Στις 19:15 σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ), υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να προχωρήσει στις κρίσεις των Αρχηγών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, έπειτα από σχετική εισήγηση του αρμοδίου Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου. 

Σύμφωνα με το ως τώρα επικρατούν σενάριο δεν προβλέπεται αλλαγή σε επίπεδο Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος αναμένεται να παραμείνει τώρα, για πολλούς λόγους (πολιτικούς, επιχειρησιακού, διπλωματικούς), κάτι όμως που δεν μπορεί να αποκλειστεί για τον προσεχή Νοέμβριο, οπότε και η Ελλάδα θα έχει παραδώσει την προεδρία της ΕΕ και ο αρχηγός θα έχει συμπληρώσει τριετία στο υπάρχον αξίωμα, αν και το τελευταίο δεν αποτελεί (τυπικό) κώλυμα. 

Σε επίπεδο των υπολοίπων τριών Αρχηγών, επίσης δεν προβλέπεται – σύμφωνα πάντα με τα ίδια σενάρια των ειδικών – κάποια αλλαγή τώρα, γιατί όλοι οι αρχηγοί έχουν μόνο ένα χρόνο παραμονής τους στο συγκεκριμένα ύπατο αξίωμα του Κλάδου τους, καθώς ανέλαβαν καθήκοντα πέρσι τον Μάρτιο, εκτός κάποιας εκπλήξεως βεβαίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Στρατό Ξηράς ο νυν Αρχηγός Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος είναι τάξεως 1979 της ΣΣΕ και ακολουθούν έξι αντιστράτηγοι τάξεως 1980 της ΣΣΕ με πρώτο τον διοικητή της 1ης Στρατιάς Χρήστο Μανωλά, οι οποίοι προήχθησαν πέρσι. 

Στο Πολεμικό Ναυτικό ο νυν Αρχηγός Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης είναι τάξεως 1980 της ΣΝΔ, ενώ τόσο ο Αρχηγός Στόλος Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας, όσο και ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι και αυτοί συμμαθητές του και προαχθέντες επίσης πέρσι. 

Στην Πολεμική Αεροπορία, ο νυν Αρχηγός Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς είναι τάξεως 1980 της Σχολής Ικάρων, όπως και ο Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαίτσης. 

Τέλος, όπως τόνιζαν στρατιωτικοί και αναλυτές είναι αδόκιμο να αλλάζονται οι Αρχηγοί κάθε χρόνο καθώς αυτό δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο επιχειρησιακά, όσο και στην επετηρίδα, αφού προάγεται αναγκαστικά κόσμος χωρίς να έχει παραμείνει ικανό χρόνο στο βαθμό του. Φέρνουν δε το παράδειγμα του Στρατού Ξηράς, που μέσα σε τρία χρόνια έχει αλλάξει τέσσερις αρχηγούς (Φράγκος, Ζιαζιάς, Γκίνης, Τσέλιος), με αποτέλεσμα σήμερα να είναι αντιστράτηγοι αξιωματικοί που το 2011 ήταν ταξίαρχοι. 

Λ.Σ.Μ.