Μία σπάνια οπτική ψευδαίσθηση απαθανάτισε με την κάμερά του ο Ντέιβιντ Μόρις που περπατούσε κοντά στο Φάλμαουθ της Κορνουάλης.

Ο Ντέιβιντ Μόρις έμεινε έκπληκτος όταν είδε ένα εμπορικό πλοίο να «αιωρείται» πάνω από την θάλασσα, ενώ περπατούσε κοντά στο Φάλμουθ της Κορνουάλης.

Ο λόγος που συνέβη αυτό, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του BBC Ντέιβιντ Μπράιν, είναι ένας «αντικατοπτρισμός» που δημιουργήθηκε λόγω «ειδικών ατμοσφαιρικών συνθηκών που κάμπτουν το φως».

α

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ψευδαίσθηση είναι συχνή στην Αρκτική, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, «πολύ σπάνια» ωστόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι εν λόγω αντικατοπτρισμοί συμβαίνουν λόγω της καιρικής κατάστασης που είναι γνωστή ως αντιστροφή θερμοκρασίας, όπου ο κρύος αέρας βρίσκεται κοντά στη θάλασσα με θερμότερο αέρα πάνω από αυτό. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι πυκνότερος από τον ζεστό αέρα, το φως "κάμπτει" προς τα μάτια κάποιου που στέκεται στο έδαφος ή στην ακτή, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται ένα μακρινό αντικείμενο» εξήγησε ο κ. Μπράιν.

β

«Οι αντικατοπτρισμοί μπορούν να παράγουν μερικούς διαφορετικούς τύπους εικόνων - εδώ ένα μακρινό πλοίο φαίνεται να επιπλέει ψηλά, πάνω από την πραγματική του θέση, αλλά μερικές φορές ένα αντικείμενο κάτω από τον ορίζοντα μπορεί να γίνει ορατό» κατέληξε.