Η "εξίσωση" που δίνει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το κυβερνητικό σχέδιο για εκλογή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ
Του Γιάννη Χρηστάκου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Οσο πιο κοντά τοποθετούν τις εκλογές οι υποστηρικτές των σεναρίων πτώσης αυτής της κυβέρνησης τόσο πιο πολύ αυτές απομακρύνονται. Τα λόγια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στους συνομιλητές του και τους υπουργούς με τους οποίους έχει καθημερινή επαφή είναι ξεκάθαρα: «Ξεχάστε τις εκλογές, δεν υπάρχει περίπτωση για κάλπες πριν από το τέλος της τετραετίας. Ο τόπος δεν μπορεί να μπει σε περιπέτεια».
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Η σύσκεψη της Τετάρτης στο Μαξίμου υπό τον κ. Σαμαρά, με μοναδικό αντικείμενο τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τον σεισμό στην Κεφαλλονιά, πολλοί περίμεναν ότι θα ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να στείλει ένα ακόμη μήνυμα τερματισμού των εκλογικών σεναρίων. Ομως, ο ίδιος ασχολήθηκε αποκλειστικά με την Κεφαλλονιά, χωρίς καμία αναφορά σε άλλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.
Ωστόσο, στους συνεργάτες του και τους υπουργούς φροντίζει να στέλνει σχεδόν καθημερινά τα ανάλογα μηνύματα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνους που έχουν κατεβάσει τα μολύβια και ασχολούνται με το προσωπικό τους πλασάρισμα για την εκλογική μάχη.
Ενα μεγάλο θέμα με το οποίο έχουν καταπιαστεί οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά είναι οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της προσφυγής στις κάλπες, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015, με δεδομένη έως τώρα την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει και έτσι να προκαλέσει εθνικές εκλογές. Ακόμη, εξετάζεται η σύγκληση της Ολομέλειας για την εκλογή Προέδρου να γίνει νωρίτερα από τα όσα ορίζει το Σύνταγμα, που θέτει ως όριο για την ψηφοφορία «έναν τουλάχιστον μήνα» πριν λήξει η θητεία του απερχόμενου. Με δεδομένο ότι η εκλογή Προέδρου μπορεί να γίνει το αργότερο έως τις 12 Φεβρουαρίου του 2015, στην κυβέρνηση σκέφτονται να περάσουν την Πρωτοχρονιά του 2015 έχοντας αποβάλει αυτό το άγχος!
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Το σχέδιο της κυβέρνησης εξελίσσεται με άκρα μυστικότητα σε συγκεκριμένα κυβερνητικά γραφεία και σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, που γνωρίζει καλύτερα την ανθρωπογεωγραφία του χώρου που εκπροσωπεί. Την αρχή έκανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος με συνέντευξή του στη «Real News» έδωσε τροφή στα σενάρια αποφυγής των εκλογών λέγοντας ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ηταν η αρχή της αντιστροφής του κλίματος που δημιουργήθηκε για την αναπόφευκτη, ελέω ΣΥΡΙΖΑ, εκλογή του Προέδρου της χώρας, θέμα το οποίο, πέραν της συζήτησης στο εσωτερικό, προκαλεί αντιδράσεις και εκτός χώρας. Αυτό είναι που ενδιαφέρει περισσότερο στη φάση της πρόκλησης ενός κορυφαίου ζητήματος, καθώς οι αγορές, αλλά και οι εχθροί της χώρας, που είναι ακόμη αρκετοί, περιμένουν ένα τέτοιο «σήμα» για να εκτοξεύσουν νέα πυρά για εμπλοκή της Ελλάδας σε νέες περιπέτειες.
Οι αριθμοί, που λένε πάντα την αλήθεια, είναι αυτοί που προκαλούν και την «Προεδρολαγνεία» σε μια εποχή που οι βουλευτές που έχουν μετακινηθεί στην παρούσα Βουλή για τους γνωστούς λόγους είναι αρκετοί. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μαζί με αυτούς του ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα 153. Με την πλειοψηφία των 3/5 που χρειάζεται, βάσει του Συντάγματος, για να εκλεγεί ο Πρόεδρος, δηλαδή 180 βουλευτές, υπολείπονται 27 βουλευτές. Ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν να δώσουν εκλογή; Ασφαλώς, το βασικό κριτήριο που θα οδηγήσει σε αναπόφευκτη στήριξη και άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων ή βουλευτών είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί.
Στην περίπτωση που ψηφίσουν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. και ΚΚΕ, το άθροισμα είναι 179 βουλευτές. Λείπει δηλαδή ένας για να γίνει η εκλογή. Ακόμη όμως και με την απουσία του ΚΚΕ, τότε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. συγκεντρώνουν 167 βουλευτές και λείπουν 13, όσοι δηλαδή είναι σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών. Στην οποία δεν έχουν ενταχθεί ο Βύρων Πολύδωρας και η Θεοδώρα Τζάκρη.
Οι «13» με δικό τους υποψήφιο
Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του Αρθρου 140 του κανονισμού της Βουλής, «Δικαίωμα πρότασης έχει και η ομάδα των ανεξάρτητων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της». Αυτό ενδεχομένως να παίξει και τον ρόλο του, αν χρειαστεί, σχετικά με τους 13 σήμερα ανεξάρτητους που έχουν σχηματίσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πάντως, σε περίπτωση που για πολιτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θελήσουν να μην ψηφίσουν τον οποιονδήποτε Πρόεδρο, για να πέσει η κυβέρνηση, οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες, χωρίς τη Χρυσή Αυγή, αριθμούν 197 βουλευτές.
Αν θελήσει κανείς να δώσει ιδιαίτερη σημασία στις λεπτομέρειες, θα διαπιστώσει ότι κατά την ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Χρήστος Αηδόνης και ο Γιώργος Κασαπίδης από τη Ν.Δ. ψήφισαν «ναι», παρόλο που δεν υπήρχε ανάγκη. Για όσους γνωρίζουν, οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας μπαίνουν στη διαδικασία μίας σοβαρής και όχι καιροσκοπικής αντιμετώπισης του θέματος. Αλλά αυτά θα κριθούν από δύο πολύ σημαντικούς σταθμούς του 2014, που είναι οι περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές, όπως επίσης η τελική συμφωνία για το χρέος και ενδεχομένως ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού. Το δεύτερο θα έχει αναγκαστικά συμφωνηθεί έως το καλοκαίρι, ενώ οι εκλογές θα έχουν δώσει ένα σαφές στίγμα της συμπεριφοράς των Ελλήνων τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.