραψε έγκριτος δημοσιογράφος "η κυνικότητα της αναιδούς και απροκάλυπτης περιφρόνησης του βασικού κανόνα της κοινωνικής συμβίωσης που δεν είναι άλλος από τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη"».
Λ.Σ.Μ.