1. Οι Βίκινγκς δεν αντάλλαξαν σκοπίμως τα ονόματα Ισλανδίας - Γροιλανδίας
Μύθος: Οι Βίκινγκς άλλαξαν τα ονόματα της Ισλανδίας και της Γροιλανδίας με σκοπό να κρατήσουν τους ανθρώπους μακριά από την όμορφη και πράσινη Ισλανδία στην οποία ζούσαν, και να τους "προωθήσουν" στην παγωμένη Γροιλανδία.

Αλήθεια: Η Ισλανδία πήρε το όνομά της από έναν χαροκαμένο Σουηδό Βίκινγκ, του οποίου η κόρη πνίγηκε στην πορεία προς την Ισλανδία. Αναρριχήθηκε στο βουνό και από εκεί είδε ένα φιορδ γεμάτο παγόβουνα και έτσι προέκυψε το όνομα. Η Γροιλανδία πήρε το όνομά της από τον Έρικ τον Ερυθρό, ο οποίος εξορίστηκε και κατέπλευσε σε νέο μέρος, θέλοντας να δημιουργήσει μια νέα αυτοκροατία. Εγκαταστάθηκε στη Γροιλανδία και της έδωσε ένα όνομα που θα προσέλκυε ανθρώπους.

2. Ο Δούρειος Ίππος δεν υπήρξε ποτέ
Μύθος: Μετά από 10ετή πολιορκία της Τροίας, οι Έλληνες δεν είχαν ακόμα καταφέρει να κατακτήσουν την πόλη. Κατασκεύασαν ένα τεράστιο ξύλινο άλογο, κρύφτηκαν μέσα σε αυτό. Υποτίθεται ότι είχαν φύγει και το άλογο αποτελούσε το νικηφόρο τρόπαιο για τους Τρώες. Αυτοί το έσυραν μέσα στην πόλη, οι Έλληνες ξεπήδησαν από αυτό και την κατέκτησαν.

Αλήθεια: Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η Τροία κάηκε και το ξύλινο άλογο είναι πιθανώς απλά ένας μύθος που προέρχεται από την Οδύσσεια του Ομήρου.

3. Η μεγάλη φωτιά στο Σικάγο το 1871 δεν ξεκίνησε από μια αγελάδα
Μύθος: Η μεγάλη φωτιά στο Σικάγο που μαινόταν για δύο μέρες το 1871 ξεκίνησε από μια αγελάδα, η οποία έριξε το φανάρι την ώρα που μια γυναίκα με το όνομα Κάθριν Ο' Λίρι την άρμεγε.

Αλήθεια: Η Κάθριν Ο' Λίρι ισχυρίστηκε ότι κοιμόταν όταν εκδηλώθηκε η φωτιά και είπε ότι ποτέ δεν άρμεγε αγελάδες το απόγευμα. Κανείς δεν την πίστεψε. Αργότερα, αρκετοί δημοσιογράφοι παραδέχτηκαν ότι "έβαλαν το χεράκι" τους στην ιστορία.

4. 300 Σπαρτιάτες κράταγαν μόνοι τους τις Θερμοπύλες
Μύθος: 300 Σπαρτιάτες υπερασπίστηκαν τις Θερμοπύλες απέναντι σε έναν τεράστιο περσικό στρατό για τρεις ημέρες.

Αλήθεια: Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πράγματι 300 Σπαρτιάτες που προστάτευαν την πόλη, δεν ήταν μόνοι τους καθώς υποστηρίζονταν από τουλάχιστον 4.000 συμμάχους τους. Ο αριθμός τους όμως ήταν σαφώς μικρότερος από αυτόν του περσικού στρατού αλλά είχαν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν.

5. Δεν πήδαγαν άνθρωποι από τα παράθυρα μετά το κραχ στη Γουόλ Στριτ το 1929
Μύθος: Το χρηματιστηριακό κραχ το 1929 προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα αυτοκτονιών με θύματα κυρίως επενδυτές της Γουόλ Στριτ, οι οποίοι έχασαν υπέρογκα ποσά και πηδούσαν από τα παράθυρα.

Αλήθεια: Η 29η Οκτωβρίου του 1929 είναι περισσότερη γνωστή ως Μαύρη Τρίτη. Πρόκειται για την ημέρα που επενδυτές της Γουόλ Στριτ διαπραγματεύτηκαν περίπου 16 εκατ. μετοχές. 30 δισ. δολάρια χάθηκαν και αυτό αποτέλεσε μία από τις αιτίες της Μεγάλης Ύφεσης. Δεν προκάλεσε όμως αυτό τις αυτοκτρονίες. Τα νούμερα του χρηματιστηρίου τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ήταν τα χαμηλότερα του 1929. Το πρόσωπο που εκτιμάται ότι ήταν πίσω από την προαναφερόμενη φήμη ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος είδε τον Γερμανό χημικό Δρ. Ότο Μάτιςνα πέφτει από τον 16ο όροφο ενός ξονοδεοχείου. Το περιστατικό αυτό συνέβη πριν το κραχ, οπότε δεν συνδέεται πραγματικά με αυτό.