Σαμαράς: Δεν χρειαζόμαστε νέο πακέτο-Όλη η συνέντευξη
Στην εφημερίδα BILD μίλησε ο Πρωθυπουργός
«Δεν χρειαζόμαστε νέο, τρίτο πρόγραμμα βοήθειας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Bild» και δημοσιεύεται σήμερα.
«Ο πρωθυπουργός των Ελλήνων Αντώνης Σαμαράς για χρέη, φόρους και περαιτέρω βοήθειες δισεκατομμυρίων» αναφέρει η εφημερίδα στον υπότιτλο του δημοσιεύματος που φιλοξενεί στην ηλεκτρονική έκδοσή της, στην οποία περιλαμβάνεται ακόμη, βίντεο με ρεπορτάζ από τη συνάντηση των δύο δημοσιογράφων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και έξι φωτογραφίες στο γραφείο του κ. Σαμαρά. Το πλήρες κείμενο του δημοσιεύματος της Bild έχει ως εξής:
«Είναι 17:00, στην Αθήνα σιγά σιγά σκοτεινιάζει, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς υποδέχεται την BILD στην επίσημη έδρα του, το Μέγαρο Μαξίμου: "Ωραία που είστε και πάλι εδώ" λέει ο πρωθυπουργός των Ελλήνων χαιρετώντας. Είναι η τρίτη συνέντευξη που δίνει ο κ. Σαμαράς στην BILD, η πρώτη κατά τη διάρκεια της προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
BILD: Κύριε Σαμαρά, από τον Ιανουάριο έχει η Ελλάδα την Προεδρία στην ΕΕ. Πώς αισθάνεστε ως πρόεδρος της ΕΕ;
Α. Σαμαράς: Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο τέλος μιας άνευ προηγουμένου κρίσης. Η προεδρία στην ΕΕ μας δίνει επιπλέον δύναμη προκειμένου να πετύχουμε το ελληνικό "comeback". Μαζί με τους εταίρους μας, αγωνιζόμαστε για περισσότερη Ευρώπη και για μια καλύτερη Ευρώπη. Και αισθανόμαστε υπερηφάνεια, ακριβώς σε μια τέτοια φάση να βρισκόμαστε στην προεδρία της ΕΕ.
BILD: Τι θέλετε να αλλάξετε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας;
Α. Σαμαράς: Αφορά περισσότερη ευθύνη για όλους, περισσότερη αλληλεγγύη και περισσότερες δυνατότητες. Πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη και να σταθεροποιήσουμε περαιτέρω τη νομισματική ένωση, ώστε να αποφύγουμε μελλοντικές κρίσεις. Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικός, για μας στην Ελλάδα για παράδειγμα, ο αγώνας κατά της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα όλων των κρατών-μελών του Νότου. Το ίδιο ισχύει και για τις πολιτικές της θάλασσας, τις οποίες πρέπει να αντιληφθούμε σε μια στρατηγική βάση.
BILD: Σκεφτήκατε λόγω της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα να αρνηθείτε την προεδρία της ΕΕ;
Α. Σαμαράς: Όχι, δεν έχει ποτέ συζητηθεί αυτό. Ξέρετε, κατά τη διάρκεια των 19 μηνών από την εκλογή μου έχω ακούσει από πολλά άτομα ένα σωρό κακές προβλέψεις για την Ελλάδα. Αποδείξαμε πάντα ότι οι προβλέψεις ήταν λάθος. Και τώρα θα δείξουμε και πάλι ότι η Ελλάδα είναι καλύτερη από ό,τι παρουσιάζεται από κάποιους. Ξεπερνούμε με την πρόοδό μας, ήδη, τώρα κάθε προσδοκία.
BILD: Αλήθεια; Η ΕΕ τελευταία επέκρινε ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν πολύ αργά, ότι υπάρχουν τουλάχιστον σε 150 νόμους καθυστερήσεις...
Α. Σαμαράς: Μόνο το 2013 πραγματοποιήσαμε το μεγαλύτερο μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αυτό ισοδυναμεί με το 76% των απαιτουμένων. Δεν μπορώ να δω ότι με αυτό το ποσοστό έχουμε σοβαρές καθυστερήσεις. Ένα είναι, όμως, σημαντικό προπάντων: Όταν στην αρχή της θητείας μου κάναμε την πρώτη συνέντευξη, το ποτήρι για πολλούς στην δημόσια συζήτηση ήταν μισοάδειο, τώρα είναι μισογεμάτο. Στην οικονομία έχουν να κάνουν πολλά με την ψυχολογία και μπορούμε ήδη τώρα να δούμε ότι επιστρέφουν οι επενδύσεις. Μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη επενδύσει ή έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένα σχέδια. Τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό των τουριστών, αυτή τη χρονιά θα σημειώσουμε νέο ρεκόρ.
BILD: Εσείς προσωπικά θα επενδύατε αυτή τη στιγμή με τη δική σας περιουσία σε ελληνικά ομόλογα;
Α. Σαμαράς: Νομίζω ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή κάποιος.
BILD: Σε τι κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα κατά τη γνώμη σας;
Α. Σαμαράς: Κανείς στην Ευρώπη δεν μιλάει πια για "grexit", αυτό έχει οριστικά τελειώσει! Τώρα μιλούν για "greekovery", προβλέπουν λοιπόν την εξέλιξη της Ελλάδας έπειτα από έξι οδυνηρά χρόνια ύφεσης. Κάθε μέρα πάει καλύτερα, για πρώτη φορά θα πετύχουμε ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό είναι εντυπωσιακό. Ταυτόχρονα εξαλείφθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό μας ισοζύγιο. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες! Όχι μόνο λόγω των μειωμένων εισαγωγών εξαιτίας της ύφεσης, αλλά και λόγω μιας αύξησης των εξαγωγών χάρη στη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα. Τώρα πρέπει επιτέλους να καταφέρουμε, επίσης, να πετύχουμε νέα ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.
