Τη στιγμή που ο κοροναϊός εξαπλώνεται ραγδαία σε ολόκληρο τον κόσμο, ο πλανήτης βρίσκεται δυστυχώς αντιμέτωπος με μια ακόμα μάστιγα. Αυτή των θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες μάλιστα εξαπλώνονται με… ταχύτητα φωτός.

Και αν για τον κοροναϊό η λύση να μείνουμε σπίτι, όσον αφορά στις θεωρίες συνωμοσίας ο εγκλεισμός τις βοηθάει να αναπτυχθούν…

Από την αρχή της πανδημίας, πριν καλά καλά αυτή περάσει τα σύνορα της Κίνας και εξαπλωθεί στον υπόλοιπο πλανήτη οι συνωμοσιολόγοι είχαν αρχίσει να διασπείρουν τις δικές τους θεωρίες. Έχουμε ακούσει για το 5G, για το εμβόλιο που μας κρύβουν και άλλα πολλά.

Μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας, επίσης, είναι αυτή ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο και αποτελεί «όπλο» βιολογικού πολέμου.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη θεωρία βρίσκει πολλούς παραπάνω υποστηρικτές από όσους θα περίμενε κάποιος…
Η έρευνα που προκαλεί προβληματισμό

Συγκεκριμένα, σχεδόν τρεις στους 10 (29%) αμερικάνους επιμένουν ότι πιθανότατα ο κοροναϊός δημιουργήθηκε σε κάποιο εργαστήριο, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Pew Research Center από τις 10 έως τις 16 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν την πρόταση «πιστεύετε πως ο νέος κοροναϊός είναι πιο πιθανό να…»

Σε αυτό ένα 43% απάντησε πως ο κοροναϊός είναι «προϊόν» της φύσης. Ένα 23% πιστεύει πως κατασκευάστηκε ηθελημένα σε κάποιο εργαστήριο και ένα πρόσθετο 6% πως κατασκευάστηκε κατά λάθος και πάλι σε ένα εργαστήριο.

Ακόμα, ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως ένα 25% δηλώνει πως δεν είναι σίγουρο για την «προέλευση» του κοροναϊού.
Το προφίλ των ανθρώπων που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας

Αναφορικά με το προφίλ εκείνων που υιοθετούν τη συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας παρουσιάζονται κάποια πολύ ενδιαφέρονται στατιστικά.

Για παράδειγμα, οι νεότεροι ενήλικες αποδέχονται ευκολότερα από τους μεγαλύτερους σε ηλικία την άποψη ότι ο φονικός ιός είναι εργαστηριακό προϊόν.

Ένας στους τρεις ηλικίας 18-29 ετών ασπάζονται την άποψη αυτή όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άτομα άνω των 65 ετών κυμαίνεται στο 21%. Σχεδόν 4 στους 10 (39%) κάτω των 30 πιστεύουν ότι θεωρούν ότι ο ιός αυτός είναι προϊόν της Φύσης, ενώ την ίδια γνώμη έχει και το 51% των άνω των 65 ετών.

Το μορφωτικό επίπεδο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Όσοι έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο συγκεντρώνουν λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους αποφοίτους Λυκείου ή κατώτερων βαθμίδων εκπαίδευσης να ασπαστούν τη συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας (19% έναντι 35%). Η πλειοψηφία των πτυχιούχων πιστεύουν ότι ο κορονοϊός είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης σε ποσοστό 61% έναντι 31% εκείνων που τέλειωσαν δημοτικό, γυμνάσιο ή λύκειο.

Η άποψη ότι ο κοροναϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ μαύρων (34%) και Ισπανόφωνων (39%) απ’ ό,τι στους λευκούς Αμερικανούς (26%).

Όσον αφορά στις πολιτικές πεποιθήσεις των ερωτηθέντων, οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι και όσοι κλίνουν προς αυτούς συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να θεωρούν ότι ο ιός αναπτύχθηκε σε εργαστήριο σε σύγκριση με τους Δημοκρατικούς ή τους προσκείμενους σε αυτούς (37% έναντι 21%).

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς (39%) ασπάζονται αυτή τη θεωρία συνωμοσίας.