Οι τέσσερις εν ενεργεία στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, καθώς και η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, απασχόλησαν τη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα της Ατύπου Συναντήσεως των Υπουργών Αμύνης της ΕΕ πραγματοποιήθηκε, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την Προεδρία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Catherine Ashton. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την Αναπληρωτή ΥΕΘΑ Φώφη Γεννηματά.

Εκτός των προαναφερθέντων σημείων της ατζέντας της συνόδου, στην οποία παρέστησαν σε μέρη της τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen, όσο και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, υπεύθυνος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Herve Ladsous, αυτή περιελάμβανε επίσης την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την άμυνα και ασφάλεια καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο Δ.Αβραμόπουλος συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της συναντήσεως στάθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι σύντομα η ΕΕ θα υλοποιεί πέντε συνολικώς επιχειρήσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου «γεγονός που επιβεβαιώνει τον ενισχυόμενο ρόλο της Ένωσης ως παρόχου ασφάλειας», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ΥΠΑΜ/ΕΕ «Επιλήφθηκαν ειδικότερα των εργασιών που πρέπει να γίνουν με στόχο την επίτευξη στρατηγικής για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, την ταχεία απόκριση, την υποστήριξη της δημιουργίας ικανοτήτων τοπικών και περιφερειακών εταίρων, καθώς και την ανάπτυξη ενός πλαισίου πολιτικής για πιο συστηματική και μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία εντός της ΕΕ».

Για την κατάσταση στην Ουκρανία. ο Δ.Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «είναι αναγκαίο όσο ποτέ, να είμαστε παρόντες, για να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται και που μπορούν να εγγυηθούν την δημοκρατική τάξη, την κοινωνική ηρεμία και την πρόοδο της Ουκρανίας. Με απομόνωση των εξτρεμιστών και μέσα από τον διάλογο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της αντίθετης άποψης, των βασικών δηλαδή αξιών του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Συγχρόνως, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τις ιστορικές ιδιαιτερότητες και τις εύλογες ανησυχίες για τις γεωπολιτικές ισορροπίες».

Τέλος, για την επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ο Έλληνας υπουργός συνοψίζοντας τόνισε «Οι Υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και ζήτησαν την ταχεία ανάπτυξη της επιχείρησης της ΕΕ». Σήμερα, διευκρινίστηκε και ένα θέμα που προκλήθηκε χθες από την ερμηνεία της απαντήσεως του ΥΕΘΑ στην αγγλική γλώσσα, σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, αναφορικά με το «αν σχεδιάζετε να στείλετε στρατιώτες στην Κεντρική Αφρική». Και ο υπουργός απάντησε: «We haven’t sent any soldiers in Africa so far” (=Δεν έχουμε στείλει στρατιώτες στην Αφρική μέχρι στιγμής), προσθέτοντας ότι παρέχουμε υποστήριξη, τεχνική

υποστήριξη και εγκαταστάσεις στη Λάρισα. Πηγή του ΥΠΕΘΑ που ρωτήθηκε σχετικώς από την ιστοσελίδα μας, τόνισε ότι «Δεν έχουμε στείλει στρατιώτες στην Αφρική και ούτε πρόκειται να στείλουμε. Αυτό είναι σαφές».

Λ.Σ.Μ.