BILD: Στο τέλος του προηγούμενου έτους είπατε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται επιπλέον νέα βοήθεια. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζει τώρα ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα. Χρειάζεστε λοιπόν πάλι βοήθεια;
Α. Σαμαράς: Όχι, δεν χρειαζόμαστε νέο, τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Κατά τα άλλα, δεν έχω και καμία πληροφορία για το ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζει πράγματι ένα τρίτο πρόγραμμα. Οι δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ θετικές, μια αναγνώριση της προόδου η οποία έχει γίνει. Πετυχαίνουμε τους στόχους στο τρέχον πρόγραμμα - και λειτουργεί. Φυσικά υπάρχουν σε αυτό το πρόγραμμα και χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία τελικά δεν ενεργοποιήθηκαν. Και συζητούμε με τους εταίρους μας γι' αυτό, για το πώς θα αντικατασταθούν. Αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Υπάρχει, επίσης, η συμφωνία με την ΕΕ, ότι σε περίπτωση επίτευξης των στόχων μας, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε σε μια ελάφρυνση του χρέους μας, για παράδειγμα με τη μορφή μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερων επιτοκίων. Αλλά όλες αυτές οι δυνατότητες προβλέπονται ήδη στο ισχύον πρόγραμμα.
BILD: Η Μπούντεσμπανκ απαιτεί από την Ελλάδα την επιβολή ενός φόρου περιουσίας για τους πλούσιους Έλληνες. Τι λέτε γι' αυτό;
Α. Σαμαράς: Οι εύποροι Έλληνες φορολογούνται ήδη τώρα σημαντικά και το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον. Δεν θα είχαμε πετύχει τους στόχους μας, χωρίς φορολογικά έσοδα από τους εύπορους Έλληνες. Οι φόροι έχουν και για αυτούς αυξηθεί σημαντικά.
BILD: Γιατί δεν υπάρχει ακόμη φορολογική συμφωνία με την Ελβετία;
Α. Σαμαράς: Βρισκόμαστε τώρα πάλι σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε σύντομα τη συμφωνία.
BILD: Σύμφωνα με μια στατιστική της Μπούντεσμπανκ (σσ. πρόκειται για λάθος της BILD, η έρευνα έχει διεξαχθεί από την ΕΚΤ), οι Έλληνες είναι κατά μέσο όρο πλουσιότεροι από τους Γερμανούς. Ποια είναι η άποψή σας για αυτό;
Α. Σαμαράς: Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία του 2009 και δεν αντικατοπτρίζει τους πραγματικούς όρους διαβίωσης. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το ΑΕΠ μας έπεσε κατά 25%, η μεγαλύτερη μείωση από το 1930. Σε έξι χρόνια ύφεσης το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 40%, η ανεργία βρίσκεται στο 27%. Αυτό είναι αδιανόητο για κάθε άλλη χώρα που γνωρίζω. Οι Έλληνες σίγουρα δεν είναι κατά μέσο όρο πλουσιότεροι από τους Γερμανούς, διότι και οι αριθμοί για τα ακίνητα οι οποίοι αναφέρονται στην στατιστική, δεν είναι πια σωστοί έτσι. Οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί στα χρόνια της κρίσης πάρα πολύ.
BILD: Γιατί δεν υπάρχει επιπλέον φόρος για τους πλούσιους εφοπλιστές;
Α. Σαμαράς: Αυτό δεν ισχύει όπως το λέτε! Και οι εφοπλιστές συμμετέχουν στην κρίση, περισσότερο από ποτέ. Μόλις επιβάλαμε έναν νέο φόρο στα πλοία, τα οποία ταξιδεύουν στην Ελλάδα με άλλη σημαία. Πρέπει όμως να πούμε και ότι με επιπλέον φόρους υπάρχει ο κίνδυνος οι εφοπλιστές να αφήσουν την Ελλάδα και να πάνε σε άλλες χώρες.
BILD: Στην γείτονά σας Τουρκία υπάρχει εδώ και μήνες πολιτική αναταραχή. Πώς βλέπετε τα προβλήματα;
Α. Σαμαράς: Επιθυμούμε μια σταθερή Τουρκία. Μετά από χρόνια έχουμε αναπτύξει μια νέα συνεργασία, η οποία βοηθά και τις δύο πλευρές. Χωρίς φυσικά να αγνοούμε τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια.
BILD: Ποια είναι σήμερα η σχέση σας με την Τουρκία;
Α. Σαμαράς: Επισκέφθηκα τον πρωθυπουργό Ερντογάν αμέσως μετά την αρχή της θητείας μου. Και οι δύο συμφωνήσαμε σε ένα, ότι θέλουμε προπάντων ειρήνη στις σχέσεις μας και ειρηνική λύση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να καταστήσουμε τις χώρες μας ελκυστικές για τους επενδυτές.
BILD: Ο κ. Ερντογάν ζήτησε πρόσφατα στη Γερμανία σθεναρά την ένταξη στην ΕΕ, αλλά όλο και περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί είναι επιφυλακτικοί. Ποια είναι η θέση σας;
Α. Σαμαράς: Η θέση μας είναι και παραμένει ότι, εφόσον η Τουρκία πληροί απολύτως ξεκάθαρα τις αρχές της ΕΕ, είμαστε ανοιχτοί σε μια πιθανή ένταξη.