Τα Κύθηρα, γνωστά και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο (Cerigo), είναι νησί το οποίο βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, στα νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφόνησου και του Κάβο Μαλιά.

Ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, είναι τα Κύθηρα που έχουν καταπληκτική αρχιτεκτονική και μοιάζουν πολύ με την Μάνη, πύργους, γαλαζοπράσινα νερά, γευστικό φαγητό και εκεί μπορείς να αισθανθείς πραγματικές διακοπές.

Είναι αγαπημένος προορισμός για ζευγάρια από πολύ παλιά, αφού και οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν το πιο ερωτικό νησί μας, καθώς προστατεύονταν από τη θεά Αφροδίτη.

Σύμφωνα με τη μυθολογία μάλιστα, εκεί κατέφευγαν όλοι οι παράνομοι εραστές, τα ζευγάρια που δεν μπορούσαν να ζήσουν τον έρωτά τους και ήθελαν να κρυφτού,αλλά και όσοι κινδύνευαν λόγω ζήλιας.



Η θεά Αφροδίτη ως προστάτιδα του νησιού φρόντιζε να μη φαίνεται από τους ναυτικούς, και έτσι τα ζευγάρια ήταν προστατευμένα και μπορούσαν να αφοσιωθούν στο έρωτά τους τους.

Εκεί ξελόγιαζε η πανέμορφη θεά της ομορφιάς όλους τους θνητούς που κατά καιρούς ήθελε να αποπλανήσει.



Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι, η γέννηση της Αφροδίτης στα Κύθηρα, σύμφωνα με τη μυθολογία, υπήρξε το γεγονός εκείνο που καθόρισε και τη μετέπειτα πορεία του νησιού. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, όταν έπεσαν σε αυτήν τα αποκομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού.

Τα κύματα παρέσυραν, σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή του μύθου, στη συνεχεία τη θεά, η οποία έφθασε στην Πάφο της Κύπρου, όπου επίσης λατρεύτηκε ως θεά προστάτης του νησιού.



Από τα Κύθηρα φέρεται να έχει και την προσωνυμία Κυθέρεια η Αφροδίτη, η οποία λατρεύτηκε στην αρχαιότητα με τρεις μορφές.

Ως Ουρανία, θεά – προστάτης της αγάπης και του αγνού έρωτα, με κύριο τόπο λατρείας τα Κύθηρα.

Ως Πάνδημος, θεά – προστάτης του σαρκικού έρωτα και της αναπαραγωγής με κύριο τόπο λατρείας την Κύπρο.

Ως Αποστρόφια, ήταν η λιγότερο γνωστή μορφή της, θεά που διασφάλιζε την ηθική τάξη και προστάτευε τη σύζυγο και τα παιδιά, που αναφέρεται ότι λατρεύτηκε στη Θήβα και αλλού.

Η ίδρυση από τα πολύ πρώιμα χρόνια ναού της θεάς στα Κύθηρα έδωσε και στο νησί τον ομηρικό χαρακτηρισμό Zάθεα, δηλαδή πανάγια.